DALEKO NAJNEEFIKASNIJI TERMIN

A da ukinemo HNL petkom kad se nikome ne da postizati golove?


Toni Horvat
20.03.2017.21:35
A da ukinemo HNL petkom kad se nikome ne da postizati golove?
Zeljko Hajdinjak / Cropix

sažeto

U pet proljetnih utakmica petkom palo je samo pet golova, a ako se izuzmu četiri Hajdukova Istri, dolazimo do smiješnog prosjeka od 0,25 po utakmici. Posljednje tri završile su 0-0


Toni Horvat
20.03.2017.21:35

Najjačem nogometnom natjecanju u Hrvata možemo pronaći milijun mana, a ne možemo puno učiniti kako bismo ih promijenili. Posljednjih tjedana pojavila se "milijun i prva" - kronična neefikasnost na utakmicama petkom.

Znamo da se pet utakmica svakoga kola odigrava u pet različitih termina - po dva subotom i nedjeljom te jedan petkom, iako je u nekoliko navrata umjesto u petak jedna utakmica odigrana u ponedjeljak. A u ovih pet kola proljetnog dijela prvenstva, a posebno u posljednja tri, nikome se ne da zabijati golove.

Posljednje tri utakmice odigrane petkom završile su 0-0. Trend su započeli Istra i Slaven Belupo, nastavili Inter i Lokomotiva, a proteklog petka istim je rezultatom završio okršaj Lokomotive i Hajduka. U prvom kolu proljetnog dijela Istra je pobijedila Lokomotivu 1-0, a za jedinu anomaliju u ovoj tezi pobrinuo se Hajduk, koji je razbio Istru 4-0.

Josko Ponos / CROPIX

Ukratko, pet utakmica, pet golova, od kojih četiri na jednoj utakmici u mreži iste momčadi.

Subotnje utakmice nešto su efikasnije, ali daleko od užitka za gledatelje. U terminima od 15 sati palo je devet, a od 17 sati deset golova, a jedinu "apsolutnu nulu" odigrali su prije dva dana Split i Inter (u 15 sati). Najefikasnija proljetna utakmica u subotu bila je Dinamo - Split, ali opet zahvaljujući samo jednoj momčadi jer su modri slavili 4-0. U terminu od 17 sati samo su Rijeka i Lokomotiva (2-1) postigli više od dva gola.

Znači, ako želimo atraktivan HNL pun golova, trebamo samo sve utakmice prebaciti u nedjelju. U ovih pet kola niti jedna od deset nedjeljnih utakmica nije završila bez golova, na samo jednoj je pao tek jedan gol (Split - Cibalia 1-0), a na dvije je postignuto po pet golova (Osijek - Rijeka 2-3 i Rijeka - Slaven Belupo 3-2). Raniji termin je nešto efikasniji jer je na nedjeljnim utakmicama od 15 sati palo 16, a od 17 sati 14 golova.

Tom Dubravec / CROPIX

Ukupno su u 25 utakmica u 2017. godini postignuta 54 gola, odnosno 2,16 po utakmici. Na utakmicama petkom pada točno gol po utakmici, a izuzmemo li iz jednadžbe onu nekarakterističnu Hajdukovu rapsodiju protiv Istre, prosjek je smiješnih 0,25 golova.

Naravno, zbog televizijskog rasporeda, koji određuje termine utakmica, ne može se svih pet utakmica kola stisnuti u nedjelju, ali se ova jedna petkom može prebaciti u neki drugi termin subotom, nedjeljom, ili čak najrealnije u ponedjeljak, dan na koji su ove sezone odigrane tri utakmice s prosjekom od 3,3 gola, dakle većim od prosjeka.

Ljudi se obično vesele petku, ali ne zbog nogometa. Možda bi im, doduše, HNL dao razlog da ne mrze ponedjeljak...

HNL

petak

Podijeli članak