strahoviti propusti

Dvojica optužena za ubojstvo kapetana Fiorentine: Istraga je donijela šokantno otkriće o smrti nekadašnjeg Badeljevog suigrača


Dejan Šmehil
13.03.2019.16:55
Dvojica optužena za ubojstvo kapetana Fiorentine: Istraga je donijela šokantno otkriće o smrti nekadašnjeg Badeljevog suigrača
Getty

sažeto

Liječnici Stagno i Galanti optuženi su za ubojstvo iz nehaja jer su Astoriju izdavali potvrde da može profesionalno igrati nogomet, ignorirajući rezultate testova koji su pokazivali aritmiju i ekstrasistole


Dejan Šmehil
13.03.2019.16:55

Svijet je ostao u šoku kad se 4. ožujka pojavila vijest da je iznenadno preminuo Fiorentinin nogometaš Davide Astori (31). Javljale su se razne teorije, prokazivani različiti krivci za to, a evo, godinu dana kasnije i službeno je zaključena istraga.

Ured državnog tužitelja u Firenci optužio je dvojicu liječnika za ubojstvo Astorija! Riječ je o ubojstvu iz nehaja, ali na kraju krajeva, to je najmanje bitno u cijeloj priči jer Davidea nema...

Tako će na optuženičku klupu sjesti Francesco Stagno, direktor s Instituta za sportsku medicinu u Cagliariju te Giorgio Galanti, direktor Centra za sportsku medicinu na Aouc Firenza Careggi.

Reuters

Prema zaključcima do kojih su došli istražitelji, ovaj je dvojac odgovoran jer su prouzročili tragičnu Astorijevu smrt. Odnosno, da budemo precizniji, istražitelji tvrde da su dvojica liječnika prekršila kardiološke protokole prilikom procjene je li Astori sposoban za bavljenje sportom.

Iznenadna smrt Fiorentininog kapetana nastupila je zbog aritmogenetske kardiomiopatije koja se, tvrdi tužiteljstvo, mogla otkriti dodatnim pretragama.

Stagna tužiteljstvo tereti da je u srpnju 2014. izdao dopuštenje Astoriju da može nastaviti profesionalno se baviti nogometom iako su pretrage pokazale dvije ekstrasistole, a one nisu navedene u konačnom izvještaju. Galantiju se stavlja na teret da je Astoriju dao dva dopuštenja za profesionalno igranje nogometa, u srpnju 2016. i srpnju 2017., i to iako su stres-testovi pokazali aritmiju srca.

Reuters

Kao što smo rekli, tužitelji krive Stagna i Galantija da su propustili provesti dublje i detaljnije pretrage zbog ekstrasistola koje su se pojavile na preliminarnim testovima. A morali su to učiniti kako bi isključili mogućnost postojanja organske bolesti srca ili aritmogenetskog sindroma. Prema optužbi, da je to patološko stanje Astorijeva srca otkriveno u ranoj, inicijalnoj fazi, dovelo bi do prestanka bavljenja nogometom. Isto tako, Astori bi dobio lijekove kojima bi se usporila bolest i spriječile maligne ventrikularne aritmije.

nogomet

smrt

Fiorentina

optužnica

liječnici

Davide Astori

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter