POPIS NAJBOLJIH 100 KOŠARKAŠA SVIJETA

Dario Šarić na pragu ekskluzivnog društva, ispred njega su samo dva igrača iz regije: 'On uvijek pronađe način...'


Toni Horvat
12.09.2018.17:00
Dario Šarić na pragu ekskluzivnog društva, ispred njega su samo dva igrača iz regije: 'On uvijek pronađe način...'
Reuters

sažeto

Na popisu Sports Illustrated Dario Šarić je 54. najbolji košarkaš svijeta


Toni Horvat
12.09.2018.17:00

Ugledni američki Sports Illustrated, kao i svake godine, uoči nove sezone NBA lige objavio je popis 100 najboljih košarkaša svijeta. Dobro, još nije potpun, zasad su objavljeni igrači pozicionirani između 31. i 100. mjesta, a najboljih 30 još se drži u tajnosti.

Na tom se popisu konačno našao i jedan naš košarkaš. Na lanjskom nije bilo niti jednog Hrvata, a ovaj put je Dario Šarić na pragu Top 50, na 54. mjestu.

Sports Illustrated

"Za Šarića je instikt sila koja ga vodi. Taj 24-godišnjak ima urođeni smisao za snalaženje u vremenu i prostoru. Do trenutka kad se Ben Simmons odluči na dodavanje, Šarić je već pronašao način da bude na pravome mjestu na putu prema obruču. Za njega nema izgubljene lopte. Ako je obrana toliko neporezna da zagradi skok, Šarić prvi ide po njega. Ako je protivnički igrač neoprezan u predavanju lopte, Šarić će mu je izbiti", piše SI u objašnjenju Šišijeva plasmana, pa napominje kako njegova vrijednost raste u važnim utakmicama.

"Nije lako za momčad graditi igru na račun te situacijske svjesnosti, ali u doigravanju smo vidjeli kakvim plodovima to može uroditi. Uopće se nije vidjelo da mu je to bio prvi playoff. Igrao je svoju igru - dinamična mješavina utrčavanja, šutiranja i razigravanja - i pronašao način da pridonosi na brojnim poljima. Sixersi će uvijek imati važnije prioritete od Šarića, ali on radnim navikama uporno ostaje u sastavu. Iako NBA utakmice zahtijevaju pomno planiranje, ponekad je na igračima poput Šarića da pomognu momčadi pronaći ritam."

Bojana Bogdanovića nema među najboljih 100, iako će mnogi naši košarkaški fanovi baš njega proglasiti najboljih hrvatskim igračem, no Amerikanci ga više smatraju klasičnim šuterskim specijalistom, koji ne pridonosi momčadi na puno drugih načina. Ostale nismo ni očekivali na ovom popisu.

Iza Šibenčanina našle su se i neke velike zvijezde na zalazu karijere, poput Dirka Nowitzkog, Paua Gasola ili Dwighta Howarda, kao i ozlijeđeni superstar DeMarcus Cousins. A od igrača iz naše regije ispred njega su samo Slovenac Goran Dragić na 45. mjestu te Srbin Nikola Jokić, čija pozicija još nije objavljena, ali je sasvim sigurno među prvih 30.

U Top 100 su još Crnogorac sa španjolskom putovnicom Nikola Mirotić (60.), reprezentativni centar BiH Jusuf Nurkić (64.) te još jedan Crnogorac Nikola Vučević (90.). Slovenskog vunderkinda Luke Dončića nema na popisu jer ga Amerikanci još nisu vidjeli na djelu.

NBA

košarka

Dario Šarić

top lista

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter