A prozivka je bila totalni show!

Dvaput tukli Dinamo, Hajduku 'ukrali' bodove, ali u prvu ligu ne žele! 'Ja uopće nisam htio biti trener, nagovorili su me...'


Dejan Šmehil
06.08.2019.08:00
Dvaput tukli Dinamo, Hajduku 'ukrali' bodove, ali u prvu ligu ne žele! 'Ja uopće nisam htio biti trener, nagovorili su me...'
Cropix/arhiva

sažeto

Trener Ante Ivanda uspješno vodi Kustošiju u Drugoj HNL, a na prozivci mu se uoči nove sezone pojavilo čak 47 nogometaša!


Dejan Šmehil
06.08.2019.08:00

Iako su u oba navrata tukli Dinamovu drugu momčad, a u dvije utakmice s Hajdukovim  B sastavom ostali neporaženi, nogometaši Kustošije do pretposljednjeg su kola u minulom prvenstvu strepjeli za ostanak u drugoj ligi.

Izborili su ga i sad ih čeka treća sezona u drugoligaškom društvu. Nakon što su u samo pet godina od šeste došli do druge lige, tu su 'bacili sidro'. A kormilar njihovog broda i u novom prvenstvu bit će Ante Ivanda.

Do početka nove sezone još su otprilike dva tjedna, Kustošijini nogometaši u punom su naletu na pripremama, ali uhvatili smo Ivandu nakratko slobodnog i popričali o aktualnom trenutku.

Ante, krenimo upravo s pripremama. Kako ste zadovoljni dosadašnjim dijelom?

NK Kustošija/Facebook

"Još su dva završna tjedna pred nama. Krenuli smo s dosta velikim brojem igrača koji su nam se ponudili pa su jedno vrijeme proveli trenirajući kod nas. Čak 47 igrača došlo je na prozivku! S obzirom na broj, morali smo kroz 2-3 tjedna zadovoljiti potrebe svih njih, kako bi dobili određenu minutažu, kako bi dobili priliku. 'Prosijali' smo sve to i na kraju smo završili na 23 igrača i tri vratara, ali nije isključeno da još netko dođe", ističe Kustošijin trener i nastavlja:

"A jesam li zadovoljan? Iskreno, trebali smo početi s manjim brojem igrača jer je tako lakše stvoriti kemiju u momčadi i osnažiti momčadski duh. To se ne može kad nas je tako puno. Ali rekli su mi da je u Dubravi bilo 60 igrača i da ja onda mogu biti još i sretan ha-ha!"

Odradila je Kustošija onaj najgori, fizički dio priprema.

"Sad nogometaši polako dolaze do daha, na pripremnim utakmicama bilo je vidljivo da se nakupilo umora. Ali polako popušta. Zadnje dvije utakmice će nam reći na čemu smo."

A kako je vama u klubu, imate li i vi onih standardnih problema s kojima se bore svi klubovi? Pritom mislimo na novac i redovitu isplatu plaća.

NK Kustošija

"Naš klub, za razliku od nekih drugih, sve što dogovori, to i ispuni. Nisu to velika primanja, ali ispunimo dogovoreno. Znate, zvučna imena znaju pohrliti u druge klubove, dobiju plaću- dvije pa onda ništa. Mi se ne rasipamo velikim novcem, a ni obećanjima."

Ima li u vašoj momčadi potencijalno igrača za prvu ligu?

"Ja vjerujem da ima! Već prošlu polusezonu kad sam ih preuzeo, vidio sam da bi neki bez problema mogli igrati u Prvoj HNL. U klubovima iz donjega dijela poretka poput Rudeša, dobro oni su ispali, Istre, Slaven Belupa, Intera..."

Sezonu otvarate kod kuće s Dugopoljem. Pripremate se već za njih?

"Da, ali bih to zadržao za sebe."

Klubu je ovo, kao što smo rekli, sad već treća sezona u drugoj ligi. Kustošija je postala, hajmo to tako reći, stabilan drugoligaš. Postoje li aspiracije za nešto više?

NK Kustošija/Facebook

"Nakon prve sezone, a svima je ona najteža, svi su govorili da klub neće dugo izdržati. U organizacijskom i logističkom smislu, u smislu dovođenja pojačanja... Izdržali smo, ali prošle sezone smo se do predzadnjeg kola borili za ostanak. Ove godine je stvarno cilj da budemo stabilni, da ne bude problema oko borbe za ostanak. A hoće li ambicije biti veće? Čekamo prvenstvo jer ne znamo svoje vrijednosti i mogućnosti u ovom trenutku. Dobro plovimo drugoligaškim vodama, želja nam je da budemo pri vrhu, da budemo ugodno iznenađenje. Želimo biti konkurentni, da ne odlazimo unaprijed po poraz u bilo kojoj utakmici."

Bojite li se možda danas-sutra, uđete li u Prvu HNL, sudbine jednog Rudeša koji je također zagrebački kvart pa se praktički raspao igrajući elitni rang?

"Slažem se da je to zeznuto, zato mislim da naša uprava i strukture kluba na čelu s predsjednikom Babićem rade jako dobar posao. Planiramo i radimo dugoročno. Prva liga bi u ovom trenutku bila preveliki zalogaj, kako financijski tako i organizacijski. Ne bismo htjeli igrati na tuđim terenima i stadionima. Vodeći ljudi kluba znaju da je ova sezona, možda još poneka nakon nje, potrebna da dohvatimo tu pravu stabilnost. Živimo da proizvodimo mlađe igrače iz naše škole nogometa. I da etabliramo druge mlade koji traže put do prve lige kroz naš klub. Želimo naravno i više, ali kad steknemo uvjete, kad se posloži situacija. Jer nije bit samo ući u prvu ligu, nego imati dugoročan plan", naglašava Ivanda zrelo klupsko razmišljanje.

A kako vam je sad u drugoj ligi igrati s drugim momčadima Hajduka, Dinama, Osijeka? Kako gledate na utakmice s njima? Mislite možda da je nepošteno što nastupaju u drugoligaškom rangu?

"Nije isto igrati s izraubanom momčadi Dinama ili s nekim juniorima koji su tu jer Dinamo u tom razdoblju igra nešto drugo. Svi mi manji klubovi gledali smo u kojem razdoblju ćemo se s njima susresti. Ja bih to rekao ovako – odnos je malo neravnopravan, ali to nije nepošteno. Ove godine će se još i dodatno te stvar srediti, pa će biti ravnopravnije", kaže Kustošijin trener.

100posto

Na naše pitanje dođu li takve utakmice dobro njegovim igračima u smislu podražaja i kvalitetnih suparnika, lijepo nas je nasmijao.

"Hm, pa nije isto kad igrate prijateljsku s tim drugim momčadima prvoligaša ili kad vam nad glavom visi borba za ostanak. Pa vi onda u takvoj utakmici brusite karakter igrača i omogućite im da sazriju ha-ha! Ali, svakako, svaki takav podražaj je dobrodošao", dodaje naš sugovornik.

A kako ste se vi snašli na klupi, 'upali' ste kao zamjena Bezeru pa na kraju ostali?

"On je moj kolega i prijatelj s fakulteta, njemu se dogodilo to što se dogodilo (moždani udar, nap. a.) i nakon svega, mene su iz kluba zamolili samo da dam licenciju. Prihvatio sam to iz ljudskih razloga i onda je to vodio pomoćnik Zubić. No, nije se snašao, on je više kondicijski trener pa su na kraju pitali mene da preuzmem. Nisam bio baš spreman jer sam ja već 20 godina trener u razvojnoj fazi igrača. Dugo godina sam radio u Lokomotivi iz koje sam i došao u Kustošiju", ističe Ivanda i objašnjava:

"Normalan put je u mojim očima izgledao ovako – da budem pomoćni trener nekome ili da imam mentora. A iako mi je bila čast, nevoljko sam prihvatio ulogu glavnog trenera. Kad smo završili polusezonu, u klubu su bili zadovoljni, ali ja još tada nisam bio zadovoljan no nagovorili su me da ostanem. I pomislim si ja, kad sam prošao sve te traume druge lige i borbe za ostanak, nekog iskustva već imam pa sam se tako ohrabrio i prihvatio da ostanem trener. I mogu reći, sad je znatno lakše."

Sportnews.hr

A imate li aspiracije za nešto više od druge lige?

"Naravno da svaki trener gleda da se profilira u nekog trenera višeg ranga. Ja sam u nekim klubovima bio i voditelj škole pa znam da nisu svi treneri za sve uzrasne kategorije. Neki mogu voditi po 2-3 kategorije, a znam iz prve ruke da bi neki treneri seniorskog uzrasta teško mogli voditi djecu. Ja sam u nekom međuprostoru u tim razmišljanjima. Ali sad mi je nakon ove sezone lakše i svakako bih se volio okušati u prvoj ligi", zaključuje Kustošijin trener.

Pa eto, možda ga jednoga dana budemo gledali na klupi nekog od prvoligaša. A tko zna, možda i u ulozi Kustošijinog stratega ako se klub iz istoimenog zagrebačkog kvarta probije do elitnog razreda.

nogomet

100posto sport izdvojeno

Druga HNL

Ante Ivanda

NK Kustošija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter