VIDEO: EKIPA JE 'POJELA' SPLIT

Domaći skejteri su u brutalnom naletu, donosimo njihov svježi video snimljen u 'novoj Barceloni'


Vid Barić
05.09.2017.20:50
Domaći skejteri su u brutalnom naletu, donosimo njihov svježi video snimljen u 'novoj Barceloni'
Ernest Mazarekić

sažeto

Montažu ovog atmosferičnog kratkog filma je sjajno odradio Bruno Vranić, a unutra sve vrvi od tehničkih i kreativnih skejt linija te brutalnih trikova na handrailovima i legendarnim splitskim zidićima. Domaći skejteri su u ozbiljnom naletu, i ne izgleda kao da se misle tako skoro zaustaviti


Vid Barić
05.09.2017.20:50

Godinama je regionalna i strana skejt scena tepala Splitu nazivajući ga 'novom Barcelonom', kako zbog obilja sjajnih lokacija za skateboarding tako i zbog mediteranskog mentaliteta koji, u pravilu, ostaje ravnodušan spram svega što ga se direktno ne tiče, pa tako i spram skateboardinga koji mu ne smeta sve dok se, valjda, ne odvija u njegovom dvorištu.

Zbog navedenoga je u Splitu oduvijek bilo relativno lako skejtati, pa čak i na lokacijama koje se nalaze u užem dijelu centra grada ili su dio povijesne jezgre. Građani su gledali svoja posla, kako i priliči, te se nisu pretjerano "kačili" sa skejterima, a legenda kaže kako se ni policajcima po Splitu nije dalo petljati se i tjerati ih s njihovih omiljenih lokacija. Živjela fjaka!

"Sjećate se Barcelone u ranim dvijetisućitima? Sve što je bilo potrebno jest izaći iz stana i početi skejtati kroz grad. Usred poslijepodneva mogli ste posjetiti gomilu fantastičnih lokacija i skejtati ih, cijeli grad je bio je*** skejtpark. No, zakon u Barceloni je počeo skateboarding tretirati mnogo rigoroznije pa su neki plaćali i do 1.500 dolara kazne zbog vožnje u gradu. Split je sve to isto, ali ondje lokalci i zakon nisu još isfrustrirani skejterima i skateboardingom. Zato vam govorim - odite tamo skejtati dok možete. Tko zna koliko će to još trajati," pisao je 2010. godine ugledni američki Trasher Magazine.

Sedam godina kasnije, priča i dalje traje, a hrvatski skejteri obilato koriste mogućnosti splitskih ulica i vole se ondje vraćati kako bi skejtali i snimali filmove. Čine to i dalje i stranci, i nije rijetkost da se splitske ulice zateknu u nekom važnom i velikom skejt filmu.

Ovaj put, međutim, donosimo svježi video ponajboljih hrvatskih skejtera okupljenih u teamovima Ziggi i Kiosk. U videu skejtaju Domagoj Gudac, Antonio Peković, Petar Spiedlick, Ernest Mazarekić, Marino Mazarekić, Bruno Vranić, Antun Stupić i Marin Srzentić. Montažu ovog atmosferičnog road-trip kratkog filma je sjajno odradio Bruno Vranić, a unutra sve vrvi od tehničkih i kreativnih skejt linija te brutalnih trikova na handrailovima i legendarnim splitskim zidićima. Ono što dolazi na kraju, ipak, treba posebno izdvojiti, jer dugo u nas nismo vidjeli takav banger - nevjerojatno stylish izveden kickflip Antonia Pekovića preko golemih četrnaest splitskih stepenica.

Ernest Mazarekić

Jedna je stvar sigurna - domaći skejteri su u ozbiljnom naletu, i ne izgleda kao da se misle tako skoro zaustaviti. Uvjerite se i sami!

Split

100posto ekstremno

skateboarding

Antonio Peković

Domagoj Gudac

Bruno Vranić

Kiosk

Marin Srzentić

nova Barcelona

Trasher Magazine

Ziggi

Podijeli članak