Tako različiti, a tako slični

Zajedno su na pozornici od malena, ponekad se žestoko posvađaju, ali uvijek si drže leđa: 'On je talentiraniji od mene, ali je ljeniji pa ga oduvijek vučem'


Ines Madunić
21.04.2019.08:00
Zajedno su na pozornici od malena, ponekad se žestoko posvađaju, ali uvijek si drže leđa: 'On je talentiraniji od mene, ali je ljeniji pa ga oduvijek vučem'
Livio Andrijić/Cropix

sažeto

Bratsko-sestrinski odnosi na glumačkoj sceni nisu ništa neobično


Ines Madunić
21.04.2019.08:00

Gluma je u mnogim obiteljima s vremenom postala obiteljski posao. Radi li se o genima, odgoju, karakterima, tko će ga znati, no imamo mnogo bratsko-sestrinskih parova koji se bave istom profesijom. Uglavnom su počeli zajedno, a zajedno su i nastavili graditi karijere, podupirući jedni druge u svakom trenutku. Priznaju svi da bude svađa, no sve je to potpuno normalno, znaju svi koji nisu jedinci.

Anja Šovagović Despot i Filip Šovagović djeca su Fabijana Šovagovića, jednog od naših najvećih glumaca. Odmalena su bili okruženi dramskim svijetom, u njemu su odrasli i jednom kad su se "zarazili" ljubavlju prema kazališnim daskama, nije bilo povratka. Oboje su i glazbeno talentirani pa je tako Anja dugo vjerovala kako će upisati Glazbenu akademiju. Svirala je violončelo.

"Gluma je uvijek bila tu negdje, ali da me Zlatko Vitez nije zvao u Histrione dok sam bila tinejdžerica, možda nikad ne bih postala glumica. Kad sam jednom ušla u taj svijet, nisam više mogla izaći iz njega", rekla je Anja.

Biljana Gaurina, Boris Kovačev/Cropix

Mlađi Filip pratio je njezine stope, a također se bavi glazbom.

"Različiti smo jer je on muško, a ja žensko, različiti smo i po temperamentima, ali mislim da smo u biti isti. Ja sam štreber, a on je razbarušen, ali u suštini isto razmišljamo. Nikad ne vodimo političke rasprave", rekla je Anja o bratu.

Braća Ugrina zajedno su počeli pjevati u Trešnjevačkim mališanima, gdje je Robert postao solist, a Kristijan je brzo otkrio glumu i prebacio se u ZKM.

On je samo nastavio sve do Akademije, dok je Robert maštao o drugim stvarima.

Završio sam srednju školu za automehaničara i neko vrijeme prijateljima u fušu popravljao motore i aute. Kao klinac sanjao sam da ću jednog dana otvoriti ovlašteni servis za Ferrari", rekao je Robert. No, stariji brat nagovorio ga je da ipak upiše glumu. Diplomirali su u otprilike isto vrijeme, iako je Kristijan krenuo sedam godina prije.

Bruno Konjević, Srđan Vrančić/Cropix

"Super je kad savjet možeš dobiti iz prve ruke, od brata, a ne nekog taštog kolege koji ti da krivu informaciju samo da bi te zeznuo kako bi on ispao bolji", rekao je Robert.

O mlađem bratu Kristijan kaže: "Robi je talentiraniji od mene, ali je ljeniji, pa sam ga oduvijek vukao, čak i u školi. Ima sluha, zna svirati, ali je trutastiji. Nadopunjujemo se. Jedan je više glumac, a drugi 'tehničar'."

U ZKM-u su svoje prve glumačke korake napravili i braća Mirković, Mario i Boris.

"Mario je od najranijeg djetinjstva bio vrlo poduzetan, ništa ga nije moglo odvratiti od njegovih ideja: kao četverogodišnjak si je sam napravio set bubnjeva od maminih kutija za deterdžente, potom je krenuo u glazbenu školu, naučio svirati klarinet i gitaru, odlično se snalazi u studiju, sklada i piše tekstove, a ja nikad nisam naučio ni čitati note", rekao je Boris. On je na Mariov nagovor krenuo glumiti. Proslavili su još kao klinci jer su obojica glumili u Smogovcima.

Livio Andrijić/Cropix

"Sa slavom smo raščistili kao tinejdžeri, poslije nas više ništa nije moglo impresionirati. Kao 16-godišnjak sam dijelio autograme na ulici", rekao je Boris. I danas često zajedno rade, a to im je uvijek zabavno.

Bjelovarčani Goran i Bojan Navojec jedni su od najboljih glumaca svoje generacije. Bojan je dramski prvak u zagrebačkom HNK, a Goran je trenutno slobodni umjetnik. Obojica su hvaljeni i traženi pa su zajedno snimili oko 150 filmskih i televizijskih uloga u zemlji, ali i inozemstvu. Sve češće i više rade zajedno.

Dragan Matić/Cropix

"Super je iskustvo raditi film s rođenim bratom kojeg poznaješ u dušu", kaže mlađi Bojan, koji je na pitanje po čemu su slični, a po čemu se razlikuju odgovorio: "Najsličniji smo po konfekcijskom broju. A sasvim različiti po nedjelotvornim dijetama kojima ih pokušavamo smanjiti."

glumci

Anja Šovagović Despot

Goran Navojec

braća

Filip Šovagović

Robert Ugrina

Bojan Navojec

Mario Mirković

Kristijan Ugrina

Boris Mirković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter