Tužno djetinjstvo dječje zvijezde

Zlostavljali su je otac i prvi muž, a filmaši su je htjeli odvući u krevet


Ines Madunić
27.07.2017.08:30
Zlostavljali su je otac i prvi muž, a filmaši su je htjeli odvući u krevet
Profimedia

sažeto

Shirley Temple bila je najplaćenija zvijezda u Hollywoodu sa samo pet godina


Ines Madunić
27.07.2017.08:30

Shirley Temple postala je jedna od najvećih zvijezda Hollywooda kad je imala tek tri godine. Kad je 1932. godine počela snimati filmove, honorar joj je bio 25 dolara na dan - a filmovi su se u to vrijeme snimali otprilike dva dana! Zato nije bilo mjesta za pogreške, a svaki put kad bi djevojčica pogriješila ili je bila zločesta, otac bi je kaznio. Slao bi je u "kutiju za kaznu". To je bila malena, tamna soba u kojoj je bio blok leda. Shirley je od toga imala noćne more, ali nije smjela stati.

Jednom je morala plesati za film na ozlijeđenoj nozi, no nije se žalila. Iako je bila malena, već je pokazivala svoj optimizam koji ju je pratio kroz cijeli život. Njezin sin Charles prisjeća se kako je uvijek bila dobro raspoložena i trudila se gledati na pozitivne strane svega. 

Getty Images

Pet godina Shirley je bila najveća zvijezda na svijetu. Njezini filmovi zarađivali su najviše u Hollywoodu, a ona je zarađivala 300.000 dolara po filmu - što je tada bilo jako puno. No, sve se počelo urušavati 1939. godine kad joj je producentska kuća zabranila da glumi u "Čarobnjaku iz Oza". Dali su joj ulogu u "The Blue Bird", koja je navodno trebala biti najveći konkurent "Čarobnjaku", ali nije mu došla ni blizu. Judy Garland proslavila se ulogom Dorothy u tom klasiku, a Shirley je dobivala sve manje uloga kako je bila starija. Zato je dobivala sve više nemoralnih ponuda od producenata i redatelja. Šef filmskog studija David O. Selznick trčao je za njom oko stola jer ju je htio odvući u krevet, a komičar George Jessel joj je toliko dosađivao da ga je morala udariti koljenom u međunožje kako bi je pustio na miru. Od takvih je susreta imala traume.

Getty Images

Brže bolje se udala za glumca Johna Agrara kad joj je bilo tek 17 godina. Brzo je rodila kćer Susan, ali to nije bio sretan brak. John je imao problem s alkoholom i počeo ju je tući. Shirley je bila toliko depresivna da se htjela ubiti. Nije više imala ni karijeru ni obitelj koju je željela. Umjesto da odustane, Temple se dignula, ostavila Agrara i razvela se s 22 godine te od oca zahtijevala da joj preda njezino bogatstvo. Poludjela je kad je shvatila da je od zarađenih 3,2 milijuna dolara ostalo tek 30.000 - otac je sve potrošio!

Shirley je utješio Charles Black, biznismen za kojeg se udala 1950. On je bio ljubav njezinog života, ostali su zajedno sve do njegove smrti 2005. godine. Imali su svoje djece, Lori i Charlesa Jr., a Shirley se potpuno posvetila obitelji.

Getty Images

Sve do 1967. godine, kad joj je Henry Kissinger ponudio da bude diplomatkinja. Temple je bila predstavnica SAD-a u Ujedinjenim narodima te veleposlanica u Gani i Čehoslovačkoj.

"Bila je aktivna sve do svoje smrti 2014. godine. Uspjela je dovršiti drugi dio autobiografije koji ćemo uskoro objaviti", rekao je njezin sin Charles Jr.

star vibes

glumica

Hollywood

dječja zvijezda

Shirley Temple

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter