U Zagrebu stasa novi Brekalo

Četverostruki prvak Hrvatske u gimnastici danas 'ubija' u nogometu: 'Uzor mi je Lionel Messi, a san Barcelona, ali idemo korak po korak'


Slaven Knežević
24.08.2019.08:00
Četverostruki prvak Hrvatske u gimnastici danas 'ubija' u nogometu: 'Uzor mi je Lionel Messi, a san Barcelona, ali idemo korak po korak'
Ivan Brekalo

sažeto

U našoj rubrici 'Wunderkind' ugostili smo mladog talentiranog veznjaka Rudeša Ivana Brekala


Slaven Knežević
24.08.2019.08:00

Ivan Brekalo je najmlađi član momčadi Rudeša koja se bori za što skoriji povratak u 1. HNL iz koje su prošle sezone ispali. 19-godišnji veznjak imao je zaista neobičan put do prve momčadi Rudeša i profesionalnog nogometa, a s poznatijim Josipom koji je iz Dinama otišao u Wolfsburg za 10 milijuna eura nema bliskih rodbinskih veza.

"Ma nismo u rodu, odnosno imamo neke daljnje veze. Njegov djed je bio blizu mojeg djeda u selu u Hercegovini, ali nismo u bližem srodstvu", kaže nam Brekalo u uvodu.

Ivan Brekalo

Spomenuli smo neobičan nogometni put koji u startu zapravo i nije bio nogometni.

"Bio sam gimnastičar do 12. godine i bio sam jako dobar u tome. Bio sam četiri puta prvak Hrvatske. Imao sam jako naporne treninge. Kao dijete sam trenirao po četiri sata dnevno što mi je u nekom trenutku odustao i onda sam u šestom razredu krenuo s nogometom", kaže Brekalo pa nastavlja:

"Trenirao sam nogomet čisto reda radi, tek toliko da se nečime bavim. U prvom razredu srednje škole, s 14-15 godina, su mi treneri govorili da imam brzinu i da bi se trebao početi ozbiljnije baviti nogometom jer ima nešto u meni. Tako sam počeo ozbiljnije raditi na sebi, dosta sam sam trenirao i danas sam tu gdje jesam. Krenuo sam u Španskom, a onda prešao u Rudeš."

Ivan Brekalo

Danas je jedan od mlađih krilnih napadača u hrvatskom nogometu, a u Rudešu je za sada zadovoljan.

"Za mene je situacija u klubu jako dobra. U prvih 11 sam kao najmlađi igrač. Jako sam zadovoljan. Atmosfera je stvarno super, posebno nakon što smo pobijedili već u prvoj utakmici. Meni je osobno to odlična prilika. U odnosu na juniorski nogomet, ovdje se igra dosta agresivnije, više se trči naravno i dosta je zahtjevnije. Vidi se ponajviše razlika u iskustvu igrača", kaže Brekalo pa dodaje:

"Atmosfera u klubu je stvarno dobra, pobjednička. Pobijedili smo dvije utakmice za redom, generalku i prvu prvenstvenu, a u nedjelju igramo doma pred svojim navijačima. U klubu su nam kao cilj postavili da pratimo prva dva il tri mjesta i pokušati se ekspresno vratiti u 1. HNL. To nam govore da moramo ostvariti još od priprema."

Ivan Brekalo

Drugi rang hrvatskog nogometa je svakako zanimljiv i, čini se, dosta izjednačen. Uz to, tu su i ozbiljni pretendenti za povratak među elitu poput Šibenika ili Cibalije.

"Cibaliju smo dobili 2-0 kada smo igrali protiv njih, ali jako su dobra ekipa. Šibenik ćemo tek upoznati, ali mislim da su oni napadački vjerojatno dosta jaki. Bila nam je zahtjevna i utakmica protiv Bijelog Brda, ali uspjeli smo pobijediti. Slažem se da je liga izjednačena. Svatko može svakoga pobijediti i to je odlično", kaže nam mladi veznjak.

Iako je krenuo u gimnastici, na pitanje tko mu je uzor, Brekalo kao iz topa odgovara...

"Lionel Messi, njega volim od malih nogu. Njega baš pratim, on je stvarno nevjerojatan igrač. Navijam za Barcelonu i Juventus, ali Barca ipak ima prednost. Tko mi se sviđa od hrvatskih klubova? Dinamo, u zadnje dvije godine su posebno moćni, a nije loš ni Osijek i Rijeka je čak solidna."

Ivan Brekalo

Iako su Juventus i Barcelona san, mladi veznjak ima puno prizemnije planove.

"Za sada mi je prvo plan razviti se malo i steći još iskustva. Želim raditi na sebi i volio bih kroz godinu, dvije dana otići u prvu ligu, a onda tko me želi iz prve lige uzeti, idem", kaže Brekalo.

Osim Barce i Juvea, Brekalo sanja i nastup za Vatrene.

"To je najveća čast za nogometaša. Svakome od nas je to cilj. Svi se želimo izboriti za tih 18 mjesta u reprezentaciji. To mi je san. Volio bih da me jednoga dana ljudi vide na televiziji i kažu: 'Gle ovog dečka, znam ga kada je bio mali, a vidi ga sada gdje je dogurao.' To mi je san", kaže Brekalo.

Ivan Brekalo

Brekalo nam je za kraj otkrio i čime se bavi u slobodno vrijeme.

"Igram igrice na kompjuteru, družim se s curom i prijateljima, odmaram. Volim jako vježbati pa radim na fizičkoj spremi i u slobodno vrijeme, a dio vremena provodim i na bazenu. Koje igrice? Uglavnom samo PES i tu i tamo neke aute. Aute baš volim", zaključio je mladi veznjak Rudeša.

Ivan Brekalo

nogomet

Wunderkind

2. HNL

Rudeš

Ivan Brekalo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter