Bivši trener Hajduka o Vlašiću

'Bilo je samo pitanje vremena kada će eksplodirati, znate i sami čiji je sin i od malih nogu ima dobre radne navike'


Slaven Knežević
24.09.2018.19:00
'Bilo je samo pitanje vremena kada će eksplodirati, znate i sami čiji je sin i od malih nogu ima dobre radne navike'
Getty Images

sažeto

Hari Vukas Nikolu Vlašića poznaje od malih nogu i uvjeren je kako nema straha za njegovu budućnost i budućnost reprezentacije


Slaven Knežević
24.09.2018.19:00

Nikola Vlašić godinama je proglašavan za jednog od najtalentiranijih mladih igrača u Hrvatskoj. 20-godišnji veznjak karijeru je počeo u Hajduku, a onda je na ljeto prošle godine u rekordnom transferu od 10 milijuna eura prešao u Everton. Sve je izgledalo idilično dok trener koji ga je doveo, Ronald Koeman, nije dobio otkaz. Na klupi ga je naslijedio Marco Silva koji Nikolu nije vidio u svojim planovima pa je bivši igrač Hajduka sve manje igrao, te na kraju odlučio prihvatiti posudbu u moskovski CSKA. To se pokazalo odličnim jer Niksi je ponovno proigrao, počeo dobivati minutažu i vraća se na staro. Za CSKA je odigrao šest utakmica i zabio dva gola, te upisao svije asistencije. Spasio ih je u Ligi prvaka golom i asistencijom protiv Viktorije Plzen, a zabio je i golčinu u derbiju sa Spartakom za važan bod u ruskom prvenstvu.

"Igor Tudor ga je prvi stavio u vatru, njega i Balića. Nikolu poznajem još iz vremena dok sam bio trener u omladinskoj školi. Uvijek je skretao pažnju na sebe svojim kvalitetama i svojim talentom. Bilo je samo pitanje vremena kada će eksplodirati. U ranoj fazi je zaigrao za prvu momčad i tako skrenu pažnju na sebe. Ne možete od mladih igrača očekivati da budu nositelje u seniorima. I Nikola je imao uspona i padova, ali uvijek je pokazivao talent. Na kraju krajeva, napravio je i ogroman transfer u Everton", kaže nam Hari Vukas koji je u Hajduku radio kao pomoćnik Igoru Tudoru i dobro je upoznat s Nikolinom karijerom:

"Koliko sam vidio u Evertonu je odlično počeo. Odmah je igrao, a to nije mala stvar da jedan tako mladi momak u renomiranom klubu u engleskoj ligi dobiva minutažu. Međutim, promjenom trenera je pao u drugi plan. To je tako u nogometu, promijenio se trener i ovaj ima drugačiju viziju. Sada je izabrao pravi klub i trenera koji mu je dao malo više slobode. Stvarno igra dobro i baš mi je drago. Čak se i u Ligi prvaka dobro nosi. CSKA je veliki ruski klub. Sada ima svoj mir. Još uvijek je igrač Evertona i možemo očekivati da će jednoga dana u Engleskoj pokazati svoj talent. Pogubno bi sada bilo da se vrati odmah u Englesku pa da mu se dogodi da ne igra. Sada će godinu dana provesti u Moskvi, već je skrenuo pažnju na sebe. Tim mladim igračima je najvažnije da imaju kontinuitet."

Kontinuitet će u Moskvi izgleda imati s obzirom na to da ih je već spasio u Ligi prvaka i u ligaškom derbiju.

"Da, sada je opet dao gol. Daje golove, asistira. Gledao sam malo te njegove utakmice i to stvarno dobro izgleda. Neka mu Bog da zdravlja da izbjegne ozljede i ne brinem se za njega. Mislim da će on samo rasti. To je dobro i za hrvatski nogomet u ovoj smjeni generacija u reprezentaciji da možemo računati na takvog jednog igrača. On je sigurno top talent, a to ga je i dovelo do Engleske tako mladog. Najvažnije je sada da pronađe mir i igra u kontinuitetu. Sad igra i jaku rusku ligu i Ligu prvaka i vjerujem da će rasti. Znam ga još iz omladinske škole i znam da ima velike kapacitete", kaže Vukas koji ne brine za Nikolu jer mladi veznjak ima itekako razvijene radne navike:

"Znate i sami da je on sin Joška Vlašića koji ne prepušta ništa slučaju i igra veliku ulogu u njegovom razvoju s tim individualnim radom. I dan danas vjerojatno radi s njim dodatno. Što se tiče radnih navika kod Vlašića, to je neupitno. On je izdrilan već pusti niz godina, što kroz treninge u omladinskom pogonu Hajduka, što kroz te individualne treninge. Budite sigurni da je maksimalno profesionalan."

Koja je zapravo idealna pozicija za njega? Još dok je igrao u Hajduku se dosta raspravljalo o njegovoj ulozi na terenu, a mijenjao je dosta pozicija.

"Bio je i krilo, bio je i desetka. Svi znamo da ovaj surovi nogometni profesionalizam ne trpi samo talent koji igra prema naprijed. Poželjni su igrači koji mogu igrati u dva smjera kao što je naš Mario Pašalić za kojeg se isto tako nadam da će se pokazati. Vlašić je igrao krilo, desetku, a sada mislim da igra veznog. Sve ovisi o treneru, ali mislim da će mu puno značiti igra u veznoj liniji. Naravno, on nije zadnji vezni jer je jak jedan na jedan, može proći puno igrača, asistira, šutira pa mora biti malo više prema golu. Igra na toj poziciji će mu dobro doći da dobije tu trku u oba smjera. U Moskvi mu se vjerojatno potrefila dobra ekipa, trener je stao iza njega i jednostavno mu to paše. Dobro radi i sad je to tako kako je. Drago mi je zbog toga. Pratit ćemo kako se razvija, ali za sada to izgleda jako dobro", zaključio je Vukas.

nogomet

Nikola Vlašić

CSKA Moskva

Hari Vukas

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter