Poznati Hrvati koji su namještali utakmice

Braća Šapina bili su apsolutni kraljevi 'kupovanja' utakmica: 'I danas nam kažu da smo najpoznatiji gangsteri u Njemačkoj'


100posto
12.10.2018.19:00
Braća Šapina bili su apsolutni kraljevi 'kupovanja' utakmica: 'I danas nam kažu da smo najpoznatiji gangsteri u Njemačkoj'
Cropix

sažeto

U tjednu u kojem je Ivan Leko uhićen prisjetili smo se najpoznatije priče, a tiče se braće Šapine čiji je kafić postao turističko okupljalište...


100posto
12.10.2018.19:00

Prije nekoliko dana, sredinom ovoga tjedna, kao grom iz vedrog neba odjeknula je šokantna informacija da je Ivan Leko u - zatvoru. Trener belgijskog prvaka Club Bruggea priveden je u sklopu nekoliko istraga koje su u tamošnjoj državi provedene zbog pranja novca, korupcije, utaje poreza, ali i - namještanja utakmica...

Tamošnja policija navedenu je akciju nazvala "čiste ruke", a riječ je o skupu radnji nakon što je godinu dana pratila klubove, menadžere, suce, trenere i klupske dužnosnike te uvidjela da postoji osnovana sumnja da je belgijski nogomet premrežen - kriminalom. Hrvatski trener priveden je u svojoj kući, pred očima djece, zbog čega je propustio trening, a istodobno je trajao i trosatni pretres prostorija kluba koji vodi.

"Moj klijent je čist, ali već time što je spominjan u istom kontekstu kao Mogi Bayat i Dejan Veljković, njegovoj je reputaciji napravljena velika šteta", kazao je nakon Lekinog izlaska iz suda njegov odvjetnik Walter van Steenbrugge.

Getty Images

Nažalost, kad je netko s Balkana uključen u takve radnje, svi jedva dočekaju i trljaju ruke, a jedni od najzaslužnijih bila su braća Milan i Ante Šapina kojima je čak i sudac na Vrhovnom sudu "čestitao" na domišljatosti, te je braću svrstao u "Ligu prvaka nogometnih prevaranata".

Cijela operacija prijevara događala se u njihovu kafiću, gdje su kupovali suce, "poslušne igrače", a znali su i po milijun eura dignuti po utakmici. Tužitelji su u posljednjem procesu protiv Ante i njegovih sudionika priložili dokaze za namještanje 47 utakmica - od nižerazrednih njemačkih liga sve do Lige prvaka i kvalifikacijskih susreta za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010.!

"I danas nam kažu da smo u Njemačkoj glavni gangsteri!", dobacio je Ante Šapina u prolazu ispred jednog hotela u Zagrebu gdje je došao pozdraviti hrvatske reprezentativce.

Cropix

Lavina nevjerojatnih manipulacija zakotrljala se u siječnju 2005., kada je sudac Robert Hoyzer izjavio da je po nalogu braće Šapina "namještao rezultate" utakmica njemačke 2. lige te kup-utakmica.

Nakon Hoyzerova iskaza, braća su pritvorena. Istražiteljima su isprva odbijali objasniti sumnjivu stečevinu od 2,44 milijuna eura, ali ubrzo su pristali na nagodbu, obvezali su vratiti lutriji 1,8 milijuna eura.

Anti Šapini je tijekom suđenja, na kojem se između ostalog branio i ovisnošću o klađenju, dokazano namještanje rezultata najmanje deset utakmica i osuđen je na dvije godine i 11 mjeseci.

"Tu i tamo još uplatim, ali ne previše", pričao je Šapina koji je priznao kako se počeo kladiti u dobi od 16 godina, a prvi veći novac, nagađa se kako je riječ o svoti od 100 tisuća ondašnjih maraka, zaradio kladeće se kako će Bayern postati prvak Njemačke 2000. godine.

Cropix

newsletter

Prijavite se na Newsletter