Legenda modrih oduševljena igrom

'Bjelicu znam otkad smo bili klinci i ovo nije vrhunac njegove ekipe, vjerujem da će ovaj Dinamo napraviti puno i da će više igrača postati prave zvijezde'


Slaven Knežević
21.09.2018.19:00
'Bjelicu znam otkad smo bili klinci i ovo nije vrhunac njegove ekipe, vjerujem da će ovaj Dinamo napraviti puno i da će više igrača postati prave zvijezde'
Cropix

sažeto

Igor Cvitanović otkrio nam je kakav je Nenad Bjelica bio kao klinac, te se osvrnuo na današnji Dinamo za koji smatra da može do europskog proljeća


Slaven Knežević
21.09.2018.19:00

Nenad Bjelica danas, dan nakon velike pobjede 4-1 protiv Fenerbahčea, zasluženo prima pohvale sa svih dijelova svijeta. U Dinamo je došao s obećanjem da će njegova ekipa ginuti na terenu i da će on i Dinamo živjeti nogomet od 0 do 24. Danas, dan nakon velikog europskog skalpa, to stvarno i djeluje tako. U kratkom vremenu Bjelica je posložio ekipu i to stvarno izgleda dobro, toliko dobro da se ponovno probudio san od europskom proljeću, ali ovoga puta s pokrićem. Legendarni napadač Dinama Igor Cvitanović s Bjelicom je odrastao, bili su najbolji prijatelji još kao klinci. Cvitu smo pitali kakav je bio mladi Bjelica.

"Bio je normalan dečko kao i svi mi koji smo se u kvartu družili i igrali nogomet od jutra do mraka u kvartu, na livadama, na betonskom igralištu, zajedno išli na treninge. Imali smo jedno normalno djetinjstvo", kaže Cvita.

Godinama kasnije Cvita je postao legenda Dinama, a sada se bacio i u trenerske vode. Vodio je i Dinamo, a sada je na čelu trećeligaša Dubrave. Bjelica je pak preuzeo Dinamo i od njega napravio stroj koji je pregazio Fenerbahče i tako započeo novu europsku priču.

"Rekao sam već nekoliko puta da će Bjeličin rad uskoro doći na naplatu. On je slagao momčad, on je birao igrače koje je želio i vidi se što želi od tih igrača. Ova pobjeda protiv Fenerbahčea je apsolutno dokaz da je na pravom putu. Vidjet ćemo do koje granice će otići ovaj njegov Dinamo. Nadam se da će ova godina biti jako dobra. Dinamo djeluje dobro, igra dobro i mislim da u grupnoj fazi može napraviti jako puno."

Današnji Dinamo nema zvijezda, ali na terenu djeluju fantastično.

"Ne bih rekao da nema zvijezde. Mislim da je ekipa dosta ujednačena i da su to sve dobri i kvalitetni igrači. Naravno da će s vremenom netko isplivati i postati velika zvijezda. Ima puno dobrih, mladih i kvalitetnih igrača i vrijeme radi za njih. U dogledno vrijeme će sigurno jedan izrasti u pravu zvijezdu, ako ne i više njih. Volio bih da to bude više njih."

Već skoro 50 godina traje prokletstvo. Dinamo je predugo bez proljeća u Europi. Može li to prokletstvo stati ove godine s Nenadom Bjelicom?

"Uvijek se nadamo i uvijek mislimo da možemo. Ova godina je sigurno dobra i imamo korektnu grupu za proći. Imamo kompetitivnu grupu u kojoj sigurno nismo autsajderi. Uvjeren sam da Dinamo može ove godine napraviti nešto više."

Ipak, svih tih godina je nešto falilo. Bilo je sezona kada je sve izgledalo dobro, ali onda se sve srušilo. Što je nedostajalo?

"Uvijek nešto fali. Teško je reći što točno fali. To nije analiza koju bih ja trebao raditi. To bi bolje znali kroničari Dinama. Ja mogu reći da je, u moje vrijeme i u vrijeme kada sam bio u prvoj ekipi kao trener, uvijek falilo nešto, jedan mali korak. E sad, radi li se tu o iskustvu, o kvaliteti, zajedništvu, kolektivu, ne znam. Teško je to sve odgonetnuti, ali trebamo se osvrnuti na ovo što se sada događa, a događa se jedna dobra priča. Nadam se da će se ovako dobro i nastaviti."

Dinamo je jučer baš razbio Fenerbahče. Dio medija piše o lošem izdanju Fenera, dio o ubojitom Dinamu. Fener je svakako veliko europsko ime, ali što je dovelo do toliko velike pobjede Dinama?

"Dinamo je igrao jako dobro. Ne bih rekao da je Fener bio toliko loš, nego je jednostavno Dinamo bio dobar. Nije dozvolio Feneru da se razmaše. Mali pad koncentracije početkom drugog poluvremena je možda gostima dao neku nadu, ali Dinamo je 90 minuta bio bolji, dominantniji, kvalitetniji, agresivniji, brži i to je jednostavno rezultiralo ovakvom pobjedom."

Nalazi li se ova ekipa na vrhuncu ili ćemo tek gledati najbolji Dinamo?

"Ima sigurno prostora za napredak. Ova ekipa će sigurno napredovati. Treba vremena. Oni su se tek ekipirali. Zajedno su samo dva mjeseca, a došlo je jako puno novih igrača i sigurno je pred njima jako dobar period", kaže Cvita koji nam je za kraj otkrio kako se nije čuo s prijateljem na klupi Dinama nakon te pobjede:

"Nisam se čuo s Nenadom. Vidjet ćemo se i čuti sigurno. Nema razloga da ga sada zbog toga zovem jer ga onda mogu svaki vikend zvati da mu čestitam", zaključio je Cvitanović.

nogomet

Dinamo

Europska liga

Nenad Bjelica

Igor Cvitanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter