100POSTO KOMENTAR

Da navijači samo malo razmisle o onom što skandiraju, imali bi puno bolju sliku u javnosti


Toni Horvat
05.10.2017.21:15
Da navijači samo malo razmisle o onom što skandiraju, imali bi puno bolju sliku u javnosti
Luka Gerlanc / CROPIX

sažeto

Incident u Višnjiku ne bi ni bio incident da Zadrani nisu Musu vrijeđali na nacionalnoj osnovi nego zato što ga smatraju seronjom, a zapravo je najbolji odraz slike koju imamo o navijačima


Toni Horvat
05.10.2017.21:15

Rasizam, nacionalizam, fašizam, pozivi na mržnju, sve su to pojmovi koji se vežu za pripadnike brojnih navijačkih skupina. Često pogrešno.

Ubij tovara! Gazi purgere! Ubij Srbina! Hu hu hu! Pa i oni kreativniji, poput "Visokih peći", Torcidine obrade starog hita Idola "Maljčiki". Shvaćajući ih doslovno, to zaista jesu odvratni povici koje treba osuditi i iskorijeniti.

Samo, malo ih koji navijač shvaća doslovno. Teško da pripadnici Torcide skandirajući vizualiziraju niz ležećih Zagrepčana preko kojih prelaze parnim valjkom ili Bad Blue Boysi razmišljaju o metku u čelo Dalmatinca, kao ni magarca.

A ni hukanje tamnoputim sportašima često nije toliko uzrokovano rasizmom, vjerovanjem da se radi o majmunima, koliko je sredstvo trolanja i distrakcije jer znaju koliko im to smeta.

Međutim, "vanjski svijet" to ne shvaća. To su sve samo pjesmice koje se pjevaju. Sve je to dio navijačkog folklora.

Izbaci uljeza

Igraj, Zadre, volim te! Mi smo Zadrani, Zadar je naš! Tisuće Zadrana ka ludi slave, opet je Zadar prvak države! Musa, Turčine, napuši se kur*ine! Igraj, Zadre, volimo te mi! Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan!

Sve su to stihovi koji se mogu čuti na Višnjiku na utakmici košarkaša Zadra. Izbaci uljeza.

Osoba A: Musa, Turčine, napuši se kur*ine! To je jedini povik koji ne sadrži naziv Zadar i njegove izvedenice.
Osoba B: Musa, Turčine, napuši se kur*ine! To je jedini povik koji je upućen konkretno odabranom individualcu iz redova protivničke momčadi.
Osoba C: Musa, Turčine, napuši se kur*ine! Taj povik je odvratan, uvredljiv, nepotreban i potpuno neprimjeren poziv na mržnju na nacionalnoj osnovi.
Osoba D: Musa, Turčine, napuši se kur*ine! Ostale ne želim izgovoriti jer ne volim Zadar.
Osoba E: Musa, Turčine, napuši se kur*ine! Pa oni maloljetnika pozivaju na masovni felacio!
Osoba F: Musa, Turčine, napuši se kur*ine! Ostali povici mogu se čuti na svim utakmicama Zadra, a ovaj samo kad je s druge strane Cedevita ili neka momčad koja u svojim redovima ima osobu muslimanske vjeroispovijesti, a domaćim navijačima nije draga.
Osoba G: Musa, Turčine, napuši se kur*ine! I Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan! Oni su faktički netočni. Prvi zato što Musa nije Turčin, nego je iz BiH, a drugi... Ma dajte.
Osoba H: Kakav uljez?! Sve je to dio navijačkog folklora.

Ovo je osam mogućih odgovora na zahtjev o izbacivanju uljeza koji bi dali ljudi potpuno različitih profila i mentalnih sklopova, bilo da razmišljaju doslovno, semantički, faktički, "out of the box", emotivno, logički, lokalpatriotski ili navijački.

I SVI su točni. Nažalost. I odgovor osobe H.

'Peder' i u ljubavi i u ratu

Za neupućene, sporni povik zadarskih navijača upućen je Džananu Musi, 18-godišnjem košarkašu Cedevite i reprezentativcu BiH, ponajboljem igraču svoga godišta u Europi. Povik je, kažu Zadrani, zaslužio jer ih je provocirao. Kažu da se hvatao za međunožje, da je imitirao pucanje prema tribini.

Ali to nije važno. Nije Musa prvi "Turčin" u Zadru, bio je to i Damir Mulaomerović, i kao igrač i kao trener, bili su i drugi prije njega. Nikšu Prkačina u stihovima su ljubazno pitali da ih ručno zadovolji. Aco Petrović bio je peder. Doduše, on je posebna priča, njega su i voljeli i mrzili, vikali mu "Aco, pederu" agresivno, ali i plješčući nasmijanih lica, od milja, kao što je peder posvuda bio Ćiro.

Sve je to dio navijačkog folklora. Uvrede su sastavni dio sporta, i među samim akterima, pa kako ne bi među navijačima. Nemojmo im to zamjerati ni oduzimati, to zaista je dio navijačkog folklora. Ali problem su detalji. 

Ispadaju gori nego što jesu

Ako je Musa provocirao na ovaj ili onaj način, uzvratit će mu se uvredama. Tako svijet funkcionira. Ali ako ga vrijeđaju, trebaju ga vrijeđati zato što ga smatraju seronjom, a ne zato što je musliman. A da ne govorimo u licemjerju korištenja izraza "Turčin" u negativnom kontekstu dok im turski sponzor svake godine u grad košarke na predsezonski turnir dovodi ponajbolje europske košarkaše, koje vjerojatno nikad ne bi uživo vidjeli da ovise o rezultatima voljenoga kluba. Samo zbog toga što ne razmišljaju, zato što su to samo pjesmice koje se pjevaju, ispadaju gori nego što jesu.

Pozivi na mržnju, pa koliko god ih ne shvaćali doslovno, a pogotovo na račun zemljopisa i krvnih zrnaca, krajnje su nepotrebni. Slika u javnosti o navijačima ionako nije dobra. Ako je to dio navijačkog folklora, taj dio treba mijenjati. Gledajući širu sliku, jedna tako mala, a potrebna promjena, koja će usput voljenom klubu uštedjeti pokoju tisuću ili milijun kuna kazni, ne bi smjela biti prevelika žrtva, zar ne?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

Zadar

navijači

100posto komentar

Džanan Musa

Podijeli članak