BIVŠI ŠEF HRVATSKE KOŠARKE

Danko Radić ekskluzivno za 100posto: 'Prije sam uvijek ja bio krivac, a novo vodstvo HKS-a nije ništa učinilo kako treba'


Toni Horvat
13.09.2017.08:20
Danko Radić ekskluzivno za 100posto: 'Prije sam uvijek ja bio krivac, a novo vodstvo HKS-a nije ništa učinilo kako treba'
Damir Krajac / CROPIX

sažeto

Danko Radić kaže da se nije hrvatska košarka riješila njega, nego on nje, a konstantna razočaranja pripisuje nerealnim očekivanjima jer smo ipak zemlja sa samo 4,5 milijuna stanovnika


Toni Horvat
13.09.2017.08:20

U medijima ga praktički nema otkako je prije dvije godine napustio mjesto čelnika Hrvatskoga košarkaškog saveza, a zbog bolesti nije se često oglašavo ni godinama prije toga.

Danko Radić službeno je vladao hrvatskom košarkom 11 godina, a neslužbeno i puno dulje. Tijekom njegovih mandata reprezentacija nije uspjela doći do toliko željene medalje. Imao je svojih pluseva i minusa, ali redovito je baš on proglašavan najvećim krivcem za sve loše što se događa u hrvatskoj košarci.

Povukao se 2015. zbog teškog zdravstvenog stanja i ustupio mjesto Ivanu Šukeru, a ovaj ga je lani proslijedio Stojku Vrankoviću, igračkoj legendi kakvu su mnogi zazivali tijekom Radićeve ere. Međutim, gle čuda, ništa se nije promijenilo. Hrvatska i dalje ispada s velikih natjecanja u prvoj eliminacijskoj utakmici, i dalje, unatoč povremenim bljeskovima, prvenstveno živcira i razočarava hrvatsku sportsku javnost.

Damir Krajac / CROPIX

Tako je bilo i ovaj put u Istanbulu...

"Nisam puno gledao, to me više ne zanima. Drugi su došli i sad ženju što su posijali. Dvije godine su prošle, nijedna stvar nije učinjena kako treba. Ovo je samo posljedica, nije to ništa strano ni ništa novo. Ionako je bio velik blef proglasiti ovu reprezentaciju kandidatom za medalju", rekao nam je Radić, u čijem se glasu moglo osjetiti malo satisfakcije. Da je i dalje na čelu saveza, opet bi bio dežurni krivac u očima medija i javnosti.

"Sve ostalo je isto. Prije sam ja bio krivac, sad su igrači i Aco Petrović", rezignirano je rekao.

Koliko god je hrvatska košarka bila sretna što ga se riješila, toliko je i on sretan što se riješio nje.

"Prije skupštine tražio sam bilo koga za zamjenu, rekao sam pokojnom Drakši (ondašnjem stručnom tajniku HKS-a Željku Drakšiću, op.a.) milijun puta da pronađe nekog drugog, bilo koga, jer ja odlazim", otkrio je Radić.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Još 2013. imao je srčanih problema, morao je na operaciju aorte, nakon koje je bilo komplikacija. Danas, kaže, nije dobro, ali bio je i lošije. Te 2013., kad se Hrvatska nakon 18 godina probila do polufinala EP-a, nije mogao uživati, liječnici su mu branili da se živcira, a to znači da nije smio gledati utakmice. Sad ga više toliko ni ne zanimaju, pogotovo kad vidi da oni koji su se kleli u promjene nikakve promjene nisu napravili.

"Lani su proglasili uspjehom plasman na Olimpijske igre, na kojima smo bili šesti. A isto to napravili smo i 2008. u Pekingu. Zašto se ne pogledati u oči i reći da smo država od 4,5 milijuna ljudi?", pita Radić, svjestan da Hrvatska nema bazu igrača poput zemalja s kojima se bori, pa ne treba ni očekivati čuda.

"Nitko ne spominje da nemamo plejmejkera, jer Ukić i Popović nisu plejmejkeri, a ja sam barem pokušao sa strancem. Nemamo ljude koji rade s juniorima i kadetima... S 20 medalja na juniorskim prvenstvima spali smo na ispadanje u dvije B divizije i sad slavimo jer smo se vratili u prvu, što smo 18. u Europi", nastavio je Radić. U njegovoj eri barem je bilo vrhunskih rezultata u mlađim kategorijama, danas više nema ni toga...

A i oni klinci koji isplivaju, nemaju osjećaj obveze prema domovini. I tu Radić upire prstom u vladajuću garnituru na primjeru Ivice Zupca, kojem HKS nije dopustio prelazak iz Cibone u Cedevitu, pa je završio na pola sezone u beogradskoj Megi.

"Pa tko ne bi otkazao da je morao ići igrati u Srbiju umjesto da ostane u Zagrebu? Znam ja sve te dečke, nisu oni otkazali bezveze..."

Niksa Stipanicev / CROPIX

Najveći su problem, smatra Radić, nerealna očekivanja.

"Trebaju skupiti glave i shvatiti da imamo dva i pol igrača. Od četiri centra koja imamo na raspolaganju nama igra peti. A gdje je Tomić? Nisu ga zvali jer su mislili da će igrati Bilan i klinci, a ne može Žorić tu rupu zakrpati."

Malo se i uzrujao tijekom razgovora, a to mu zbog lošeg zdravstvenog stanja zaista ne treba u životu. Ali bilo je zanimljivo čuti mišljenje vječitog dežurnoga krivca nakon debakla za koji više nitko ne može kriviti njega. Nekad je bilo lako uprijeti prstom, danas se zaista treba suočiti s bolnom istinom. Hrvatska košarka jednostavno više ne pripada europskom vrhu, a ni neće dok se pogreške ne počnu ispravljati u korijenu, u radu s mladima. Talenata nam nikad nije falilo, nego ljudi koji će od njih napraviti košarkaše te onih koji će ih oblikovati u momčad spremnu za povratak na mjesto za koje već 22 godine ne znamo kako izgleda - pobjedničko postolje.

Eurobasket 2017.

hrvatska košarkaška reprezentacija

HKS

Danko Radić

Podijeli članak