Nekad slavni klub, a sad na dnu

Utakmice pred pedesetak navijača: 'Stadion nam je u lošem stanju, imamo problema s odlaskom nogometaša, no borit ćemo se rukama i nogama da ostanemo u ligi!'


Dejan Šmehil
05.03.2019.19:00
Utakmice pred pedesetak navijača: 'Stadion nam je u lošem stanju, imamo problema s odlaskom nogometaša, no borit ćemo se rukama i nogama da ostanemo u ligi!'
Facebook/NK Vukovar 1991

sažeto

"Što se nogometa tiče, nema netrpeljivosti i podjela. U našem klubu su vrata otvorena svima! Tako je bilo, tako je i sad. Ne vidim razloga da tako ne bude i dalje", rekao je trener Vukovara 1991


Dejan Šmehil
05.03.2019.19:00

Datum je 19. veljače 2000. godine. Vukovar se nakratko, zbog događaja nekoliko dana ranije, pretvorio u središte nogometnog svijeta u Hrvatskoj. U Gradu Heroju gostuje Dinamo. Da, Dinamo kojemu je na Valentinovo vraćeno ime. I tako je klub iz grada na Dunavu postao dio povijesti, ni kriv ni dužan.

A utakmicu Vukovara '91 i zagrebačkih plavih (0:0) na tribinama Gradskog stadiona pratilo je čak 8000 duša. Rekord koji je iz današnje perspektive nedostižan. Prije 19 godina Vukovar je imao prvoligaša, sad ima trećeligaša koji se grčevito bori za ostanak.

Datum je 2. ožujka 2019. godine. Vukovar 1991 za vikend je dočekao Slaviju iz Pleternice kao fenjeraš u Trećoj HNL Istok. Susret je, prema zapisniku, pratilo 50 gledatelja. Jedino pozitivno za vukovarskog trećeligaša, pobijedili su 1:0 i barem se nakratko odmaknuli s dna. E da, dobra je vijest i što su konačno bili domaćini u domaćoj utakmici. Dobar dio jesenskog dijela igrali su, naime, u obližnjim Bogdanovcima zbog rekonstrukcije travnjaka na stadionu u Borovom naselju.

Facebook/HNK Vukovar 1991

Puno je vremena prošlo od te slavne sezone 1999./2000. (jedine kad je Vukovar igrao u Prvoj ligi) pa do ove aktualne kad se bori preživjeti među trećeligašima. U međuvremenu je onaj Vukovar '91 što je igrao s Dinamom, Hajdukom i ostalim prvoligašima – ugašen. Dugovi su bili prevelik uteg oko vrata pa je 2012. stavljen ključ u bravu, ali je na istoj skupštini kluba osnovan Vukovar 1991, koji je krenuo iz međužupanijske lige i odmah u prvoj sezoni izborio plasman u Treću HNL gdje se u zadnjih pet sezona držao zlatne sredine, ali u ovoj tekućoj će biti "čupavo".

Pitali smo trenera Željka Mažara je li riječ o kratkotrajnoj krizi ili je posrijedi nešto dublje?

Facebook/HNK Vukovar 1991

"Ja ne mogu puno o tome jer sam nedavno došao. Nije me bilo 10-ak godina. Preuzeo sam momčad u nezavidnom položaju. A uzrok? Dobro poznata stvar, nedostatak mladih. Puno mladih je otišlo iz Vukovara, među njima i nogometaša. Bilo da je riječ o studiju ili su jednostavno napustili zemlju kao i brojni drugi. Drugi razlog, kronično nedostaje novca. I sredstva kojima klub raspolaže morala su biti umanjena u odnosu na prije. Klub nije bio u mogućnosti angažirati igrače sa strane, u smislu neke kvalitete. Oslanjamo se mahom na domaći kadar. Istina, to su mladi i kvalitetni igrači, ali treba proći određeni period prilagodbe. Mogućnost napretka je velika, ali treba biti strpljiv. Ovo su sve mladi igrači kojima su ovo praktički prvi koraci u seniorskom nogometu", priča nam Mažar te ističe i treći razlog pada, kojega smo već spomenuli.

Facebook/HNK Vukovar 1991

"Naš stadion u Borovu naselju u dosta je lošem stanju. Dok se Vukovar 1991 nije vratio tamo, nije se nikako održavao. Praktički je bio zaključan, travnjak zapušten, svlačionice u derutnom stanju, zapuštene... Pa smo mi tako jedan dio jesenskog dijela prvenstva igrali praktički skroz u gostima jer smo domaćini bili u Bogdanovcima."

Sad se Vukovar vratio na svoj teren, ali pripreme su bile daleko od idealnih.

"Vidjet ćemo koliko smo uspjeli napraviti. Pripreme smo počeli 15. siječnja, odrađivali treninge u dvorani, teretani i vanjskim terenima, ali opet se vraćamo na uvjete. Glavni travnjak praktički nismo mogli koristiti pa smo sve odrađivali na manjem, skučenom prostoru. Fizički smo solidni, spremni smo. Za taktički dio nismo imali nekih uvjeta", ističe Mažar za 100posto.hr i dodaje:

"Nama je utakmica sa Slavijom bila kvalifikacijska, ali taj niz odlučujućih utakmica se nastavlja i dalje. Imamo dosta težak raspored u prva četiri kola."

Momčad se ponešto promijenila u zimskom prijelaznom roku, bilo je odlazaka, pa i nešto dolazaka.

"Igrači koji su došli nemaju neku reputaciju. Sve su to mlađi dečki željni rada i dokazivanja. Imamo nekoliko igrača s područja Osijeka i Vinkovaca. Stvarno čine velike napore svakodnevno dolazeći u Vukovar uz nekakvu minimalnu naknadu... Klub bi želio da tu bude malo više, ali opet dolazimo do financija. No, borit ćemo se i rukama i nogama da ostanemo u ligi jer Vukovaru je mjesto tu. Ne bi bilo dobro da ispadnemo u niži rang iako, i tamo se igra nogomet..."

Facebook/HNK Vukovar 1991

U gradu djeluje još nekoliko klubova, pa smo pitali postoji li mogućnost fuzije, ali Mažar gotovo iste sekunde odgovara:

"Ne."

I onda objašnjava:

"Fuzija ne, ali daleko više bi se moglo učiniti po pitanju suradnje s drugim klubovima. Da se odredi tko je nositelj kvalitete, tko bi igrao u trećoj, tko u četvrtoj ligi itd. To bi možda bilo bolje rješenje. A što se tiče fuzije, stvarno je mala šansa za takvo nešto."

Vukovar je, nažalost, i dalje dosta podijeljen grad, ali Mažar uvjerava da to u nogometu nije slučaj.

"Što se nogometa tiče, nema netrpeljivosti i podjela. U našem klubu su vrata otvorena svima! Tako je bilo, tako je i sad. Ne vidim razloga da tako ne bude i dalje. Ako netko želi doći, svima su vrata otvorena. U sportu i nogometu nema te netrpeljivosti", zaključuje trener Vukovara 1991.

Da su financije glavni problem, slaže se i dopredsjednik kluba, Tomislav Kovač.

"To je isključivi krivac za pad. Financije diktiraju tempo, a klub se mahom financira iz gradskog, nešto manje iz županijskog proračuna. Odgovorno tvrdim da imamo najniže plaće u Trećoj HNL i pritom mislim na sve tri treće lige", kaže Kovač koji se također dotaknuo problema stadiona.

"Cilj nam je rekonstrukcija stadiona u Borovu naselju. On je trenutačno pod nadležnošću države, grad nije vlasnik. A kad postane, možemo ga obnavljati preko EU fondova. Imamo ideja i ići ćemo u realizaciju, samo za takvo nešto je potrebno vrijeme."

Kovač priča odmjereno, svjestan ograničenja u kojima klub djeluje. Pa na pitanje gdje vidi HNK Vukovar 1991 za 5-10 godine, ističe:

Facebook/HNK Vukovar 1991

"Najvažnije je riješiti infrastrukturu. Napraviti stadion za 6-7 tisuća gledatelja, osposobiti pomoćne terene. Tek onda možemo računati na nešto više. Moja želja je prva liga, ali ako ne u prvoj, klub bi u budućnosti trebao biti barem u drugoj ligi. No, naslijedili smo jako lošu infrastrukturu i dok to ne riješimo, nemamo namjere ići u viši rang. Borimo se s ovim što imamo, znamo da ne možemo glavom kroz zid. Imamo ideja, vojska bi trebala pomoći oko čišćenja dva pomoćna terena. Jedan pomoćni trener, udaljen 300 metara od stadiona, pomogli su čistiti roditelji djece koja igraju. Imamo sedam selekcija, računajući i seniorsku, i nemoguće je raditi na jednom terenu. Ali, kad se osposobe pomoćni, imali bi jedan dobar mini-centar za treniranje."

Slavoniju je pogodilo masovno iseljavanje, a ni Vukovar to nije uspio izbjeći.

"U školi nogometa smo dosta, neću reći osakaćeni, ali smanjio se broj djece. Najviše je to pogodilo selekcije juniora i kadeta... Sveukupno ima oko 140 djece, ali iseljavanje iz grada i prigradskih naselja odigralo je veliku ulogu u svemu", istaknuo je Kovač i zaključio:

"Jedini klubovi koji profitiraju su oni privatne naravi. Mi bismo prihvatili takvog investitora. Ako želi uložiti u klub, sjeli bismo za stol i dogovorili se."

nogomet

100posto sport izdvojeno

Treća HNL

HNK Vukovar 1991

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter