Vilson Džoni

'Ako je za Hajduk treće mjesto i neuspjeh u Kupu i Europi uspjeh, onda je to sramota!'


Slaven Knežević
04.06.2017.09:00
'Ako je za Hajduk treće mjesto i neuspjeh u Kupu i Europi uspjeh, onda je to sramota!'
Cropix

sažeto

Vilson Džoni se za 100posto osvrnuo na stanje u Dinamu i Hajduku za koje je nekada igrao, te otkrio čime se danas bavi


Slaven Knežević
04.06.2017.09:00

Nije čest slučaj da iz Hajduka netko ode u Dinamo i obrnuto. Takvi transferi uvijek podignu prašinu, a možete tek zamisliti kako je to izgledalo kad se dogodilo po prvi put. 1978. Vilson Džoni otišao je iz Hajduka u Dinamo i otvorio put mnogima nakon njega da naprave isto.

"Ma to nije bilo zamislivo u moje vrijeme. Bio sam prvi koji je to napravio. Imao sam neke nesporazume s Hajdukom, a moj tadašnji trener Vlatko Marković otišao je u Dinamo i nisam imao dvojbe, otišao sam s njim", kaže nam Džoni i dodaje:

"Nikad nisam požalio zbog te odluke. Hajdukovac sam, ali Dinamo mi je u srcu!".

Kako komentirate ovu sezonu u kojoj je Dinamo, nakon 11 godina dominacije, završio na drugom mjestu?

"Mislim da je cijela Hrvatska željela prekid Dinamove dominacije. Puno je to da neki klub dominira toliko dugo. Moralo je doći do pada, a ove su godine imali stvarno jakog konkurenta u Rijeci."

Vaš Hajduk završio je na trećem mjestu. Iz splitskog kluba ovakav plasman predstavljaju kao izvanredan uspjeh. Kako Vi komentirate treće mjesto Hajduka?

"Ako je za Hajduk uspjeh treće mjesto, ispadne iz kupa o neuspjeh u Europi onda nemam druge riječi za to nego - sramota!"

Imali ste i okršaj s predsjednikom Kosom. Imate li problema s aktualnom upravom Hajduka?

"Ma nemam problema s upravom Hajduka, imam problem s tim što misle da je treće mjesto uspjeh. Nije to normalno. Čuvajte se Mamića. On je sada imao nekih privatnih problema, ali kada opet kaže da će deset godina Dinamo biti prvak, onda će tako i biti jer on voli Dinamo i daje srce i dušu za klub", rekao je Džoni pa nastavio:

"U Hajduk su došli neki koji nisu ni navijači Hajduka. Doveli su hrpu stranaca od kojih većina ne valja. Jedino je Futacs pogodak. I u moje vrijeme smo dovodili strance, ali možda dvojicu, trojicu koji su stvarno bili klasa, a ne deset stranaca za prvu postavu. Tko su ti ljudi koji vode klub? Predsjednik, dopredsjednik, Carrillo-Marrillo, Branco-Franco,... Došli su prije godinu dana i misle da je Hajduk njihov, a treće mjesto im je uspjeh", oštar je bio Džoni.

Klub je u rukama navijača, pa Džoniju nije jasno zašto Torcida ne reagira protiv takvog stanja.

"Torcida je najbolja navijačka skupina na svijetu. Vjerujte mi, to je fenomen. Obišao sam cijeli svijet i nigdje nisam vidio ništa slično. Ja ih obožavam. Znam da žive za Hajduk, pa mi nije jasno da ne reagiraju. Eto, to bih volio pitati navijače. Zašto ne reagiraju i postave prava pitanja upravi?"

Prošli smo, dakle, aktualne nogometne teme, no čime se Vi bavite kad niste više u nogometu?

"Bavim se penzijom, haha. Ma još sam ja u nogometu. Gledam utakmice, od djece do seniora i zapisujem neka zanimljiva imena. Pratim igrače. Uvijek mi je san bio biti skaut, ali ne bavim se profesionalno time, već zapisujem neka imena iz svog gušta. Nogomet je za mene prva i zadnja ljubav. Zapišem imena tih mladih igrača i ako me jednom pitaju iz Hajduka, pa čak i iz Dinama, rado ću podijeliti svoja saznanja."

Ok, koja su to imena? Koga možemo očekivati u seniorskoj konkurenciji kao novu zvijezdu?

"E to Vam neću otkriti. Pišem te stvari za sebe i ako me pitaju iz klubova, drage volje ću im dati informacije. Primjera radi, zapisao sam ranije Radoševića i Bradarića, to su "moji" igrači. Sve to radim iz ljubavi prema nogometu."

Za kraj, Vaš sin,Ivan Jakov, također je nogometaš. Igrao je u Hajduku i Rudešu, a danas je u Singapuru. Dajete li mu neke nogometne savjete

"Danas je u Singapuru, istina. Bio je najbolji strijelac lige dok je igrao za Rudeš u 2. HNL. Davao sam mu ranije savjete dok je bio bliže, ali malo teže mi je otići do Singapura. Ima on već 22 godine, pa može i sam odlučiti. Ne trebaju mu savjeti", zaključio je Džoni.

Prisjetite se i drugih sportskih legendi u našoj temi Gdje si legendo?

nogomet

Dinamo

Hajduk

Gdje si legendo

Vilson Džoni

Podijeli članak