U Zagreb stigao najbolji igrač BiH

'Došao sam u najbolji tim na ovim prostorima, nadam se da ćemo zajedno ostvariti velike uspjehe'


Slaven Knežević
13.06.2018.10:00
'Došao sam u najbolji tim na ovim prostorima, nadam se da ćemo zajedno ostvariti velike uspjehe'
Maid Korić

sažeto

Maid Korić, jedan od najbolji igrača FIFA-e na svijetu, a od ove sezone nastupa u dresu Team Ancestrala


Slaven Knežević
13.06.2018.10:00

Hrvatska esport organizacija Team Ancestral postala je jača za jednog od najboljih igrača FIFA-e s prostora Balkana. Ancestralu se priključio 21-godišnji Maid Korić poznatiji kao KoRaa SenSei. Korić studira informacijske tehnologije u Mostaru, a svoju strast prema igrama pretvorio je u esport karijeru. Korić je do sada organizirao i brojne turnire u FIFA-i koji su brojali i preko 500 igrača, a Ancestral je s njim dobio veliko pojačanje.

 

#teamancestral

A post shared by Maid Koric (@koraa_sensei) on Jun 5, 2018 at 11:31am PDT

"Nogometne simulacije počeo sam igrati na konzolama od svoje pete godine. Do 2011. godine sam zapravo igrao PES, ali onda je FIFA počela puno više ulagati u igru, a samim time i bolje izgledati i nuditi više od PES-a. Prelaskom na FIFA-u počeo sam ulaziti i u esport koji tada kod nas nije skoro ni postojao. Počeo sam organizirati turnire jer sam se htio natjecati s drugim igračima, a odaziv je bio ogroman. Za mene je FIFA više od gušta s prijateljima i to sam shvatio kada su me prijatelji prestali pozivati u igraonice da igramo skupa jer sam previše igrao FIFA-u pa im nije bio gušt igrati protiv mene. Igranjem velikih online i offline turnira zaboravio sam igrati FIFA-u iz zabave. Naravno da uživam u igri, ali kada igram u obzir ne dolazi ništa osim pobjede, bez obzira na to igram li na velikom turniru ili protiv mlađeg brata", kaže nam Korić.

Velike turnire svakako nije lako organizirati, a Korić je već postao pravi profesionalac u tome.

"Krenuo sam s manjim turnirima tako što sam pozvao svoje prijatelje i nagovarao ih da igraju kako bi se skupilo osam do 16 igrača, a već nakon tri mjeseca morao sam ograničiti broj prijava na 256 igrača. Takvih online turnira sam napravio stvarno puno i baš mi je drago zbog toga. Dosta ljudi je podiglo svoju razinu igre, steklo prijatelje, a mnoge od njih sam i uživo upoznao pa smo zapravo uklonili granice na Balkanu. Osim toga, organizirao sam i offline turnire. Izdvojio bih turnir u Beogradu na kojem je sudjelovalo 20 najboljih igrača na Balkanu", kaže Korić pa nastavlja:

"Dobrodošli su svi koji se žele natjecati. Prijaviti se mogu preko Facebook grupe FIFA Balkan Community koju vodim.Oni koji ostvare dobar rezultat na online turnirima mogu se kvalificirati na offline turnire koji imaju dosta vrijedne nagrade. Kod same organizacije treba paziti na stvarno puno stvari. Najprije je važno pronaći igrače, a to podrazumijeva veliki trud kroz dulji vremenski period. Svakom turniru, bio on manji ili veći, morate se posvetiti jednako jer i oni manji s vremenom postaju veći. U obzir treba uzeti i to da će na turniru s više od 200 igrača netko imati i neko pitanje pa treba ljubazno i konkretno odgovoriti kako bi ti igrači ostali i na budućim turnirima. Offline turniri imaju manji broj igrača, ali zahtijevaju puno više truda jer je interakcija s igračima direktna. Konzole prije turnira moraju biti potpuno spremne za početak turnira, a na videoigri mora biti instaliran zadnji update kako bi svi imali jednake uvjete. Isto tako, svima moraju biti jasna i pravila turnira kako ne bi došlo do zabune."

Maid Korić

Korić i sam sudjeluje na turnirima, a s nama je podijelio svoje najveće uspjehe.

"Turnir od 512 igrača bih svakako izdvojio kao najveći uspjeh jer se igralo na ispadanje od samog početka pa je samim time bilo teže jer nisam imao pravo ni na najmanju grešku. Jedan poraz bio je dovoljan za eliminaciju s turnira, a samo je jedan od 512 igrača mogao ostati neporažen. Uz znanje i sreću, to sam bio ja i stigao sam do vrijedne nagrade. Turnir na Login gaming sajmu u Beogradu je sigurno bio najjači turnir koji sam igrao. Svi igrači su imali veliku kvalitetu i svi su došli po samo jedno, a to je titula najboljeg. Završio sam na trećem mjestu. U polufinalu sam izgubio zbog trenutka nepažnje, ali i to je dio esporta. Morao sam prihvatiti poraz, a nakon turnira sam dobio samo još veći motiv za igrom i natjecanjem."

Za velika natjecanja Korić se ne priprema posebno jer, kako kaže, trenira cijele godine.

"Za velika natjecanja se pripremam konstantno. Sada kada sam profesionalni FIFA igrač ne mogu si dozvoliti luksuz da treniram samo par dana prije turnira, pripreme moraju biti konstantne baš kao kod pravih nogometaša, a prije velikih turnira igram još više kako bih stekao samopouzdanje i smiren došao na turnir. Osjećaj igranja velikih online i offline turnira je poprilično teško opisati. To je sve ono što osjećate kada postignete ili primite gol od prijatelja pomnoženo sa 1.000. Emocije su pomiješane, ali najbitnije je ostati hladne glave i tijekom teških trenutaka u igri i sebi dokazati da ne postoji nedostižan rezultat, te dati 120 posto svojih mogućnosti da bi se stiglo do željenog cilja."

Dan esportaša sličan je danu sportaša.

"Najbolje bih svoj dan mogao usporediti s danom sportaša. Koliko god sam dobar znam da drugi mogu biti bolji. Svaki dan izdvojim dva do pet sati na igranje, ali imam i puno drugih obaveza van FIFA-e. Sve se to da uskladiti kada se dobro organizirate. Kada imam neki ispit na fakultetu više vremena provedem za knjigom."

Ancestral

Dobre igre na turnirima dovele su ga do Team Ancestrala.

"Nakon brojnih osvojenih turnira i dobih rezultata dobio sam ponude od nekoliko esport organizacija s Balkana i iz Europe. Nije bilo teško odlučiti se za Team Ancestral koji je najbolja ogranziacija na ovim prostorima i u kojem se svi članovi lavovski bore da sve dignu na još viši nivo. Vjerujem da ću sada s njima rasti. Imamo širok roster što se tiče svih esport igara, ali kada govorimo o FIFA-i tu sam samo ja. Na Balkanu za sada postoje samo četvorica profesionalaca u FIFA-i, ali i to će se uskoro promijeniti", rekao je Korić pa dodao kako se nada da će s Ancestralom otići na Svjetsko prvenstvo:

"Najveći FIFA turnir na svijetu je FIFA eWorld CUP. Da bi se došlo do tog turnira morate imati ekstra rezultate u game modu "Fut champions" koji se igra online i tako si osigurati mjesto u playoff turnirima koje organizira EA Sports. Tek na tim turnirima igrate za mjesto na završnom eWorld CUP turniru koji se ove godine održava u Londonu. Prvo mjesto nosi nagradu od 200.000 dolara. Nažalost, ove godine izmaknuo mi je za dlaku, ali nadam se da ću iduće godine u Ancestralovom dresu imati veći uspjeh", zaključio je Korić.

Više o esportu čitajte u našoj temi: Team Ancestral esport korner!

esport

FIFA

Team Ancestral

esport igrači

Maid Korić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter