Kraljičini problemi

'Zlatna kočija neudobna je za vožnju, a kruna koju sam nosila bila je užasno teška'


Ines Madunić
08.01.2018.11:30
'Zlatna kočija neudobna je za vožnju, a kruna koju sam nosila bila je užasno teška'
Profimedia

sažeto

Kraljica Elizabeta II pričala je za BBC o danu kad je okrunjena 


Ines Madunić
08.01.2018.11:30

U velikom dokumentarcu 'Krunidba' britanska kraljica Elizabeta II (91) pričala je o velikom danu. Ona je 2. lipnja 1953. godine okrunjena kao kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije i Novog Zelanda.  

Od Westminsterske opatije do Buckinghamske palače Elizabeta se sa suprugom princom Philipom (96) vozila dva sata u zlatnoj kočiji. Udaljenost između ta dva mjesta je oko sedam i pol kilometara, no htjeli su pozdraviti što više okupljenih građana. 

Profimedia

"Vožnja je bila jako neugodna. To je samo koža na sjedalima u kočiji. Bilo je grozno", rekla je kraljica. Inače, zlatnu kočiju 1760. prvi put je koristio kralj George III, a otad se koristi na svakoj krunidbi, kao i u nekim drugim posebnim prilikama.

U dokumentarcu, koji će se na BBC-u emitirati 14. siječnja, puno će se vremena posvetiti kraljičinom nakitu. Sama Elizabeta II pričala je o kruni koju je nosila na krunidbi. Slavna kruna ima 2868 dijamanata, među kojima su i golemi dijamant Cullinan II od čak 317 karata, safir Svetog Edwarda te tzv. rubin crnog princa.

"Taj mi je najdraži od svih dijamanata", rekla je Elizabeta II. Rubin crnog princa ima 170 karata i jedan je od najstarijih komada u cijeloj kolekciji kraljevskog nakita. Navodno datira još iz 14. stoljeća. Kruna joj je, inače, jako teška i kaže da ju ne može dugo nositi. 

Profimedia

"To je jedna otegotna okolnost svih kruna, ali inače su one prilično važne", rekla je.

Kako bi se naviknula na krunu, prije krunidbe kraljica je vježbala nošenje kod kuće, nekoliko puta dnevno, te s njom čitala novine i pila čaj.

kraljevska obitelj

kraljica Elizabeta II.

dokumentarni film

krunidba

Podijeli članak