NENAD GRAČAN O JADRANSKOM DERBIJU

'Andrijaševića Rijeka ne može nadoknaditi, a izvjesna je samo neizvjesnost'


Toni Horvat
13.05.2017.08:20
'Andrijaševića Rijeka ne može nadoknaditi, a izvjesna je samo neizvjesnost'
Paun Paunovic / CROPIX

sažeto

Bivši trener Rijeke i Hajduka Nenad Gračan, aktualni izbornik U-21 reprezentacije, smatra da Riječani moraju smisliti nešto novo u igri jer suspendiranog Franka Andrijaševića nitko ne može zamijeniti


Toni Horvat
13.05.2017.08:20

Subota, 17 sati, stadion na Rujevici. Rijeka dočekuje Hajduk, od kojeg nije izgubila već 18 utakmica u nizu. Pobjeda bi je dovela nadomak prvog naslova prvaka, svaki drugi rezultat opet bi potpuno zakomplicirao situacija na vrhu ljestvice tri kola prije kraja.

Nenad Gračan, bivši trener Rijeke i Hajduka, za 100posto je najavio subotnji Jadranski derbi.

"To je uvijek derbi, izvjesna je samo neizvjesnost. Hajduk se diže, to je evidentno, a s obzirom na dugački niz neporaženosti Rijeke, teško je očekivati da ne dođe do slabog dana. To joj se dogodilo kad je protiv Lokomotive izgubila u zadnjim minutama", kaže Gračan, koji smatra da pritisak nije samo na Riječanima, nego i na Splićanima, makar ne toliki.

Niksa Stipanicev / CROPIX

"Rijeka je imala osam bodova prednosti, osjeća se nervoza i pritisak na zadnjim utakmicama, pogotovo jer dolazi Hajduk, koji želi biti treći", tvrdi izbornik hrvatske U-21 reprezentacije, koji je vodio Rijeku od 1998. do 2000.

Baš je on bio trener one nikad prežaljene 1999., kad joj je zastavica linijskog suca Krečka protiv Osijeka oduzela povijesnu titulu prvaka. S Kantride je prešao baš na Poljud, a u Rijeku se vratio 2009. na jednu sezonu. Rođeni Riječanin za klub iz svoga grada kao igrač nastupao je sedam sezona, a tri je proveo u Hajduku.

I brojni sadašnji akteri Jadranskog derbija igrali su u dresovima obaju klubova, a najvažniji je Franko Andrijašević, najbolji igrač Rijeke, ali njega neće biti zbog kartona zarađenog protiv Lokomotive.

Srdjan Vrancic / CROPIX

"Dosta će im faliti, to je igrač koji lako dolazi u završnicu, zabija, asistira, vrlo je dobar u fazi obrane, bio bi motiviran protiv matičnoga kluba... Sad treba pronaći drugo rješenje jer govoriti o sličnom igraču nema smisla. Ipak, Rijeka igra ozbiljan i odgovoran momčadski nogomet jer ima kontinuitet trenera, Matjaž Kek od igrača uglavnom doviva ono što traži."

A Joan Carrillo? U Hajduku su se počeli vidjeti tragovi njegova rada, Splićani su dobili posljednjih pet utakmica, i to uz uvjerljivu gol-razliku 17-3.

"On je Splićanima donio sigurnost, standardiziranost momčadi, bitno je da više nema prevelikih lutanja. Hajduk izgleda taktički puno zrelije, ima glavu i rep, ne traži se više samo individualna kvaliteta, nego se radi kroz kolektiv. Određeni igrači su se dizali kroz prvenstvo, a mene kao U-21 izbornika posebno veseli to što su među njima Nikola Vlašić i Toma Bašić", rekao je Gračan.

Na posljednjem Jadranskom derbiju na Poljudu sudio je Mario Zebec, kojeg je pokušao napasti huligan sa šipkom. Gračan ne vjeruje da se takvo što ponoviti ni da će biti razloga za to.

Bozidar Vukicevic / CROPIX

"Zebec je sudio puno teških utakmica, i to vrlo korektno. Incident s Poljuda ne bi trebao utjecati na njegovo suđenje."

Nije Gračan želio prognozirati ni ishod ni igrača utakmice.

"S obzirom na ulog, neće biti ljepote, nego puno nadmudrivanja. Tko bude imao više strpljenja i manje taktički griješio, može očekivati povoljan rezultat", zaključio je Gračan.

Hajduk

Prva HNL

HNK Rijeka

Jadranski derbi

Nenad Gračan

Franko Andrijašević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter