Kapetan totalna pijanica

Pio je po 10 krigli piva dnevno i taj je unatoč svemu imao briljantnu sezonu: 'Po tri dana sam bio bez sna i hrane, samo sam lokao i drogirao se!'


Dejan Šmehil
13.03.2019.13:30
Pio je po 10 krigli piva dnevno i taj je unatoč svemu imao briljantnu sezonu: 'Po tri dana sam bio bez sna i hrane, samo sam lokao i drogirao se!'
Getty

sažeto

Josh Yorwerth se sa 21 godinom 'hrvao' se s Wayneom Rooneyem, a sad odrađuje četverogodišnju suspenziju zbog odbijanja testa na droge, na antidepresivima je, prošao je odvikavanje...


Dejan Šmehil
13.03.2019.13:30

Da si uništava karijeru, ali i život, shvatio je tek sjedeći pred disciplinskom komisijom FA saveza. Zaudarajući na alkohol, s kokainom koji struji njegovim venama, nekadašnji kapetan mlade velške reprezentacije Josh Yorwerth čekao je izricanje kazne i tada mu je konačno došlo iz stražnjice u glavu.

"Sjedim na saslušanju na Wembleyu da kažem svoju verziju događaja te sporne noći kad su mi ljudi što provode dopinške kontrole došli u kuću", započeo je svoju tužnu priču Yorwerth.

"Spavao sam jedan sat, smrdim na cugu i uzimao sam kokain noć prije. Sjedim tamo u prsluku i s leptir-mašnom i kažem sam sebi: Trebam pomoć..."

Ni prvi ni zadnji, reći će mnogi. Mi ćemo samo dodati – nažalost.

Josh je bio najveći talent Cardiffa, samo tri godine ranije ovaj 24-godišnji stoper čuvao je i 'hrvao' s Wayneom Rooneyem, a sad? Sad je nogometaš supendiran na četiri godine zbog odbijanja testiranja na droge. Klub Peterborough mu je uručio otkaz na 24. rođendan, a on je na antidepresivima, prošao je odvikavanje... Obećavajuća karijera završila je u kaosu zbog alkohola, droge i kocke.

Getty

"Što ću sad!? Nemam treninge, a nikad ništa drugo u životu nisam radio...", pita se Yorwerth.

Karijera mu je praktički gotova, kad mu istekne kazna imat će 28. Četiri godine bez profesionalnog nogometa ne mogu se nadoknaditi. A sve je počelo slučajno. Barem tako tvrdi bivši nogometaš prisjećajući se tog zlokobnog vikenda u rujnu prošle godine.

"Imali smo utakmicu u subotu, znao sam da neću igrati i da me čeka glupa utakmica za U21 momčad u ponedjeljak. A to nitko ne voli igrati... Izašao sam van u subotu s prijateljima, oduzeli smo se od alkohola i napravili scenu. Otišli smo u stan od prijatelja, razbijali tanjure, bacali čaše s pivom po sobi, razbili televizor... U nedjelju sam se probudio i vidio da smo demolirali stan. I da sam to stavio na društvene mreže. Ušao sam u auto i čuo da na radiju pričaju o tome. Tu sam puknuo, otišao sam ravno u pub i uzeo drogu", prepričava Yorwerth.

Getty

Sve je došlo i do kluba koji mu je odrezao kaznu od dva tjedna bez plaće, a u utorak navečer je s prijateljem gledao utakmicu. Kad odjednom...

"U 21.30 netko kuca na vrata. Otvorim, predstave se da su iz FA-a, a kad sam vidio torbu, odmah sam zalupio vratima. Kucali su sat i pol, otišli pa nakon 20 minuta opet kucali. Bio sam u šoku i panici i odmah sam pomislio – sad ću dobiti dvije godine suspenzije zbog kokaina. Otišao sam sutradan normalno na trening, nadao se da neće imati dovoljno dokaza da sam to ja bio na vratima, ali devet dana kasnije zvao me menadžer Peterborougha i javio da sam suspendiran na dva tjedna..."

Nikad se više nije vratio u klub. A kako je plaća sjedala, nastavio je s opijanjem i drogiranjem.

"Znao sam tri dana biti bez sna, bez hrane, samo sam pio i drogirao se. Onda sam dva dana prestao i zbog mamurluka mislio da nikad više neću piti pa bih onda opet napravio isto. I taj krug bi trajao neka četiri tjedna", kaže Josh.

S kockom je počeo najranije, još tamo sa 17. Alkohol je „upoznao“ kad je bio na posudbi u Crawley Townu, sa 21 godinom.

"Mogao sam popiti 8-9 krigli u nedjelju i u ponedjeljak doći na trening. Ali menadžer Harry Kewell je osjetio i rekao mi da prestanem to raditi i da se smirim. Ali, alkohol me nikad nije zaustavio da igram. Opijao sam se 3-4 puta tjedno i imao briljantnu sezonu!"

A onda ga je Kewell izostavio iz momčadi Napio se u inat pa se penjao preko balkona da uđe u kuću jer je izgubio ključeve. Imao je nesreću da je preko puta živio novinar koji je to sve fino sročio u tekst... I sve je to naposljetku dovelo do ovog sad – Josh posjećuje psihoterapeutkinju koja mu je dijagnosticirala tešku depresiju. A jedina slamka spasa da spasi karijeru je žalba na suspenziju na temelju mentalnih problema.

"Samo želim da odluče o toj žalbi, da znam na čemu sam i da onda razmislim što ću raditi u životu", završava Yorwerth.

nogomet

droga

Engleska

Wayne Rooney

Josh Yorwerth

Peterborough

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter