Novi filmski hit

'Za ona dobra stara vremena' priča je o izgubljenoj generaciji, a Ivo Gregurević odigrao je posljednju ulogu okružen mladim nadama hrvatskog filma


Ines Madunić
14.01.2019.21:00
'Za ona dobra stara vremena' priča je o izgubljenoj generaciji, a Ivo Gregurević odigrao je posljednju ulogu okružen mladim nadama hrvatskog filma
Za dobra stara vremena

sažeto

Sigurno ste primijetili plakate po gradu koji najavljuju novi domaći film - evo o čemu se radi


Ines Madunić
14.01.2019.21:00

Jumbo plakati po cijelom Zagrebu pridobili su pažnju građana pa se mnogi pitaju o čemu se radi i što točno reklamiraju. Istina je da ćemo za dva tjedna, točnije 31. siječnja, dobiti novi domaći kino hit. "Za ona dobra stara vremena", film redatelja Eduarda Galića te scenarista i producenta Dominika Galića zadnjeg dana siječnja dolazi u naša kina, a više je razloga zbog kojih će privući mnoge gledatelje.

Promo

Radi se o filmu napisanom o generaciji koja je svoje dvadesete proživljavala na početku milenija. Radnja se događa 2002. godine i prati ekipu studenata koji su pri kraju faksa ili su ga upravo završili pa dobili posao u skladištu. Priča o ljudima koji su maštali o odlasku iz države u kojoj kao visokoobrazovana osoba možeš slagati kutije ili posluživati kave i zamišljati kako bi bilo da si u Americi, ili barem da se nogometaši ne sramote na prvenstvima po svijetu.

U filmu ima svega pomalo - crnog humora, seksa, svađe i tučnjave, malih mudrosti i gluposti, ali i izvrsnih glumaca, kako veterana tako i onih koji su na početku karijere.

Promo

Tako je "Za ona dobra stara vremena" posljednja filmska uloga Ive Gregurevića, koji je preminuo prije dva tjedna. Uz njega se pojavljuju Mustafa Nadarević, Ksenija Pajić, Matija Prskalo, Boris Svrtan, Zijad Gračić, Dragan Despot i Žarko Potočnjak, ali fokus je ipak na mlađoj ekipi.

Marko Petrić, Filip Sertić, Denis Bosak, Andrej Dojkić, Vini Jurčić i Elizabeta Brodić odradili su izvrstan posao i pokazali da je budućnost hrvatskog filma itekako svijetla.

Moj lik, Borna, zapravo samo želi normalan život, studirati pravo i pronaći dobar posao. Ali, koliko god se trudio, to mu ne ide. Njegov život labirint je neostvarenih želja, a izbor mu je otići iz zemlje ili ostati i boriti se. Generacija koju prikazujemo u filmu je izgubljena generacija, ali odlikuju ih sloboda i anarhizam. Duh tog filma može se prenijeti i na današnje vrijeme. Vrijeme u kojem ja volim svoju zemlju, samo ne znam zašto ona mene ne voli", rekao je Karlo Mrkša, koji ima jednu od glavnih uloga.

Za neke će možda kontroverzne biti i scene seksa i golotinja, no ti vjerojatno nisu gledali puno hrvatskih ni europskih filmova. "Za ona dobra stara vremena" svakako će najviše pogoditi današnje milenijalce, odnosno 20-i-nešto-godišnjake koji prolaze kroz iste probleme kao i likovi - stanje u državi je katastrofa, ali opet nisi baš siguran želiš li otići zauvijek ili ipak nešto pokušati ovdje. A dok tako razmišljaš, život ti prolazi ispred nosa dok ti ispijaš još jedno pivo u kvartovskoj birtiji. 

Pa, za početak prošetaj do kina, gdje od 31. siječnja pogledaj "Za dobra stara vremena", a onda dobro razmisli što dalje. 

Promo

hrvatski film

domaći film

Ivo Gregurević

Karlo Mrkša

Marko Petrić

Andrej Dojkić

Za dobra stara vremena

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter