Dočekao svojih pet minuta

Donedavno je trčao četvrtoligaškim travnjacima, a sad živi svoj san u Prvoj HNL: 'Svi su mi govorili da se ostavim nogometa!'


Dejan Šmehil
29.07.2019.07:50
Donedavno je trčao četvrtoligaškim travnjacima, a sad živi svoj san u Prvoj HNL: 'Svi su mi govorili da se ostavim nogometa!'
Instagram

sažeto

Patrik Periša 23-godišnji je desni bočni Gorice koji je ljetos, nakon probe, stigao u klub iz drugoligaša iz Bijelog Brda...


Dejan Šmehil
29.07.2019.07:50

Znate onu, kad postoji volja, postoji i način. Kod 23-godišnjeg Patrika Periše volja nikad nije bila upitna. Dapače. A pošto nje ima 'na izvoz', dogodio se i – način.

Mladi je desni bočni odnedavno član prvoligaša Gorice, broji prve prvoligaške dane, a prije malo više od dvije godine, igrao je u Čepinu u četvrtoj ligi.

Patrik, čestitke na prvoligaškom angažmanu, a kako si uopće završio u Gorici? Kako je došlo do tog transfera iz drugoligaša iz Bijelog Brda?

"Došlo je tako da mi je prijatelj Emilio Perošević, koji živi u Čepinu, predložio da odem na kamp HUNS-a, koji su vodili treneri Salatović i Landeka, a to je u biti kamp za profesionalne igrače bez ugovora. I tako, trenirali smo tamo, igrali dvije prijateljske utakmice sa zaprešićkim Interom i Rudarom iz Velenja. Bili su jako zadovoljni mojim izvedbama i ta je informacija preko Landeke došla i do Goričinog trenera Jakirevića. Samo dva dana nakon kampa dobio sam poziv da dođem u Goricu na probu. Bio sam dva tjedna i kao što vidite, dobro je završilo. Zadovoljio sam trenerove zahtjeve“, prepričava Patrik i ističe:
„Sve je došlo nekako iznenada. Nisam planirao da će se sve odviti ovakvom filmskom brzinom, ali nije da se žalim he-he. I da, puno hvala ljudima iz kampa HUNS-a!"

Kako si se aklimatizirao na prvu ligu?

HNK Gorica/Facebook

"Odlično je sve! Mislim, bio sam ja u profesionalnim vodama, igrao sam i u mlađim kategorijama Osijeka, tako da sam navikao na rad i treninge i brzo sam se prilagodio na trenerove zahtjeve. Naravno, zahvaljujući ekipi koja je odlična."

Jesi li se ikad, i u najluđim snovima, nadao da ćeš jednog dana biti prvoligaški igrač? I tu na vidjelo izlazi ogromna Patrikova samouvjerenost.

"Jesam! Ja sam uvijek vjerovao u sebe. I kad sam otišao iz druge momčadi Osijeka u Bijelo Brdo, svi su mi govorili da nađem posao, da ništa od nogometa, ali ja nikad nisam sumnjao u sebe. Ustrajao sam u svojim namjerama i evo, nagradilo me."

Što je obitelj rekla, kako su oni doživjeli sve ovo skupa? Je li bili suza radosnica, mame znaju biti emotivne?

Cropix

"Naravno, znate kakve su mame! Ponosna je jako kad joj šaljem slike tu iz Gorice. Naravno, i svi ostali su oduševljeni i sretni zbog mene. Otac, djed... Svi oni znaju koliko sam se trudio. I sad sam napokon dobio priliku."

Na njemu je sad da je iskoristi. Naravno, razgovarao si s trenerom Jakirevićem. Što ti je rekao, što očekuje od tebe?

"Trener me prvenstveno vidi na desnom beku. Voli motorične i agresivne igrače, dobro taktičko postavljanje i odgovornost u igri."

A to kod mladog Slavonca nije problem. Kao što i sam kaže, za bočnog igrača je važno da ima brzinu, moć ponavljanja, dobar centaršut i da se zna postavljati. I jedna žlica vegete, u ovom slučaju dobra kemija s ostatkom momčadi. A to je Patrik već odradio.

HNK Gorica/Facebook

"Odlično su me svi prihvatili, ekipa je odlična! Nisam mogao vjerovati da su tako dobri, uvijek svi spremni za šalu, nitko te ne gleda s visine, baš sam se fino uklopio. I treneri su odlični, sve su to mladi dečki. Baš je super! Odlično se radi, a uz super ozračje, odmah je sve bolje."

Kakvi su ti osobni, a kakvi momčadski ciljevi u ovoj sezoni?

"Osobni, odigrati što više utakmica i biti zdrav te pokazati da zaslužujem što sam dobio ovu šansu. Što se momčadi tiče, a gledajte, naravno da bismo voljeli biti prvaci, ali nekakav realan cilj je biti u vrhu i izboriti Europu."

Tek su ti 23, praktički je karijera pred tobom, gdje bi volio igrati jednoga dana od jačih liga? Imaš li neku omiljenu?

"Španjolska liga mi je najomiljenija. Tu bih volio igrati. Vjerujem u sebe, znate kako kažu, nema granica kad se trudiš, treniraš i vjeruješ. Daj Bože zdravlja i sve će doći."

Pa možda i ta Primera. Mi mu to od srca želimo, a Patrik može biti dobar pokazatelj svim mladima da je strpljivost nekad najveća vrlina. Jer, prije ili kasnije, dobar rad mora doći na naplatu.

Instagram

nogomet

100posto sport izdvojeno

Prva HNL

HNK Gorica

Patrik Periša

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter