PREMINUO BIVŠI PREDSJEDNIK HKS-A

Danka Radića okrivljavali su za stanje u hrvatskoj košarci, a nitko ga još nije uspio popraviti


Toni Horvat
13.02.2018.14:00
Danka Radića okrivljavali su za stanje u hrvatskoj košarci, a nitko ga još nije uspio popraviti
Damir Krajac / CROPIX

sažeto

Danko radić bio je čelnik Hrvatskoga košarkaškog saveza od 2004. do 2015. Preminuo je u Zagrebu u 66. godini života


Toni Horvat
13.02.2018.14:00

Dugogodišnji košarkaški dužnosnik, trener, međunarodni sudac i predsjednik Hrvatskoga košarkaškog saveza Danko Radić umro je u utorak u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

Radić je rođen 30. listopada 1952. godine u Podorljaku kod Šibenika i bio je suosnivač ženskog košarkaškog kluba u Šibeniku te njegov prvi trener u republičkoj ligi do 1971. godine. Dvije godine kasnije postao je profesionalnim trenerom muške košarkaške ekipe Jug u Dubrovniku, a 1981. trener Košarkaškog kluba Revija iz Šibenika s kojim je osvajio kadetsko i juniorsko prvenstvo Jugoslavije.

Uz trenerski posao počeo se baviti i suđenjem, od 1978. sudio je prvu saveznu ligu, a 1981. položio ispit za međunarodnog suca, čime je počela njegova uspješna inozemna karijera koja je trajala sve do 2005. godine.

Sudačku karijeru službeno je okončao nakon što je u studenom 2004. izabran za predsjednika HKS-a, a funkciju je napustio 2015. zbog teškog zdravstvenog stanja.

Još 2013. imao je srčanih problema, morao je na operaciju aorte, nakon koje je bilo komplikacija. Te se godine hrvatska reprezentacija probila do polufinala EP-a, što joj je najbolji rezultat od daleke 1995., ali nije smio gledati utakmice jer su mu liječnici bili zabranili da se živcira.

Nije bio omiljen u košarkaškim krugovima, a pogotovo u javnosti, koja ga je često okrivljavala za loše rezultate hrvatske košarke, ali stvorio je preduvjete za dugogodišnju vladavinu koju nitko nije mogao zaustaviti dok se sam nije odlučio povući. Zamijenio ga je 2015. političar Ivan Šuker, koji je pak godinu dana kasnije poziciju prepustio košarkaškoj legendi Stojku Vrankoviću

Ali niti jedno vodstvo Saveza nije "trgnulo" hrvatsku košarku, koja i dalje pati od posljedica dugogodišnjeg lošeg rada s mladima u klubovima, u što se Savez nije petljao. Radiću su glavna preokupacija bili reprezentativni rezultati, no dok su u mlađim kategorijama medalje stizale kao na industrijskoj traci, seniori su joj se približili samo te 2013. u Sloveniji.

Osim toga, Radić je sudjelovao i u dovođenju skupine Eurobasketa 2015. u Hrvatsku, no reprezentacija ni tad nije uspjela proći prvu utakmicu izvan zagrebačke Arene.

Posljednji intervju Radić je dao upravo za portal 100posto u rujnu nakon ispadanja reprezentacije s Europskog prvenstva.

HKS

Danko Radić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter