Tri sestre su najpoznatije hrvatske sutkinje

'Bilo je pokušaja nečasnih radnji prema nama, ali takve smo izbacili iz svlačionice! S Ibrom i Mandžom ne bismo previše razgovarale, odmah bi dobili žuti ili crveni karton'


Vjekoslav Paun
06.12.2018.08:00
'Bilo je pokušaja nečasnih radnji prema nama, ali takve smo izbacili iz svlačionice! S Ibrom i Mandžom ne bismo previše razgovarale, odmah bi dobili žuti ili crveni karton'
Jelena Kumer

sažeto

Jelena, Anica i Marijana Kumer sude djevojkama, ali i nogometašima i njihova karijera je sve respektabilnija...


Vjekoslav Paun
06.12.2018.08:00

Prije sedam godina započela je njihova priča. Odmetnula se prva, Jelena (24), i to sasvim slučajno iz ureda tajnice, a onda su za njom krenule i Anica (22), Marijana (20). Tri sestre sutkinje Kumer itekako svi dobro već poznaju, djevojke iz mjesta Breganice nedaleko od Samobora dijele pravdu kod djevojaka, ali i kod nogometaša...

Za sve je "kriva" Jelena. Ona je krenula i sve povukla. Danas je najiskusnija u obitelji Kumer, prva sutkinja...

"Tata je bio u nogometu, osnovao je jedan mali seoski klub i ja sam se vrtjela oko kluba. Koji? NK Klokočevac u kojem sam stvarno svašta radila. Nosila sam papire, volontirala na sve strane, a bila i tajnica jedno dvije godine. Nakon nekog vremena poželjela sam sa sestrama osnovati Ženski nogometni klub i bili smo negdje u drugoj ligi, ali naravno sve je propalo zbog financija", rekla je Jelena i nastavlja:

Jelena Kumer

"Naravno, bila sam dosta u doticaju sa sucima, dolazili i odlazili iz mog ureda i tako su me savjetovali nek se prijavim na jedan tečaj koji je bio u Samoboru. Otišla sam zajedno sa sestrom Anicom, Marijana je još bila premlada, ali nakon godinu i pol, kad je vidjela kako nam to ide, onda se i Marijana uključila".

Zanimljivo, jedini muškarac, osim oca, u obitelji, nije krenuo tim putem.

"Da, naš brat Marijan zaključio je da su tri sestre u sudačkim nogometnim vodama sasvim dovoljne", nasmijala se Jelena.

Doživjela je svakakve scene tijekom svoje šestogodišnje karijere, a jedan doživljaj ipak će izdvojiti.

Jelena Kumer

"Pa dogodilo se to na početku, tad kad je još bilo dosta čudno vidjeti djevojku kao sutkinju. Imala sam nekih možda godinu dana iskustva, bila je neka utakmica, simulacija prekršaja i ja sam mu skulirano zasluženo dala žuti karton. I nikad nisam vidjela nekog nogometaša koji je to tako oduševljeno primio, toliko je bio sretan da me je zaprosio iste sekunde", otkrila je Jelena.

Lakše je suditi očito djevojkama, koje će ipak teže završiti u nekakvom kukuruzištu tražeći spas od pobješnjelih domaćih navijača...

"Daleko lakše. Nekad me upozore da je netko od igrača nezgodan, ali ne, jednostavno se drugačije ponašaju kad vide da je u pitanju djevojka sudac. Nikad nije bilo nikakvih ružnih scena, niti sam razmišljala da bi moglo doći do situacije u kojoj bi me netko eventualno odgurnuo, udario, počupao", rekla je mlada sutkinja.

Možda su mlade sutkinje i podložne i "domaćinskom suđenju'. Koliko je pritisaka na tu temu?

Jelena Kumer

"Bilo je i toga, ne mogu reći da nije. Danas više niti ne pokušavaju, znaju da se tu ne može išta iskamčiti. Primjeri? Pa znali su mi slati svakakve poruke, pa i uči u svlačionicu, dogovoriti se, ali na svaki takav pokušaj odmah bi zatvarali vrata i prekidali komunikaciju", rekla je.

Jeli sestrama lakše kada su zajedno ili im je to teže u praksi?

"Definitivno lakše. Bilo je stvarno dosta situacija gdje nisam trebala niti povisiti glas, dovoljan je bio samo naš pogled i sve bi bilo jasno. Točno bi znale što si poručujemo i o čemu je riječ", kazala je.

I dok, od kada je Hrvatske, sanjamo prisustvo hrvatskih sudaca na Svjetskom prvenstvu i nikako da se dogodi, kod djevojaka, stigla je vijest prije nekoliko dana, predstavljat će nas Sanja Rođak-Karšić koja je već godinama najbolja hrvatska sutkinja. Ima li i Jelena sličnih ambicija?

Jelena Kumer

"Sigurno je da uživam u ovome što radim, ali lagala bih kad bih rekla da nisam motivirana i da nemam ambicije. Zapravo je Sanja moj veliki motiv, sigurno je da je gledam kao uzora.

Otkrila je da je bila i jedna situacija kada joj je bilo posebno teško u karijeri...

"Pa bila je to jedna utakmica za koju sam nepažnjom delegirana, jer se radilo o susretu kluba u kojem je moj otac bio predsjednik. I već od prve minute glasno su mi zviždali, prozivali moje ime i nije mi bilo jasno o čemu je riječ jer nisam još ništa niti dobila priliku za odsuditi. Ta situacija učinila me je čvršćom i naučila sam odstraniti utjecaj publike iz mojih misli. Bila je prekretnica u glavi.

Kako bi ona riješila incident s nekim bahatim napadačem, recimo Zlatanom Ibrahimovićem, Marijom Mandžukićem, bi li prvo išla na opciju razgovora ili odmah karton?

Jelena Kumer

"Ma odmah žuti ili crveni, ovisno o situaciji. Treba takve odmah spustiti na zemlju. Jer takva situacija može biti ključna za ono što ja nazivam "temperaturu" utakmice.", otkrila je Jelena.

Čime se inače bavi, kako usklađuje obaveze?

"Pa kod oca radim u tvrtki, u sektoru računovodstva. Znam nekad i dosta izbivati, jer zna biti seminara, utakmica, evo sad se dogodilo da me nije bilo dosta dugo, ne znam kako bi to izgledalo da sam zaposlena negdje drugdje, haha", iskrena je.

Anica i Marijana nisu kod njega zaposlene, našalit ćemo se i napisati - srećom, jer bi zbog izostanaka potencijalno bankrotirao, Anica se tako bavi kozmetikom, a Marijana bijelom tehnikom.

Jelena Kumer

"Suđenje je naša strast", jedna je od poveznica koja spaja sve tri sestre, a koje su itekako poznate već po hrvatskim igralištima.

Jelena neće odustati od svojih snova, sestre također. Kumerice napadaju...

nogomet

sestre Kumer

sutkinje

Jelena Kumer

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter