NIKAD ISPRIČANA PRIČA NAJVEĆE JUGOSLAVENSKE SEKS BOMBE

Zbog fatalne ljubavi napustila sve na vrhuncu slave. Besparica ju je otjerala i u reality, a danas se brine o bolesnom ocu


Barbara Marinović
18.12.2018.21:00
Zbog fatalne ljubavi napustila sve na vrhuncu slave. Besparica ju je otjerala i u reality, a danas se brine o bolesnom ocu
Foto: CROPIX

sažeto

Marina Perazić i glasom i stasom bila je ikona, utjelovila je stilski i glazbeno osamdesete do kraja


Barbara Marinović
18.12.2018.21:00

Bila je jedna od najvećih zvijezda osamdesetih godina. Njezin mazni, seksi glas bio je zvučna kulisa brojnih zabava, tuluma... Isto je i danas! Hitovi grupe Denis & Denis pravi su klasik, a glas Marine Perazić nezaboravan različitim generacijama. Pratila ju je titula seks simbola, iako je ona nije bila svjesna.

'Skrivala sam se po portunima od fanova koji su trčali za mnom, a prodavačice u dućanima pitale su me o planovima, ma najintimnija pitanja. Znate, nije neka sreća biti toliko poznat u rodnom gradu, kretanje vam je ograničeno, ne osjećate tu slobodu doma', priča u velikoj ispovijesti za 100posto Marina Perazić.

'Pjesme koje su ostavile pečat vremena'

Tijekom vikenda odradila je u zagrebačkom klubu Boogaloo gažu za DJ pultom. Kao najveće najavljeno ime uz Juru Stublića bila je upravo Perazić. Najteži dio odrađivanja nastupa su joj spremanje i putovanje, no kada se sretne s publikom - sve prođe. 'A gle, radim već više od 30 godina ovaj posao, i koliko se veselim, toliko je teško ići i pokrenuti se. Tijekom godina nešto teže padnu putovanja i spremanja. No, kada dođem, kada se nađem u sinergiji s ljudima, osjetim tu sreću, razmjenu pozitivne energije - ne bude mi žao ničeg! Neki dan sam pričala s Toljom kako su te neke pjesme ostavile pečat u vremenu. Drago mi je da sam neke od njih otpjevala. Oni ljude vraćaju u neki lijep, sretan period, lijepa vremena osamdesetih.... Prenose tu emociju, odnosi im ove neke sadašnje probleme', ponosna je Marina na glazbenu ostavštinu grupe Denis & Denis.

Žao joj je što i njezina generacija ne dolazi više na nastupe, no kaže - dolaze njihova djeca, i to je divno. 'Sve je stvar kućnog odgoja, pa i glazba. Moja generacija više ne dolazi toliko na svirke, ali dolaze njihova djeca. I ovi pomodni fazoni, ove cajke. Čak i ako ta djeca prođu kroz tu fazu, a vjerojatno hoće, vratit će se jednog dana i cijeniti glazbu. Cajke ne mogu baš slušati, sve je to strašno, trudim se to niti ne čuti, ne mogu', dodaje rezolutno Perazić.

Foto: CROPIX

Kćeri joj otišle u New York, a ona se vratila u Rijeku, njegovati bolesnog oca

A ona se vratila iz Novog Sada živjeti u Rijeku, ima tome već neko vrijeme. Najveći motiv bio joj je otac. Bolestan je i treba mu njega. Usto, njezine su kćeri otišle u New York, u kojem su i rođene. Bila je svjesna Perazić da će cure jednog dana otići. 'Cure su otišle u New York, bunila sam se u sebi na to sve, ali i pripremala se. Znala sam da će taj dan doći. Tata je tu, bolestan je, ne mogu ga ostaviti i otići. Neka cure nađu svoj put, a ja ću jednog dana biti njihovoj djeci najbolja baka'. Zbog svog obiteljskog života Perazić je provela osam godina u Novom Sadu. Naime, kada se Ivan Fece Firči iz Amerike vratio u Novi Sad, Marina se odlučila na život u tom gradu kako bi njihove kćeri bile blizu oca. S bivšim bubnjarom EKV-a Marina je, naime, živjela u Americi i dobila dvije djevojčice.

S Firčijem 1988. odlazi u Ameriku, napušta ogromnu slavu i status seks simbola

'Nisam se, naravno, htjela odvajati od cura, a smatrala sam da i oca trebaju u životu. Pa smo živjele u Novom Sadu'. Prije života u Novom Sadu, Marina se s kćerima iz New Yorka vratila u Hrvatsku nakon raspada veze s Firčijem, a potom Beograd. Tamo je snimila album, a nakon početka NATO bombardiranja SR Jugoslavije, vratila se u Rijeku. Proći će nekoliko godina, a Marina će početi život u Novom Sadu, uz djevojčice. Blizina oca Firčija koji se vratio iz Amerike bila je, kako je rekla Marina, presudna. U New York su kao tada mlad par otišli 1988. godine. Napustila je zbog ljubavi sve, na vrhuncu slave, koja joj je postala pomalo i teret. Nije bila svjesna da je seks simbol, da toliko zanima ljude.

'Cijeli taj status, ta priča, mi je bila jezivo smiješna. Bila sam lijepa, ali i djetinjasta, imala sam baby face s 26 godina'

'Ja sam vam taj status dobila u periodu života u kojem sam taman izašla sa studija građevine, a koju sam upisala radi dečka. Bila sam s njim sedam godina u vezi, a tek nakon prekida s njim krenule su pripreme i rad na grupi 'Denis & Denis'. Tada se prije izlaska na tržište radilo po dvije godine na materijalima. Cijeli taj status, ta priča, mi je bila jezivo smiješna. Voljela sam dominirati scenom, pokoriti je, no nisam voljela ni toalete ni štikle, teško je bilo u njima nastupati cijelo vrijeme. Sada kad pogledam s odmakom na to sve, bila sam lijepa, ali nisam to vidjela tada. Bila sam djetinjasta, imala sam baby face s 26 godina, pa sam se šminkala. Onaj oštar pogled koji sam si davala šminkom, bilo je to da bih izgledala opako, oštro. Usto, bio je to i obrambeni mehanizam', prisjeća se Perazić. 'Možda je bilo i do tog baršuna u vokalu, ta promuklost i seksipil u glasu ljudima odgovara. Ma, bilo je većih mački', kroz smijeh će Marina.

Foto: CROPIX

Kada se vratila iz New Yorka i snimila ploču kasnih devedesetih - bila je to druga priča. Ostvarila se u međuvremenu kao majka, sazrela je kao žena, pa je seksilipom naučila manipulirati i koristiti ga za svoju korist.

'Nitko mi nikada nije dao novca koliko Željko Mitrović da snimim CD. Znam ga iz 80-ih, dok je svirao u Oktobru 1864'

Perazić je provela tamo devet godina, 1997. godine vratila se kući, a 1998. otišla na par dana u Beograd. Srela je tamo prijatelja iz osamdesetih! U znatnoj drugačijoj ulozi! Željko Mitrović, danas poznat kao vlasnik Pinka, nekad je bio član grupe 'Oktobar 1864' i znao je Marinu dobro. Kada ga je Marina krajem devedesetih srela, Mitrović joj je ponudio da snimi album za njegov Siti Rekords. 'Mitrović mi je inače prijatelj, bio je oduševljen kad sam pristala, potpisali smo ugovor, njemu je to bila sjajna ideja da snimim nešto za njega. Nitko mi nikad nije dao toliko novca koliko tada Mitrović da snimim taj CD. Mnogo mi je to značilo', prisjetila se tog perioda.

'Tantijemi su nakon pet godina pripali Croatia Recordsu, ali nisu to neki novci, nitko se od toga ne bi obogatio'

Iako financijski ne stoji najbolje, niti joj je situacija posebno sretna, Perazić ne bježi od ničeg. Da bi dobila mirovinu nedostaje joj, kaže, pet i pol godina radnog staža. Nije dobila ni status slobodnog umjetnika grada Rijeke, što smatra opstrukcijom. 'Zdravlje me služi, ne bacam se u očaj. Prijavila sam se za posao na projektu 'Rijeka prijestolnica kulture 2020', riješila bih tako neke financijske probleme, ali nitko me nije zvao. Ja sam inače diplomirani građevinar, a imam i dosta znanja iz psihologije. Osim toga, 'Denis & Denis' su za mnoge do danas simbol Rijeke. No, nema veze, htjela sam vidjeti misli li moj grad da mu mogu pridonijeti na neki način. Vjerujem inače, u ravnotežu, vjerujem da će mi svemir dati ono što je za mene najbolje'. Pitali smo je što je s tantijemama na ono što su radili 80-ih. 'Svi mi koji smo tad potpisivali, potpisali smo na pet godina tantijeme, a nakon toga su oni išli Croatia Recordsu. Tako je bilo sa svima. Štulić ih je tužio, a mi ostali shvatili da nema smisla. Nemaju ni oni danas od toga neku zaradu, prema tome, ne bih je ni ja ni ostali imali, nije važno', odmahuje Perazić. Financijski problemi odveli su je svojedobno i u reality show 'Farma' - i to i hrvatsku i srpsku inačicu. Riješilo joj je to dio financijskih problema, pa takve odluke ne žali.

Foto: CROPIX

Tajnu o 14 godina dugoj vezi čuvala je sve to vrijeme, a čuva je i danas - kad je ljubav gotova

Ne žali ništa, stvari koje je htjela, držala je uvijek za sebe. Tako nam otkriva da je 14 godina provela u vezi za koju nitko nije znao, a koju je završila prije godinu i pol dana. 'Nema me više po žutoj štampi, 14 godina sam bila u vezi, a nitko živ nije znao. Prije godinu i pol sam prekinula, ali nitko to ne zna, nitko ne zna tko je on, tu sam povukla granicu', zaključuje legendarna Perazić.

Marina Perazić

Denis&Denis

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter