Ususret 69. Emmyjima

'Zavada' pokazuje kako Hollywood polako uništava svoje najveće zvijezde


Ines Madunić
13.09.2017.12:15
'Zavada' pokazuje kako Hollywood polako uništava svoje najveće zvijezde
Profimedia

sažeto

Serija proslavljenog producenta Ryana Murphyja bazira se na odnosu Bette Davis i Joan Crawford


Ines Madunić
13.09.2017.12:15

Svađe u Hollywoodu nisu ništa novo, svjedočili smo im često i rijetko kad su bile na razini prihvatljive pristojnosti. No, jedna je zavada u Hollywoodu ostala zapamćena - ona glumica Bette Davis i Joan Crawford. Obje su bile ikone, ali nisu se podnosile cijelu karijeru. Zajedno su snimile samo jedan film, "What Ever Happened To Baby Jane?", koji je također postao kultni, upravo zbog toga što su pikanterije oko njihove epske svađe u tabloidima izlazile gotovo svakodnevno. Ali, nije sve stalo na tračevima. Legendarne glumice jedna su drugoj radile spačke, manje ili veće, ali svakako jako zabavne široj javnosti.

Oko svađe dvije glumice limitiranu seriju "Zavada" u osam nastavaka stvorio je Ryan Murphy, scenarist, producent i redatelj odgovoran za "Reži me", "Glee", "American Horror Story", "American Crime Story" te film "Jedi, moli, voli". Sam Murphy već je dobio četiri Emmyja, a sad je za "Zavadu" nominiran u pet kategorija. I glavne glumice natječu se za Emmy u kategoriji glavnih glumica u limitiranoj seriji ili filmu.

Susan Sarandon (70) kao Bette Davis i Jessica Lange (68) kao Joan Crawford oduševile su u ovoj seriji koja prikazuje sve što stoji iza holivudskog glamura. Jer, iako se radnja serije događa prvo 60-ih, a onda 70-ih i 80-ih, nije se puno stvari promijenilo.

Glumice starije od 35 godina ne mogu naći uloge, dok su stariji glumci sve traženiji. Mlade glumice iskorištava se dok god se može, i to na temelju njihova izgleda, plaća im se manje i manipulira kako bi u kolegicama vidjele neprijateljice koje trebaju pobijediti. Izgled je sve i za njega se treba žrtvovati - jeste li znali da je Joan Crawford na preporuku agenta na početku karijere izvadila kutnjake kako bi joj obrazi izgledali mršavije?

Serija prikazuje brutalan svijet Hollywooda u kojem su Bette i Joan bile na suprotstavljenim stranama, iako bi po svim kriterijima trebale biti najbolje prijateljice. Toliko različite, našle su se u istoj mašineriji koja ih je uništavala bez diskriminacije.

"Moja majka uvijek je govorila da o mrtvima ne treba govoriti loše, samo dobro. Joan Crawford je mrtva. Dobro", rekla je navodno Davis 1977. kad je Joan preminula. Iako serija prikazuje puno detalja o dugogodišnjoj svađi "najljepše djevojke na svijetu" i "najtalentiranije djevojke na svijetu", ni nakon više od osam sati izvrsne biografske drame, jasno je da nikad nećemo saznati što se zapravo događalo između Joan i Bette i zašto je sve počelo.

Hollywood uvijek skriva svoju magiju, i vjerojatno je dobro da je tako.

U međuvremenu, ostaje nam utrka za Emmyje koja, nadamo se, neće proizvesti zavadu između Sarandon i Lange, a veselimo se i drugoj sezoni "Zavade", u kojoj ćemo saznati  sve o odnosu princeze Diane i princa Charlesa.

serija

Emmy

Emmys

Emmy nominacije

Susan Sarandon

Zavada

Jessica Lange

Feud

Ryan Murphy

Podijeli članak