RETROVIZOR: Ivica Senzen

'Čudesno je bilo srušiti Real pred 120.000 gledatelja u Madridu, ali i poslati jednog od najvećih u povijesti nogometa 'po ćevape'!'


Slaven Knežević
25.08.2019.08:00
'Čudesno je bilo srušiti Real pred 120.000 gledatelja u Madridu, ali i poslati jednog od najvećih u povijesti nogometa 'po ćevape'!'

sažeto

Ivica Senzen sudjelovao je u vjerojatno najvećoj Dinamovoj pobjedi u povijesti, a Lothar Matthäus ni dan danas zbog njega ne zna razlikovati lijevu i desnu stranu. U našoj stalnoj nedjeljnoj rubrici 'Gdje si legendo?' prisjetili smo se istinske 'face'...


Slaven Knežević
25.08.2019.08:00

U rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije tekstove, reportaže i intervjue koje je redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Jedan od njih je i intervju u rubrici 'Gdje si legendo' koji je napravio novinar Slaven Knežević 11. lipnja 2017. godine. 

Ivica Senzen, danas 66-godišnjak koji uživa u penziji, zauvijek će ostati zapisan u Dinamovim povijesnim knjigama. Ivica je za Dinamo igrao 70-ih godina, a zauvijek će se pamtiti ona utakmica s Real Madridom kad je Dinamo preokrenuo 2-0 iz prvog poluvremena i na kraju slavio s 4-3. Preokret je režirao Senzen golom za 2-2.

Zovem, mobitel zvoni kraće vrijeme i javlja se čovjek koji je sudjelovao u preokretu protiv Real Madrida. Predstavim se i zamolim ga za pet minuta vremena za razgovor.

"Možemo li se čuti za jedno poluvrijeme, nekih 45 minuta? Tu su mi dečki došli popravit' neke stvari pa nemrem baš sad pričat", kaže Senzen.

Naravno da može. Čujemo se u pauzi između dva poluvremena s majstorima, a Ivica objašnjava:

"Ma moral sam im gablec napravit', znaš kak' je to... Nadam se da se nisu previše najeli pa da će moć delat, haha."

Ma nema problema, nego... Srušili ste Real Madrid na Santiago Bernabeu i to nakon što ste gubili 2-0. Golove za vodstvo Reala zabio je Del Bosque.

Facebook

"Ah, bila je to takva tekma... Preokrenuli smo negativan rezultat. Zabili smo im dva gola na brzinu, a onda smo utrpali još dva. Ma to je bila prijateljska tekma... Pa na stadionu je bilo samo 120.000 ljudi, haha. U svakom slučaju, bila je to lijepa utakmica, lijepa uspomena i lijep izlet u Madrid."

Danas se to čini nemoguće. Mislite li da bi današnji Dinamo mogao napraviti sličan podvig?

"Ma nemoguće je to jer na Bernabeu nikad više neće biti 120.000 ljudi, haha. Sad je kapacitet smanjen na 80.000. Gledano sa sportske strane, uvijek je to moguće. Sve ovisi u danu, ako te krene i ako je ekipa našpanana, sve je moguće. Tad smo imali i kvalitetu i bili smo nabrijani. Sezona nam nije bila nešto, ali, eto, dobili smo Real."

Legendarni njemački veznjak Lothar Matthäus priznao je kako ga nikad nitko nije "zavaljao" kao Senzen.

"Za München 1860 igrao je Ivica Senzen. Jupp Heynckes me stavio na mjesto desnog beka, direktno na njega. Nakon 20 minuta nisam više znao koja je desna, a koja lijeva strana", rekao je Matthäus.

Senzen se na to samo nasmijao.

"Igral sam tad u Zehcigerima, a on je tek počinjao za Borussiju Mönchengladbach. Bio je zeleni klinac. Kaj da velim? Stal je na krivu stranu, kaj mu ja mogu? Kad pogledaš sad, bil je terijer. Njegova karijera govori sve. Postao je apsolutna legenda, ali tad je bio još klinac i platil je školu. Tak je uvijek kad naiđeš na nekog iskusnijeg mahera, a još si zelen."

A gdje je sad legenda Dinama?

"Bil sam trener u omladinskom pogonu Dinama, ali sam 2012. otišao u penziju. Sad sam trener prve ekipe u NK Lukavcu i pokušavam privući što više djece da se počnu aktivno baviti nogometom."

Ima li želje za povratkom u Dinamo?

"Ma kaj ću sad sa 66 godina. Isto sam rekao i Skoblaru kad me zvao da se vratim u Dinamo s 38 godina. Ja sam svoje za Dinamo odigrao. Zadovoljan sam karijerom koju sam imao. Puno sam napravio za jednog klinca iz tadašnje pete lige."

Facebook

Kako danas gledate na Dinamo? Sezona Modrih i nije baš bila najbolja...

"Sezona je bila tak... Po rezultatima se sve vidi. Od Dinama se uvijek očekuje prvo mjesto i ja bih volio da su prvi kao navijač, ali nemreš Rijeci zamjerit' kaj je prva. Poklopilo im se i većinu sezone su igrali odlično. Zasluženo su prvi."

Zdravko Mamić je rekao da se to dogodilo "sad i više nikad".

"Ma Maminjo uvijek ima takve izjave. On je takav i tak ga moraš prihvatit'. On to tako na svoj način kaže, a vrijeme će pokazati jel' u prvu ili ne. U svakom slučaju nitko mu nemre osporit' uspjeh. Dinamo je 11 godina dominirao nogometom u Hrvatskoj", rekao je Senzen pa zaključio:

"Kad pogledaš i za vrijeme bivše Juge i za vrijeme ove naše Hrvatske, Dinamo je uvijek bil trn u oku. Taj mali grb kosio je sve. Bila je takva situacija da Dinamo nije smio bit' prvak, dok nije došao Ćiro i osvojio naslov. Bili smo trn u oku onda, a i sada je tako. Dinamu se sve gleda kroz povećalo, svaki start, svaki penal, ma sve... Mislim da tako ne bi trebalo bit', ali tako je", zaključio je čovjek koji je srušio Real i Matthäusa "poslao po ćevape".

GNK Dinamo

Prisjetite se i drugih sportskih legendi u našoj temi Gdje si legendo?

nogomet

Real Madrid

Dinamo

Gdje si legendo

Lothar Matthäus

Ivica Senzen

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter