Kraj jedne ere

Četvrtfinale Lige prvaka nije ovako izgledalo 10 godina! Za sve je kriva legija stranaca, a dok svi slave, jedan čovjek bijesni: 'Bit će kaos!'


Dejan Šmehil
14.03.2019.14:00
Četvrtfinale Lige prvaka nije ovako izgledalo 10 godina! Za sve je kriva legija stranaca, a dok svi slave, jedan čovjek bijesni: 'Bit će kaos!'
Getty Images

sažeto

Prvi put nakon sezone 2008./09. Premiership ima četiri predstavnika u četvrtfinalu elitnog klupskog natjecanja


Dejan Šmehil
14.03.2019.14:00

"It's coming home". Fraza koja je prošlog ljeta za vrijeme i nakon Svjetskog prvenstva, brat bratu, upotrijebljena mali milijun puta. Engleska je osvojila četvrto mjesto, najavila neke bolje dane za nogomet na Otoku, a taj se sport sad vratio kući i na klupskoj razini.

Među posljednjih osam u Ligi prvaka nalaze se čak četiri engleska kluba – Liverpool, Manchester United, Manchester City i Tottenham. Pitanje za Milijunaša: Kad se zadnji put to dogodilo? Iskreno, mi smo morali istražiti i pronašli da su Englezi zadnji put tako uspješni bili prije točno 10 godina. U sezoni 2008./09. u četvrtfinalu elitnog klupskog natjecanja našli su se Manchester United, Arsenal, Chelsea i Liverpool.

Reuters

Tri od četiri kluba prošla su u polufinale, ali trijumfirala je Barcelona. Sezonu prije također su Englezi bili dominantna sila. Ista četiri kluba su bila u četvrtzavršnici, opet su tri bila u polufinalu, a i finale je ovaj put bilo englesko. United je na penale dobio Chelsea. Četiri sezone kasnije Chelsea je svladao Bayern na penale i otad nema Engleza na tronu. Liverpool je lani bio blizu, ali je zaustavljen u finalu. Zadnjih pet sezona tako je pripalo Španjolcima. Četiri puta Real, jednom Barcelona. Usporedbe radi, ove sezone španjolska je knjiga spala na jedno slovo – Barcelonu!

Gotovo nevjerojatno to zvuči ako se uzme u obzir da je minulih šest sezona Španjolska imala svaki put po tri predstavnika među posljednjih osam. Zadnji su put imali jednog u sezoni 2009./10.

Vraćaju li se 2000-e na velika vrata? U tom je desetljeću Premiership, kao što smo već rekli, dao četiri četvrtfinalista dvije uzastopne sezone. Osim toga, dao je i šest finalista u pet sezona te dva pobjednika (Liverpool 2005. i Man. United 2008.).

Ono što ipak razlikuje ovogodišnji uspjeh od onog prije 10 godina, tada je barem Sir Alex Ferguson branio britansku čast na klupi engleskih klubova. Ove sezone su kvartet iz Premiershipa do četvrtfinala dovukli Španjolac, Argentinac, Nijemac i Norvežanin!
Kladionice čak Pepovom Cityju guraju ulogu favorita za naslov iako on to odbija na originalan način.

Reuters

"Mi smo još tinejdžeri u Ligi prvaka", ističe Guardiola.

A ima jedan čovjek kojemu se sav ovaj silan uspjeh engleskih premierligaša ne sviđa. Ime mu je Gareth Southgate. Engleski izbornik, naime, gleda već prema lipnju kad Albion čeka završni turnir Lige nacija. A finale Lige prvaka je samo pet dana prije polufinalnog dvoboja u Ligi nacija između Engleske i Portugala.

"Mogao bi to biti kaos", upozorava Southgate.

"Recimo da dva naša kluba budu u finalu LP-a. U najboljem slučaju priključit će nam se u ponedjeljak, a mi igramo u četvrtak. S obzirom na sve emocije oko finala Lige prvaka, realno, mogu li ti igrači nastupiti na pravi način u četvrtak navečer za nas?", pita se s pravom engleski izbornik.

Inače, ždrijeb je sutra u petak, a da kuglice spoje baš sve engleske klubove u četvrtfinalu, šanse su 8.6 posto (9 od mogućih 105 scenarija), a šanse da bude točno jedan engleski sudar drastično rastu – 66.6 posto (72/105). Da se pak u potpunosti izbjegnu, šanse su 22.9 posto (24/105).

nogomet

Liga prvaka

Manchester United

Liverpool

Manchester City

Tottenham

Engleska

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter