Bolesna mržnja gradskih rivala

Cijeli grad strepi kad igraju, neki traže i zabranu njihovih utakmica, a navijači slave kad ubiju suparnika!


Dejan Šmehil
12.04.2019.19:00
Cijeli grad strepi kad igraju, neki traže i zabranu njihovih utakmica, a navijači slave kad ubiju suparnika!
Getty

sažeto

U našem feljtonu o "naluđim nogometnim derbijima" prisjetili smo se jednog - engleskog. U prosincu će se navršiti 120 godina od prvog derbija između Milwalla i West Hama, po mnogima najžešćeg u engleskom nogometu...


Dejan Šmehil
12.04.2019.19:00

Neki se možda neće složiti, ali teško da u Engleskoj pa možda i na čitavom Otoku postoji veće rivalstvo od onog koje postoji između dva londonska kluba, praktički susjeda budući da im se stadioni nalaze unutar kruga od 10 kilometara, između Milwalla i West Hama.

Za otprilike osam mjeseci navršit će se 120 godina od njihovog prvog sraza, utakmice u FA kupu koju je dobio Milwall 2:1 protiv tada još Thames Ironworksa. I u tim trenucima vjerojatno nitko nije ni slutio da će utakmice tih klubova prerasti u nešto što je daleko veće od nogometa.

Getty

A zapravo je sve počelo zbog – brodogradnje! Sam derbi je bio poznat kao Derbi lučkih radnika, budući da su oba kluba većinu svojih fanova od samog početka crpila iz istočnog Londona, s područja naslonjenog na Temzu. I radilo se o tome da su navijači Milwalla bili radnici u jednoj tvrtci, a West Hamovi u drugoj. Kad je 1926. izbio generalni štrajk lučkih radnika koji su poveli navijači West Hama, Milwallovi su odbili pridružiti se  što je izazvalo ogroman bijes kod čekićara.

Naravno, ove dvije grupacije radnika/navijača bile su si konkurencija u poslu, borili se za mušterije. Pa su se te tenzije naposljetku prenijele i na momčadi koje podržavaju. Milwall je osnovan od strane radnika, a West Ham od strane vlasnika jedne tvrtke kako bi poboljšao moral svojih radnika.

I od tih plemenitih ideja u začetku, došlo se do toga da londonska policija strepi svaki put kad se ova dva kluba susretnu. Srećom po snage reda, ali i one miroljubive navijače, Milwall i West Ham su samo 12 sezona proveli u istoj ligi. No i bez toga incidenata je bilo poprilično. Što bi tek bilo da svake sezone igraju minimalno dvaput međusobno...

Getty

Posljednjih njihov susret igran je u sezoni 2011/12 kad su ujedno i zadnji put bili u istom rangu. Dvije utakmice prošle su bez nekih većih incidenata, ali isključivo zato što se cijela londonska policija digla na noge uoči utakmice i provodila razne mjere tijekom cijelog dana i po cijelom gradu. Slično je bilo i dvije godine kasnije. Nisu igrale prve momčadi ovih rivala nego je ždrijeb spojio U21 sastave u FA kupu, ali policija je tražila od organizatora da se utakmica igra u podne i bez navijača!

No, nisu nažalost uvijek bili tako uspješni u sprječavanju nereda... Kao i u ostatku Engleske, najgore su bile 1970-e i 1980-e. Pazite, ovo! Igrala se 1972. oproštajna utakmica Milwallovog braniča Harryja Crippsa koji je karijeru počeo u West Hamu. Navijači oba kluba odali su mu "počast" tako što su se mlatili prije, za vrijeme i nakon utakmice. Toliko je bilo ozbiljno da je na kraju teren bio pun policajaca na konjima.

A onda se 1976. dogodilo ono najgore – smrt jednog navijača.

Ian Pratt, pristaša Milwalla, pao je pod vlak tijekom tučnjave s navijačima West Hama, ali umjesto da ih to malo zaustavi, West Hamovi su huligani osmislili bolesnu pjesmu oko te smrti.

Getty

"West Ham boys, we've got brains, we throw Milwall under trains" (West Hamovi dečki, mi smo pametni, bacamo milwallovce pod vlakove). Rivali iz suparničkog tabora dvije su godine strpljivo čekali na osvetu, a kad je West Ham ispao u drugu ligu i pridružio se Milwallu, uoči prve međusobne utakmice među sobom su dijelili letke na kojima je pisalo: "Navijač West Hama mora umrijeti da ga osvetimo". Srećom, došle su te glasine i do policije pa je pokazala neviđenu represiju i više od 500 policajaca kontroliralo je na tribinama dvije navijačke skupine, spriječilo bilo kakav kontakt.

Čovjek bi pomislio da se nešto strašno dogodilo 2004., ali "Masakr na Majčin dan" odnosi se isključivo na demoliranje West Hama od strane Milwalla, završilo je 4:1 s tim da su promašili još dva penala.

Ali zato je pravi masakr nastupio pet godina kasnije u sklopu Liga kupa. Kumovala je svemu i policija koja je, u želji da spriječi nerede, smanjila broj ulaznica za Milwallove navijače s 3000 na 1500 iako je klub upozoravao da će to samo zakuhati stvari.
Baš kao i na onoj oproštajnoj utakmici za Crippsa, tučnjave su se dogodile prije, za vrijeme i nakon utakmice. Uoči utakmice korištene su cigle i boce ne bi li se probila policijska blokada između dvije 'zaraćene' strane i naposljetku su huligani u tome i uspjeli. U kaosu, naposljetku su na tribinama završili i navijači bez ulaznica pa je, iz nekog razloga, došlo do 'makljaže' između pristaša Milwalla. A kad je došla policija, bijes je usmjeren na nju.

Getty

Samu utakmicu u tri su navrata prekidali West Hamovi najžešći navijači utrčavši u teren. Prvi put su ih na tribine vraćali čak i igrači tog kluba, a prilikom drugog upada, Milwallovi igrači su pobjegli u svlačionicu od straha da ne 'popiju' batine.

U neredima poslije utakmice, Milwallov navijač Alan Baker uboden je nožem u prsa, probili su mu plućno krilo no, srećom, uspio se oporaviti u potpunosti. On je bio samo jedan od 20 ozlijeđenih u tom kaosu na ulicama Londona, a policija je zaključila, s obzirom na velike razmjere nasilja, kako je sve bilo organizirano i dogovoreno prije.

"Bilo je jasno da ljudi koji su se tukli uopće nisu bili navijači. Samo razbojnici željni tučnjave. Policije je bilo premalo i jednostavno je pregažena", svjedočio je jedan navijač.

"Sramota za nogomet. Učinili smo veliki napredak u iskorjenjivanju huliganizma i nećemo se vratiti u mračne 1980-e", poručio je nakon utakmice ministar sporta Gerry Sutcliffe tražeći pritom za sve izgrednike doživotan izgon iz nogometa.

A jedan je navijač na teren utrčao s malenim djetetom na ramenima.

"Bolesno", rekla je jedna socijalna radnica, a Engleski nogometni savez tražio je za njega doživotnu zabranu.

Poznati menadžer i nekadašnji izbornik Harry Redknapp išao je i korak dalje i tražio od Saveza da prilikom ždrijeba ne dopuste da Milwall i West Ham igraju zajedno u kup natjecanjima. To se nije dogodilo, ali od te utakmice u kupovima se nisu ni susretali.
West Ham je nakon te utakmice 54 navijača dao doživotnu zabranu dolaska na njihov stadion, uključujući i 11 s godišnjim ulaznicama, nekolicina je završila i u zatvoru, a jedan je dobio kaznu od 20 mjeseci iza rešetaka.

Jedna od žešćih bitaka dogodila se za vrijeme utakmice – reprezentacije. Engleska je igrala na SP-u 2006. protiv Paragvaja, a 'logično', stotinjak huligana s obje strane iskoristilo je to da si 'popeglaju' lica. Jedna je osoba završila u bolnici, 16 je ukupno ozlijeđeno, a policija je ugasila veliki ekran na Canada squareu u Londonu ne bi li tako zaustavila divljanje Milwallovih i West Hamovih navijača.

Bilo je u tim njihovim navijačkim prepucavanjima i dobrih 'fora'. Kad je West Ham pod vodstvom izraelskog menadžera Avrama Granta 2011. ispadao iz lige, u trenutku kad je Wigan u odlučujućoj utakmici izjednačio na 2:2, nad stadionom je preletio avion s natpisom "Avram Grant – legenda Milwalla". Naravno, avion su unajmili navijači Milwalla, naslađujući se nad sudbinom neprijateljskog kluba.

Samo u jednoj situaciji su navijači zakopali ratne sjekire u ovih 120 godina. Bilo je to 2018.  kad su se udružili kako bi u humanitarnoj akciji prikupili novac za malu navijačicu West Hama koja je oboljela od raka. Trogodišnja Isla Caton trebala je 400.000 funta za vrlo skupo liječenje i operaciju neuroblastoma, a Milwallov je navijač u dresu West Hama trčao od The Dena (Milwallov stadion) do London Stadiuma (West Hamov stadion) s ciljem da prikupi novac  za bolesnu djevojčicu. Na kraju je skupljeno oko 300.000.

"Ja mrzim West Ham, toliko da je to nepojmljivo, ali Isla mi je dala razlog da se pripremim za trku", rekao je stanoviti vozač taksija Munday koji je usred utrke stao i skrenuo u kafić u kojem se okupljaju najvatreniji navijači čekićara i popio piće tamo. Prvi, a vjerojatno i zadnji Milwallov navijač koji je to učinio...  A svi u Londonu strepe od 100. međusobne utakmice ovih zakletih neprijatelja. Kad će se ona dogoditi, nitko ne zna. Vjerojatno u nekom FA ili liga kup susretu. Jedno je sigurno – ratne sjekire će se opet iskopati...

nogomet

smrt

derbi

Engleska

West Ham

tučnjava

neredi

100posto feljton

najluđi nogometni derbiji

Milwall

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter