Bio je jugoslavenski Frank Sinatra

Žene su pred njim padale u trans, a on ih osvajao gospodskim stavom. Zbog djece i žene povukao se sa scene, a teška i okrutna bolest rano ga je odnijela


Barbara Marinović
19.03.2019.19:30
Žene su pred njim padale u trans, a on ih osvajao gospodskim stavom. Zbog djece i žene povukao se sa scene, a teška i okrutna bolest rano ga je odnijela
Foto: Yugopapir

sažeto

Dragan Stojnić bio je jugoslavenski Frank Sinatra, obožavale su ga žene diljem regije, a on živio pod svojim legendarnim motom: 'Važno je biti gospodin'


Barbara Marinović
19.03.2019.19:30

'Važno je biti gospodin', moto je kojim se vodio Dragan Stojnić. Pokojni šansonijer kojem su tepali da je jugoslavenski Frank Sinatra, preminuo je prije točno 16 godina. Sahranili su ga u beogradskoj Aleji zaslužnih građana. Bio je legenda jugoslavenske šansone, vodio je računa o svemu - izgledu, ponašanju na sceni, tekstovima pjesama koje je pjevao. Bio je kozmopolit, zbog glazbe je proputovao dobar dio svijeta. Obožavao je Skoplje, Sarajevo, Banja Luku, Beograd, a svirao po cijelom svijetu. Početke karijere vezao je uz Sarajevo i Opatiju.

Naime, kao mladić počeo je raditi na Radio Sarajevu kao voditelj. Uvijek je pjevušio pa su ga ubrzo primili u ansambl 'Prijatelji', gdje počinje njegova glazbena karijera. Široj javnosti za uho zapinje 1963. godine pjesmom 'Bila je tako lijepa', kojom je prepjevao pobjedničku pjesmu s Eurosonga. Karijera je odmah krenula, cijela Jugoslavija je preko noći znala za Stojnića.

Pažljivo birao pjesme i puno polagao u kvalitetu, a u pariškoj Olympiji nastupio već na početku karijere

Tom pjesmom natjecao se 1964. na festivalu 'Mikrofon je vaš' gdje je uzeo prvo mjesto. Odlazi 1965. u Opatiju, gdje je izveo singl 'Zašto dolaziš samo sa kišom'. Pobijedio je i otvorio si tako vrata estradnog svijeta, a Opatiju osvojio i sljedeće dvije godine. Odmah je odlučio što će i kako raditi - birao je stoga vlastite pjesme i puno je računa polagao na kvalitetu. Stoga ne čudi što su mu vrata pariške Olympije bila otvorena već 1966. godine. Želio je do kraja života još jednom tamo nastupati. Diskografski stoga nije stvarao previše, no sve što je napravio - ostalo je trajno naslijeđe.

Najviše je u karijeri stvorio sa suradnjom s Esadom Arnautalićem i njegovim orkestrom. Obožavali su ga i izvan granica Jugoslavije. Nije potrebno previše isticati, gospodina baršunastog glasa obožavale su i žene. Nije krio ni on ljubav prema njima, no kada je došlo vrijeme za obitelj i brak - skrasio se i čak povukao sa scene.

Zbog obitelji se povukao sa scene i zaposlio u turističkoj agenciji

Sedamdesetih se tako odlučio posvetiti više obitelji, u tom periodu diplomirao je na Višoj turističkoj školi i zaposlio se u turističkoj agenciji. Život mu je tijekom pauze izgledao prilično prosječno, slava ga nije ni prije previše fascinirala. Suprugu je upoznao slučajno i odlučio se vjenčati nakon diplomiranja. Povukao se i jer je želio biti dobar otac svojoj djeci, prisutan roditelj koji će s njima šetati, odgajati ih, voditi u vrtić i školu.

No, svijetla pozornice su mu nedostajala pa se vratio 1984. godine, kada je krenula tradicija njegovih solo koncerata povodom Dana žena.

Nažalost, želja o ponavljanju Olympije nije mu se ostvarila. Dugo je i teško bolovao, a u dobi od 66 godina preminuo. Nemilosrdna bolest odnijela ga je, i to na najtužniji dan njegovog života. Naime, preminuo je na dan sprovoda njegove voljene majke.

dragan stojnić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter