Hrvat u Kini

Bivši igrač Hajduka pred novim izazovom: 'Divim se Kinezima, ovdje je sve kao po špagi, jedino im je hrana stvarno ljuta'


Slaven Knežević
30.08.2019.19:00
Bivši igrač Hajduka pred novim izazovom: 'Divim se Kinezima, ovdje je sve kao po špagi, jedino im je hrana stvarno ljuta'
Cropix

sažeto

Jure Obšivač nam se javio iz Kine gdje potpisuje za novi klub


Slaven Knežević
30.08.2019.19:00

Jure Obšivač karijeru je započeo u Hajduku, a igrao je još i za Kaštel Gomilicu, Dugopolje, Istru, RNK Split, kazahstanski Atyrau, rumunjski Sepsi i slovenske Domžale. Sada je pred potpisom za novi klub u Kini odakle nam se javio. 29-godišnji Metkovčanin prisjetio se svojih početaka u Hajduku.

"To su bili moji prvi ozbiljniji koraci u karijeri. Bio sam u omladinskom pogonu Hajduka pet godina, a onda sam s 18 potpisao profesionalni ugovor. Debitirao sam kod Edoarda Reje, no kasnije sam poslan na posudbu u 3. HNL. Bio sam u GOŠK Gomilici, a onda sam prešao u Dugopolje gdje sam bio dvije godine kada su oni ušli u 2. HNL. Vratio sam se u Hajduk na poziv Krasimira Balakova. Odigrao sam osam utakmica, a onda sam raskinuo ugovor s Hajdukom i otišao u Istru", kaže Obšivač.

Sigurno nije bilo lako otići iz Hajduka u 3. HNL na posudbu.

"Svakako da je bilo teško, ali trebalo je biti realan. U tom trenutku možda i nisam mogao igrati u prvoj momčadi. Bio sam premlad i trebalo mi je to neko kaljenje. Mislim da sam odabrao ispravan put jer su utakmice najvažnije za mladog igrača kako bi se pravilno razvijao. Tako je trebalo biti."

Cropix

Dojam je da su danas u Hajduku bolje financije, no nedostaje rezultat.

"U svakom slučaju Hajduk je uvijek Hajduk. Svi znamo što je Hajduk i tako će uvijek i ostati. Što se igrača tiče, to nikada ne znate. Nekada pogodite, a nekada ne. To ne možete znati, ali činjenica je da fali rezultat i malo sreće da bi se isplivalo na vrh. Nadam se da će to uskoro biti kako treba."

Istra je danas u vlasništvu španjolske grupacije i bori se za svoje mjesto u 1. HNL. Kakva sjećanja nosite iz pulskog prvoligaša?

"Mogu reći samo sve najbolje. Istra je moj drugi dom. Tamo sam se baš profilirao kao igrač i nastavio nekim ozbiljnijim putem što se nogometa tiče. Istra mi je puno pomogla i mogu im se samo zahvaliti i zaželjeti svu sreću u nastavku prvenstva."

Igrali ste i u RNK Splitu koji je danas daleko od slavnih dana.

"Kada sam prelazio iz Istre u Split sve je bilo bajno. Bilo je novaca, ali bila je i ta neka borba i želja za Europom pa su tamo bili i dobri igrači. Nešto se čudno dogodilo i samo je odjednom sve stalo. Stvarno ne znam što se točno dogodilo i ne bih previše ulazio u to. Činjenica je da ako nema novaca, teško se dolazi do rezultata."

Kako je bilo u Kazahstanu? Što ste prvo pomislili kad je stigla ponuda iz te zemlje?

"Bilo mi je malo čudno, ali moram priznati da nisam imao ni nekog izbora. Nama igračima, koliko god nam je bitna igračka karijera, bitno je i jesi li išta zaradio. Danas to, nažalost, tako ide", kaže Obšivač pa nastavlja:

"Što se Kazahstana tiče, mogu reći samo sve najbolje. Jako puno ulažu u nogomet i mislim da jako napreduju. Uskoro će svi htjeti ići tamo, a to se već počelo i događati. Ima dosta naših igrača gore sada. Sigurno je drugačiji način života, ali naviknete se na sve. Muslimanska su zemlja i imaju neke svoje običaje, ali ništa na što se ne može naviknuti. Mislio sam da ću tamo doživjeti neke neobične stvari, ali nema nekih pretjeranih razlika. Naša je zemlja puno ljepša, ali nema velikih razlika u običajima."

Cropix

Kasnije ste bili i u Rumunjskoj. Kakva je tamošnja liga u odnosu na HNL?

"Što se tiče nogometa, sve najbolje mogu reći. Dosta napreduju i imaju sjajnu infrastrukturu. Ima jako puno Mađara tamo koji ulaze u njihov nogomet. Klubovi su stabilni i plaće ne kasne. Sve je redovno i mislim da je liga jako kvalitetna", kaže Obšivač pa dodaje:

"HNL je jača liga, ali što se tiče infrastrukture Rumunjska je, neću reći puno bolja, ali jako kvalitetna. Kod nas sada imate dobrih terena, ali malo još kasnimo. Što se kvalitete tiče, HNL je ipak bolji. Imamo puno više talenata."

Obšivač je danas u Kini gdje je na pragu potpisa za novi klub pa nam još nije mogao otkriti detalje, ali popričali smo o prvim dojmovima.

"Prošao sam liječnički pregled i očekujem potpis kroz par dana, ali ne bih još izlazio s imenom kluba. Ovdje u Kini sam već dva tjedna, nekih 300 kilometara od Pekinga. Malo je na početku bilo problema s vremenskom razlikom, ali navikli smo se. Kineza stvarno ima puno, ali mogu reći da im se divim kako je sve posloženo s obzirom na to koliko ih ima. Sve ide kao po špagi", kaže Obšivač koji nam je otkrio i jednu zanimljivost o kineskoj kuhinji:

"Imamo i u Hrvatskoj kinesku hranu, ali mislim da je to ipak malo drugačije. Kada dođu kod nas se ipak malo prilagode našoj kuhinji, dok je ovdje u nekim dijelovima baš jako ljuta hrana. Jako ju začine."

Cropix

Za kraj, kakvi su Vaši planovi?

"Ovdje bih trebao potpisati ugovor na dvije godine i nadam se da ću taj ugovor odraditi. Nakon dvije godine ću vidjeti što dalje. Idem godinu za godinu", zaključio je Obšivač.

nogomet

Hajduk

Kina

100posto sport izdvojeno

Jure Obšivač

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter