Jezivo i zabavno

'Zločinački umovi' završavaju nakon 15 sezona: Sve tajne omiljene krimi serije zbog koje znamo sve o serijskim ubojicama


Ines Madunić
11.01.2019.14:00
'Zločinački umovi' završavaju nakon 15 sezona: Sve tajne omiljene krimi serije zbog koje znamo sve o serijskim ubojicama
Profimedia

sažeto

CBS je odlučio da će 15. sezona serije biti posljednja


Ines Madunić
11.01.2019.14:00

Sigurno ste ne jednom prije spavanja pretraživali televizijske programe i naišli na "Zločinačke umove". Krimi serija o profilerima iz FBI-a koji love serijske ubojice snima se od 2005. godine, a tv kuća CBS odlučila je da će iduća, 15. sezona biti posljednja.

Na našim se televizijama također već godinama prikazuje, promijenila se praktički cijela ekipa, i to više puta, ali nekako se uvijek možemo vratiti epizodama "Zločinačkih umova".
A u 14 godina nakupilo se puno trivije i pozadinskih priča - evo nekih koje će razveseliti fanove.

Agentice Tara Lewis i Emily Prentiss imaju zajedničku točku iz prošlosti - Joeyja Tribbianija. Glumice Aisha Tyler i Paget Brewster bile su gošće u "Prijateljima". Aisha je glumila Rossovu prijateljicu profeosricu Charlie, koja je neko vrijeme izlazila s Joeyjem, a onda se ipak spetljala s Rossom. Paget je bila glumica Kathy koja je hodala s Joeyem, ali se u nju zaljubio Chandler pa je završila s njim.

Mnogi su fanovi bili tužni što je agent Jason Gideon otišao nakon druge sezone, a u šoku su ostali i sami producenti serije kad su shvatili da se glumac Mandy Patikin više jednostavno ne pojavljuje na poslu. Nije im ništa javio prije pa su se morali nabrzinu snalaziti.

"Najveća pogreška koju sam napravio je bilo prihvaćanje uloge u 'Zločinačkim umovima'. Mislio sam da će to biti nešto drugačije, a ne da će silovati i ubijati žene u svakoj epizodi. Bilo jeto vrlo destruktivno iskustvo za mene", rekao je Patikin.

U seriji ga je zamijenio Joe Mantegna kao agent David Rossi. U prvoj sceni vidimo ga kako ubija patku - bila je to poruka za Patikina, jer je njegov lik bio entuzijastični promatrač ptica.

Iako u svakoj epizodi samo čekamo da Hotch kaže "Wheels up in 30", u stvarnom životu agenti bihevioralne jedinice FBI-a nemaju privatni avion koji ih vozi po SAD-u dok rješavaju brutalne slučajeve.

"Tijekom karijere vjerojatno sam bio na više od 500 letova, ali svaki je bio komercijalan, u ekonomskoj klasi", rekao je Jim Clemente, bivši agent BAU-a i danas jedan od scenarista i producenata serije.

Matthew Grey Gubler jedva je dobio ulogu dr. Spencera Reida, genijalca koji ima problema sa socijalizacijom. Glumac je također vrlo kreativan pa se u slobodno vrijeme bavi slikanjem, i to dosta uspješno. Imao je nekoliko izložbi, neke i međunarodne, a 2011. prodao je jednu sliku za 10.000 dolara. Novac je donirao. Matthew je i registrirani matičar pa je tako vjenčao kolegicu Paget Brewster 2014. godine.

Sjećate li se sezone u kojoj je upravo dr. Reid propucan u nogu pa je stalno bio na štakama i hodao uz pomoć štapa? Glumčeva ozljeda bila je stvarna i morali su je uklopiti u scenarij. Naime, jedne je večeri entuzijastično plesao i to tako jako da mu je koljeno iskočilo. Morao je na tri operacije, ali sve je uspjelo zacijeliti.

Inače, dr. Spencer Reid ima IQ 187, može čitati oko 20.000 riječi u minuti i ima fotografsko pamćenje. Ima doktorate iz kemije, matematike i inženjerstva te preddiplomski iz psihologije i sociologije.

Flertanje Penelope Garcije i Dereka Morgana napisano je tek nakon što su producenti primijetili njihovu kemiju u stvarnom životu. Garcia nije ni trebala biti stalan lik, ali su je gledatelji odmah zavoljeli, a kad su shvatili da se Kirsten Vangsness i Shemar Moore u stvarnom životu jako dobro slažu, smislili su i njihovu zaigranu komunikaciju. Izraz 'baby girl' nastao je tako što se nitko nije mogao sjetiti kako se Kirsten zove prvi dan na setu pa se Shemar snašao.

Kirsten Vangsness i Matthew Grey Gubler jedini su iz originalne postave koji su u seriji od samih početaka. Svi drugi su se pojavljivali povremeno ili su u nekom trenutku dali ili dobili otkaz.

Serija je inspirirala i stvarno umorstvo. Prije sedam godina, 10-godišnjak je ubio svoj oca dok je spavao, a policiji je rekao da je vidio nešto slično u "Zločinačkim umovima" pa je mislio da ga neće kazniti. Dječak je navodno odrastao u domu punom nasilja, a kad je čuo da njegov otac planira ostaviti pomajku, htio se osigurati da ostane živjeti s njom.

tv serija

trivia

Zločinački umovi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter