HBO-ova prekretnica

Zašto je Obitelj Soprano zauvijek izmijenila način na koji se proizvode ozbiljne serije


Sponzorirani članak
28.05.2018.16:00
Zašto je Obitelj Soprano zauvijek izmijenila način na koji se proizvode ozbiljne serije
Profimedia

sažeto

Tony Soprano otvorio je vrata za nove, slojevite i komplicirane likove, a HBO je s tom serijom prestao biti "samo kabelska televizija"


Sponzorirani članak
28.05.2018.16:00

Prošlo je jedanaest godina od najkontroverzijeg finala jedne serije. Bio je to kraj s kojim se mnogi obožavatelji nisu mogli pomiriti, kraj koji nije odgovorio na pitanja, već dao gledatelju mogućnost da sam zamisli najprikladniji završetak za protagonista kojeg smo obožavali mrziti (ili mrzili obožavati). Riječ je o Obitelji Soprano, seriji koja je odredila novi smjer produkcije i utabala put za likove koji su izgrađeni do najsitnijih detalja i potpuno su "ljudski".

Proizvodnja serija danas je na nezaustavljivom pravcu prema gore, a njihovi kreatori više nisu tri velike američke televizijske kuće. HBO je imao pogrdni nadimak "obične kabelske televizije", no nakon što je izbacio kultne Sopranose, više nitko nije sumnjao u kvalitetu njihova sadržaja. S pojavom online video streaming servisa kao što je HBO GO tisuće sati kvalitetnih serija svima su nam nadohvat ruke, a zahvaljujući žestokoj konkurenciji, ponuda nikad nije bila raznovrsnija.

Prisjetimo li se likova iz serija prije nego što je nastala ova HBO-ova uspješnica, ne možemo u njima pronaći pravu dubinu. Čak i u najozbiljnijim serijama više-manje radi se o crno-bijelom svijetu u kojem većina likova služi samoj dramaturgiji serije, a ne obrnuto. Sve se promijenilo kad je David Chase napravio seriju o mafijaškom šefu iz New Jerseyja. Mafija je bila tema koja je prodavala kino-ulaznice još u najranijim fazama filma, a kulminacija s Coppolinim Kumom dokazala je da se ta tema može obraditi bez koketiranja s glorifikacijom kriminala i vrlo, vrlo stvarno.

Upravo je takav i Chaseov Tony Soprano. Vrlo, vrlo stvaran. Bojali smo se njegove surovosti, no suosjećali u trenucima istinskog osjećaja straha, tuge i nemogućnosti vladanja emocijama u smislu potpunog zatvaranja u sebe. Šef mafijaške obitelji koji ide psihijatru zbog iznenadnih nesvjestica? Tko je to mogao zamisliti? No upravo Tony, kojeg je savršeno glumio pokojni James Gandolfini, otvorio je vrata za slojevite i višedimenzionalne likove.

Teško da bi netko prije Obitelji Soprano napisao lik poput Dona Drapera (Momci s Madisona) ili Waltera Whitea (Na putu prema dolje). Sopranosi su prvi prikazali jasno izraženu nesavršenost i karakteristike poput izgubljenosti, nestanka motivacije ili njenog povratka. Ne radi se o tome da Tonyja moramo shvatiti, moramo samo shvatiti da ga nikad nećemo dokraja shvatiti. Baš kao i otprilike svaku osobu s kojom u stvarnom životu imamo bilo kakav odnos. Jedino što nikad ne smijemo zaboraviti je činjenica da je Tony Soprano suštinski loša osoba.

Ovo je prva serija koja se događa kroz djelovanje svog glavnog lika, što ne znači da ostali likovi u seriji nemaju jednaku vrijednost. Uzmimo Tonyjevu suprugu Carmelu (Edie Falco), ženu koja neprestano preispituje sebe, pod teretom "obiteljskog posla". Žene koja se ne boji svoje jake i utjecajne gore polovice. Ona slijedi svoje vlastite instinkte i na kraju krajeva, ima svoj vlastiti put do sreće, kojim se ne boji krenuti.

Naravno, u šest sezona serije postojali su likovi čija je osnovna namjena bila biti Tonyjev amortizer i nestati u zaborav, no generalno gledajući u Obitelji Soprano ne postoje loše karike. Ne postoji imitacija i ne postoji zastranjivanje ili nešto što se ne bi tako odigralo u stvarnom životu, a što su zapravo i potvrdili pravi mafijaši.

Ako još niste pogledali Sopranose ili ste spremni na jedan maraton svih sezona, ta kultna serija s vrhunskom kvalitetom slike i zvuka, kao i GOT, Sluškinjina priča i još 200 hit serija svih žanrova čekaju vas na video streaming usluzi HBO GO. U kompletnoj ponudi prvi mjesec možete uživati besplatno. Možete li zamisliti bolji produženi vikend?

star vibes

HBO

HBO GO

Obitelj Soprano

Sopranosi

Sopranos

newsletter

Prijavite se na Newsletter