VIDEO: Vrijeme je za prezimljavanje

Dan kad je Dinamo posljednji put osigurao europsko proljeće: Modri su srušili Marseille i tako izborili veliku stvar!


100posto
08.11.2018.19:00
Dan kad je Dinamo posljednji put osigurao europsko proljeće: Modri su srušili Marseille i tako izborili veliku stvar!
Cropix

sažeto

Dinamo je na pragu novog europskog proljeća, a mi smo se prisjetili zadnje utakmice koja je osigurala to proljeće prije 49 godina


100posto
08.11.2018.19:00

Dinamo danas u 21 ima priliku ispisati povijest i nakon 49 godina osigurati proljeće u Europi. Modrima za to treba još samo jedan bod, ali trener Nenad Bjelica najavio je da Dinamo protiv Spartaka iz Trnave ide na pobjedu. Ta pobjeda će u Zagreb opet donijeti europsko proljeće koje su plavi zadnji puta osigurali 26. studenog 1969. godine.

Bila je to hladna i maglovita večer, a Dinamu je na noge stigao je francuski velikan Marseille koji se u Kup pobjednika kupova plasirao kao osvajač francuskog kupa pobjedom nad Bordeauxom 2-0. Prvenstvo su završili na sedmom mjestu. Dinamo je prošlu sezonu završio na drugom mjestu s tri boda manje od Crvene Zvezde, a u Kupu maršala Tita je u finalu pobijedio Hajduk.

U prvoj utakmici Dinamo i Marseille su remizirali 2-2 u regularnom dijelu, a onda su u produžecima zabili još svatko po jedan gol. Kako nije bilo jedanaesteraca, igrala se nova utakmica, a taj susret Dinamo je odigrao savršeno i osigurao europsko proljeće. Usprkos tome što je samo dvije godine ranije Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova, a sezonu nakon bio drugi u prvenstvu i osvojio Kup, na stadionu je bio tek 2.241 gledatelj.

Na poluvremenu je u toj uzvratnoj na semaforu pisalo 0-0, a onda je Dinamo furiozno krenuo u nastavak. U 52. minuti Drago Vabec uposlio je Marijana Novaka koji lakoćom zabija za 1-0. U 90. minuti ponovno se ukazao isti tandem i Dinamo odveo u proljeće. Moglo je biti i opasno za Dinamo kod vodstva 1-0, ali u pomoć su priskočili navijači koji su signalnom raketom zaustavili najopasniji napad Marseillea.

Modri su na proljeće upali u seriju loših rezultata u domaćem prvenstvu pa su te sezone završili na šestom mjestu s osam bodova manje od Crvene Zvezde koja je još jednom postala prvak. U četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova Schalke je bio bolji u dvije utakmice i Dinamo izbacio iz Europe. Nitko tada nije mogao ni zamisliti da će taj susret sa Schalkeom biti zadnji proljetni susret koji će Dinamo odigrati u nekom europskom natjecanju.

Za Dinamo su tada nastupali Fahrija Dautbegović, Mladen Ramljak, Branko Gračanin, Rudolf Cvek, Rudolf Belin, Krasnodar Rora, Denijal Pirić, Marijan Novak, Josip Gucmirtl, Filip Blašković i Drago Vabec, a s klupe ih je vodio Ivica Horvat. Danas je na klupi Nenad Bjelica koji će pokušati napraviti nešto što nitko nije uspio još od te Horvatove generacije 1969. godine. Sretno momci, proljeće je već u zraku!

nogomet

Dinamo

Europska liga

newsletter

Prijavite se na Newsletter