Video: Namještena utakmica na Maksimiru

Dinamo u Ligu prvaka 2015. godine ušao nakon velike namještaljke, UEFA priprema drastičnu kaznu


Slaven Knežević
20.03.2018.12:30
Dinamo u Ligu prvaka 2015. godine ušao nakon velike namještaljke, UEFA priprema drastičnu kaznu
Getty Images

sažeto

Albanski Skenderbeu mogao bi biti izbačen iz Europe na 10 godina nakon što je otkriveno da je namjestio uzvratni susret doigravanja Lige prvaka protiv Dinama


Slaven Knežević
20.03.2018.12:30

Dinamo je na ljeto 2015. godine prošao u skupine Lige prvaka pobjedom nad prvakom Albanije Skenderbeuom, a UEFA tvrdi kako je taj susret bio namješten. Nakon što je Dinamo u prvoj utakmici u gostima pobijedio s 2-1, Albanci su na uzvratnoj utakmici odlučili zaraditi pa su se kladili na Dinamo.

UEFA je svojim sustavom detekcije prevara na kladionicama BFDS-om utvrdila niz nepravilnosti. Sustav prati trendove na kladionicama i provjerava kretanje koeficijenata neposredno prije i tijekom utakmica, a UEFA-u posebno zanimaju pojave neobičnih uzoraka klađenja na neku utakmicu.

Od 2009. godine, od kada je uspostavljen BFDS, Skenderbeu ima dvostruko veći broj sumnjivih utakmica od prosjeka, a Albancima prijeti desetogodišnja suspenzija koja će se odnositi na sva UEFA-ina natjecanja.

Kako ne bi sve ostalo na matematičkim algoritmima sustava za praćenje, UEFA je angažirala posebno stručno tijelo sastavljeno od nogometnih eksperata od kojih su većinom treneri čiji je zadatak bio pregledati sve sumnjive situacije. Stručnjaci su uzvratni susret Skenderbeua i sjevernoirskog Crusadersa u drugom pretkolu Lige prvaka 2015. godine označili skandaloznim, a u uzvratu protiv Dinama najprije su pronađeni tek pokoji sumnjivi trenuci.

Ipak, izvještaj UEFA-inog etičkog i disciplinskog istražitelja je na stranici i pol detaljno opisao kako su igrači albanskog prvaka manipulirali rezultatom utakmice. Dinamo je u prvoj utakmici slavio s 2-1, a u uzvratu na Maksimiru modri su već na poluvremenu imali 2-1.

Početkom drugog dijela isključen je Goncalo, a u 55. minuti Taravel zabija za 3-1. Dinamo je u tom trenutku imao ukupno 5-2 i igrača manje, pa prvaku Hrvatske nije padalo napamet srljati i dovesti se u neugodnu situaciju, ali Albancima je trebao još jedan gol Dinama.

Iako Dinamu gol nije bio potreban i prema tijeku utakmice nije bilo smisla ići po njega, na kladionicama kreće uplata ogromnih svota novaca na to da će upravo modri zabiti idući gol. Kako Dinamu gol uopće nije trebao, koeficijent za tako nešto bio je poprilično velik. Kako bi ta oklada i prošla Skenderbeu se počeo truditi svim silama da gol i primi.

Prema UEFA-inom istražitelju Dinamo je uspio zabiti zahvaljujući dvojici igrača Skenderbeua, Renatu Arapiju i Orgesu Shehiju.

"Arapi je jako sporo reagirao kada je završavala akcija za Dinamov gol, a jako je upadljivo to što uopće nije pratio suparnika koji je prošao pored njega", stoji u izvješću u kojem piše i kako je vratar albanskog sastava Shehi "reagirao presumnjivo kada je odlučio ostati na gol-crti prilikom udarca igrača Dinama umjesto da brani kut u koji je upućena lopta."

Dinamo s ovim namještanjem nema nikakve veze. UEFA je utvrdila da je Skenderbeu jedini krivac za ovakvu skandaloznu utakmicu, a ostaje za vidjeti jesu li Albanci nastavili namještati i u Europskoj ligi u kojoj su izgubili baš sve utakmice osim domaćeg susreta protiv Sportinga u kojem su slavili s 3-0.

nogomet

Dinamo

Uefa

namještanje utakmica

Skenderbeu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter