Marko Mlinarić - najbolja Dinamova 'desetka'

'Dinamo ima najbolje uvjete, a Ćorić mora na terenu opravdati broj 10'


Slaven Knežević
06.08.2017.09:00
'Dinamo ima najbolje uvjete, a Ćorić mora na terenu opravdati broj 10'
Damir Krajac / CROPIX

sažeto

Porazgovarali smo s Dinamovim Maradonom, legendarnim Markom Mlinarićem koji je obilježio povijest Dinama


Slaven Knežević
06.08.2017.09:00

Čim smo došli do broja nove legende, nismo ni trenutka razmišljali treba li biti u rubrici "Gdje si legendo?". Ako netko to zaslužuje, to je onda Marko Mlinarić. Mlinka je za Dinamo odigrao preko 650 utakmica i zabio preko 170 golova. Bio je Dinamov Maradona, najbolja "desetka" u povijesti Dinama. Mlinarić radi u Dinamovoj školi, no dojam je da je premalo "iskorišten" u Hrvatskom nogometu.

"Je, tako je. Boli me to. Inače se ne volim isticati, ali neke stvari stvarno nisu u redu. Vaši kolege često kad spominju Dinamo izostave Kranjčara, mene, Deverića, ma ima nas koliko hoćeš... Pa ako ni po čemu drugom nisam legenda Dinama, onda jesam po broju naslova. Smetaju me takve stvari. Nije to lijepo", rekao nam je Mlinka.

arhiva Cropix

I stvarno nije u redu. Najbolja desetka u povijesti... Zvuči dobro, zar ne?

"Tako je odabrao žiri, dobio sam najviše glasova stručnjaka. Drago mi je da je tako. Bilo je tu velikih desetki i nije lako među njima biti najveća desetka."

S Dinamom ste 1982. osvojili naslov prvaka Jugoslavije po prvi put nakon 24 godine.

"Tako je. Mislim da se i taj uspjeh previše ignorira. Uz dužno poštovanje generaciji 1967. godine, ovo je bio ogroman uspjeh. Imali smo fantastičnu ekipu, najboljeg trenera i prosjek od 40.000 gledatelja po utakmici."

Trener je tad bio Miroslav Ćiro Blažević. Kritiziran je Ćiro i za taj naslov, ali i za broncu iz 1998. godine. Prečesto čujemo da "i nije neki trener, ali zna motivirati ekipu".

"Kad je Ćiro došao nisam bio još standardan. On mi je ulio samopouzdanje koje je potrebno svakom mladom igraču. Često su govorili da je sve naslijedio od prethodnika Vlatka Markovića, ali Ćiro je ispremiješao cijelu ekipu, mijenjao pozicije igračima i na kraju izborio veliki uspjeh. Pa čim je došao napravio je pet promjena. Možete ga voljeti ili ne, ali ne možete mu osporiti 1982. i 1998. i velike uspjehe."

Radili ste s velikim trenerskim imenima. Od kojeg ste trenera najviše naučili?

"Od Zdenka Kobeščaka. On mi je bio kao drugi otac. Svi mi smo puno naučili od njega. Poslije moja dva brata i Krasnodara Rore, on mi je bio uzor."

Zašto baš Krasnodar Rora kao nogometni uzor?

"Po meni je bil najbolje lijevo krilo Jugoslavije. Znali smo da službeno to mora biti netko iz Beograda, ali za mene je to bio Rora."

Čitam da ste se mučili s ulaskom u prvu ekipu Dinama. Je l' to uopće moguće da nitko nije ranije prepoznao talent Marka Mlinarića?

"Tad nije bilo lako upast u prvu ekipu. Krenuo sam sa 17 godina i mučio sam se. Bilo je dosta skepse oko mene i mojeg nogometa, ni dan danas ne znam zašto. Ipak, na kraju je isplivala moja upornost, želja, drskost i naravno talent. Slobodnjake sam mogao pucati i lijevom i desnom nogom. I to ne samo da sam ih pucao, nego sam i zabijao. Takvih nema puno."

Vjekoslav Skledar / CROPIX

Jednom kad ste upali u Dinamo klub vas je obilježio. I danas ste tamo.

"Da, danas sam u Dinamu, a tu ću i umrijeti! Dinamo je moj život. Radim s mladima. Specijalist sam za individualni rad s kadetima. Individualnim pristupom želimo izvući više iz mladih talenata. Divota je raditi s tom djecom. Ne bih ni mogao biti prvi trener..."

Zašto ne?

"Ne mislim po znanju, nego kad si prvi trener moraš ostati hladan. Ne smije te smetati što ti viču s tribine, ne smiješ reagirati na sudačke odluke, uvijek moraš biti hladan i hladno donositi odluke. Ja to ne mogu. Nogomet je emocija. Svaki posao koji voliš bi trebao biti takav. Zato uživam u radu s ovom djecom i to mi je odlično."

Što se dogodilo Dinamu? Primjetan je pad, a prošle sezone ostali su i bez naslova.

"Dođe do zasićenja. Ne možeš stalno biti prvi. Možda nisu ni toliko gladni. Nemojmo zaboraviti ni Rijeku. Pokazali su kvalitetu i recimo to tako, stalnost. Dižu se i drugi. Dobro je to za hrvatski nogomet."

Liga 10 je, dakle, pun pogodak?

"Da. Ono što mi se sviđa kod naših klubova, a vidjeli smo to i u Europi, jest to da smo podigli razinu trke. Uvijek smo imali talenta, ali bez trke nema ništa. Sada smo trkački na razini te druge europske "lige" klubova. Moramo nastaviti tako raditi. Tko ne može trkački izdržati 1. HNL, neka igra u 2. i 3. ligi. To je tako", rekao je Mlinarić pa dodao:

"Ostaje problem stadiona. Imamo stadione iz 16. stoljeća. Sve je isto kao i kad sam ja još igrao. Ništa se nije moderniziralo. Duša me boli zbog toga. Da imamo moderne stadione gdje bi nam bio kraj? Bilo je prije para, ali neki su mislili više na sebe, nego na obnove stadiona. Pa privukli bi više djece kad bi stadioni bili ljepši."

Damir Krajac / CROPIX

Nova desetka je Ante Ćorić. Može li Ante opravdati očekivanja tog broja?

"Ćorić mora opravdati nošenje tog broja na terenu. Njegov talent je neosporan, ali teren je jedino mjerilo. Nema drugoga. U Dinamu ima sve kaj se jednom igraču može ponuditi. I prije je Dinamo imao najbolje uvjete, ali danas je to stvarno na europskoj razini. Dinamo prati sve trendove."

Za kraj, Osijek je srušio PSV. Velik uspjeh hrvatskog nogometa.

"Ta pobjeda nad PSV-om je rezultat dobro iskorištenog privatnog kapitala. Klub je sređen, odabrani su dobri igrači, dobar trener, ma sve su posložili i sada uživaju u rezultatu. Rast Osijeka je još jedna dobra stvar za naš nogomet", zaključio je legendarni Mlinka.

nogomet

Dinamo

Gdje si legendo

Marko Mlinarić

Podijeli članak