Usuret 69. Emmyjima

Za ulogu potpredsjednice SAD-a Julija Louis-Dreyfus mogla bi osvojiti i šesti Emmy u karijeri


Dolores Drvodelić
10.09.2017.18:30
Za ulogu potpredsjednice SAD-a Julija Louis-Dreyfus mogla bi osvojiti i šesti Emmy u karijeri
Profimedia

sažeto

Julia je okosnica HBO-ove humoristične serije


Dolores Drvodelić
10.09.2017.18:30

Svaki aspekt politike, koji u sebi iole sadržava šanse za humorističan rasplet, iskoristio je HBO u jednoj od svojih popularnih serija, Potpredsjednica (Veep). Malo tko nije čuo za tu seriju, koja je posljednje dvije godine osvajala Emmyje u kategoriji najbolje humoristične serije, a u ulozi potpredsjednice SAD-a Seline Meyers iz godine u godinu briljira ponajbolja komičarka na televiziji, Julia Louis-Dreyfus. Osim nje, istaknuli su se i sporedni glumci, kao Tony Hale (u seriji Gary), Matt Walsh (Mike McLintock) i Anna Chlumsky (Amy Brookheimer).

Humor koji je u najmanju ruku drugačiji i pomalo 'ćaknut', vjerojatno nije shvatljiv najširoj masi ljudi, pa serija nije postala širokopopularna. No humoristična serija koja se temelji na potpunoj banalizaciji visokih političkih pozicija ima neiscrpan izvor materijala, a pojačana sjajnom glumačkom postavom rijetko je dosadna. Premda su se iz sezone u sezonu znali zaplesti u malo vjerojatne scenarije, tvorci serije ipak iz svake situacije izvuku neki smislen kraj, ili smislenost zamijene potpunim raspadom sistema, što je opet, za politiku itekako vjerojatno.

Sama radnja serije ionako je manje bitna, jer se ne bavi odgonetavanjem privatnih i javnih života koji političari u usponu mogu voditi, već pružaju uvid u to kako se važne situacije mogu riješiti i bez njihovog uplitanja. Ponekad čak i bolje nego da su se uopće u njih miješali. Zbog toga je najveća snaga serije energija između čitavog ansambla glumaca, što je prepoznalo i Udruženje glumaca, nagradivši ih nagradom struke 2016. godine. Producenti David Mandel, Frank Rich, Julia Louis-Dreyfus, Lew Morton i Morgan Sackett mogu se ponositi na kreatora serije Armanda Iannuccija i suscenariste, koji su zaslužni za neke od kultnih dijaloga u svijetu humorističnih serija.

Bez obzira na svoj uspjeh, programsko vodstvo HBO-a objavilo je ovih dana kako će predstojeća sedma sezona biti ujedno i posljednja, a kako će na kraju nje završiti Selina Meyers saznat ćemo iduće ljeto.

Na ovogodišnjim Emmyjima serija se bori za kipić za najbolju humorističnu seriju, pisanje, režiju, snimanje, kasting, gostujućeg glumca (Hugh Laurie u ulozi Toma Jamesa), montažu, a opet je nominirano i nekoliko glumaca. Anna Chlumsky nominirana je za najbolju sporednu glumicu, Tony Hale i Matt Walsh za najbolje sporedne glumce, a ponovno je nominirana i Julia Louis-Dreyfus. Ako pobijedi, Juliji će to biti čak šesti uzastopni Emmy za istu ulogu, a sveukupno osmi u karijeri.

Emmy

Emmys

Emmy nominacije

HBO

Julia Louis-Dreyfus

Veep

Potpredsjednica

Podijeli članak