'AFROHRVAT' U ZAGREBAČKOM KLUBU

David Chavlovich: 'Zagreb me podsjeća na New York, a kad odem, ne znam kako ću više živjeti bez umaka od tartufa'


Toni Horvat
18.10.2018.08:00
David Chavlovich: 'Zagreb me podsjeća na New York, a kad odem, ne znam kako ću više živjeti bez umaka od tartufa'
Zeljko Puhovski / CROPIX

sažeto

Američki košarkaš dijeli prezime s Ciboninim direktorom i jedva ga čeka upoznati


Toni Horvat
18.10.2018.08:00

Kroz hrvatsku košarku prošli su brojni Amerikanci, neki su dobili državljatsvo i zaigrali za reprezentaciju, poput Dontayea Drapera, neki su zaista imali hrvatske krvi, poput Davida Stocktona, sina legendarnog Johna i Hrvatice Nade. Ali dosad još nismo imali Amerikanca sa hrvatskim prezimenom. Pogotovo afroamerikanca. Ili, u ovom slučaju, afrohrvata.

David Chavlovich član je zagrebačkog Bosca, novog sudionika hrvatske Premijer lige. Tamnija put i prezime karakteristično za naše prostore dovoljno su zanimljiva kombinacija da otkrijemo nešto više o njemu.

"Tata mi je iz Wisconsina, a mama iz Wyominga, ali pradjed i prabaka s očeve strane su mi iz Hrvatske, iz Novigrada, odnosno Turnja. Ne znam kad su dodali slova H u prezime, ali prije nego što ću otputovati u Hrvatsku, tata mi je rekao da se tu piše bez H", rekao nam je David, 180 cm visoki razigravač, kojem je ovo prvi profesionalni angažman nakon četiri godine na koledžu West Texas A&M.

Zeljko Puhovski / CROPIX

"To se sveučilište natječe u Diviziji II NCAA, ove godine smo otišli i na Final Four. Svake sam sezone praktički postizao 20 koševa po utakmici, dvaput sam izabran u najbolju postavu Divizije II, svake godine sam bio u najboljoj postavi konferencije, a jedanput i najbolji igrač konferencije. Osim toga, najbolji sam strijelac u povijesti koledža i konferencije te jedan od samo 10 igrača u povijesti konferencije s 2000 koševa u karijeri", naveo je David sve svoje uspjehe.

Sve to djeluje impresivno, ali ipak se radi o slabom rangu natjecanja. Koliko je drukčija konkurencija u hrvatskoj ligi?

"Tu je konkurencija jako dobra. Uostalom, još nismo dobili utakmicu, a u Diviziji II nikad nisam gubio. Igra se vrlo fizikalno, puno više nego u SAD-u, a i neka pravila su drukčija, pa se još prilagođavam", rekao je Chavlovich, koji je primarno strijelac, ali kaže da se trudi biti i pravi razigravač te kako će činiti što god treba kako bi momčad pobjeđivala jer mrzi gubiti i najveći mu je cilj pomoći klubu da ostane u ligi.

Toni Horvat

Za Amerikanca hrvatskog podrijetla, kad već nije dovoljno dobar za NBA ligu, najlogičnije je profesionalnu karijeru započeti u zemlji predaka.

"Trebao sam potpisati za klub iz druge zemlje, ali razgovarao sam s nekim ljudima, koji su mi rekli da mi je bolje da ne idem tamo. Onda sam preko Googlea pronašao agenta Peru Dujmovića i javio mu se. Svidjela mu se moja igra i pozvao me da dođem u Bosco, klub s kojim surađuje. Rekao mi je da će mi to biti sjajna prilika da igram puno s loptom u rukama i dobra odskočna daska za karijeru. Ispalo je dobro za obojicu."

O gradu i klubu nije znao gotovo ništa.

"Rekao mi je da ću igrati u glavnom gradu, ali nisam znao da je ovako velik. Vidio sam puno 'mallova', koje jako volim, i puno kafića. Podsjeća me na New York. Želio sam igrati u velikom gradu, u takvom sam i odrastao, a studirao sam u manjem, što mi se nije svidjelo. O klubu također nisam puno znao, samo sam pronašao informaciju da se radi o 'religijskom' klubu (osnovao ga je svećenik i nazvao prema svecu don Ivanu Boscu, op.a.). Ja nisam katolik, nego metodist, ali sve je to slično. Svi mi slijedimo Isusa Krista i vjerujemo u Djevicu Mariju, sretan sam što sam u takvom klubu", kaže David.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Dolaskom u Zagreb prije dva mjeseca zapravo je prvi put napustio SAD.

"Još mi je sve ovo kulturološki šok, ali grad mi se sviđa, živahan je, stalno se nešto događa, ljudi puno šeću i vole pričati. Suigrači su mi kul, svi su prilično normalni. Što mi se najviše svidjelo? Hrana i žene, koje su ljepše nego u Americi. Od hrane su mi se najviše svidjeli ćevapi i zagrebački odrezak, a pogotovo umak od tartufa. To je najbolji umak koji sam u životu probao, a mi toga u Americi nemamo. Ne znam kako ću bez njega kad odem iz Zagreba, to će mi najviše nedostajati."

S Boscom je potpisao na jednu godinu, s opcijom produljenja na iduću. A dok je tu, volio bi pronaći i upoznati neke rođake. Možda mu se uskoro ukaže prilika, jer isto prezime ima i direktor Cibone, Boscova idućeg protivnika, Domagoj Čavlović.

"Haha, da, rekao mi je Bagi (pomoćni trener Marijan Bagarić, op.a.) da se preziva kao ja, baš se veselim da se upoznamo. Možda smo i u srodstvu, ne bi me iznenadilo. Siguran sam da u Hrvatskoj imam rođake, samo ne znam gdje, obitelj mi je jako dugo u SAD-u. Ali bilo bi kul upoznati nekog rođaka", završio je simpatični "afrohrvat".

David Chavlovich

KK Bosco

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter