IGRA RIJEČI NA DRESU

Engleski tradicionalisti 'razapeli' golmana zbog izbora broja, ali Buffon je imao dvostruko veći problem


Toni Horvat
14.07.2017.16:40
Engleski tradicionalisti 'razapeli' golmana zbog izbora broja, ali Buffon je imao dvostruko veći problem
Reuters

sažeto

Dolaskom u Standard Liege donedavno golman Malage podignuo je prašinu odlučivši da će nositi broj 8


Toni Horvat
14.07.2017.16:40

Meksički golman Guillermo Ochoa, jedan od mnogih latinoameričkih čuvara mreže koji su stekli svjetsku slavu i zaslužili vrijedne transfere nakon odličnih predstava na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014., potpisao je za belgijski Standard iz Liegea.

Ne bi to bila posebno važna vijest za prosječnog ljubitelja nogometa da Ochoa nije izabrao broj osam.

Engleski mediji, limitirani tradicionalističkim shvaćanjem svijeta oko sebe, pa tako i nogometa, njegovu su odluku okarakterizirali sramotnom jer su, prema njima, golmani "osuđeni" na nošenje jedinice i brojeva iznad 11, a ovi manji su rezervirani za igrače na ostalim pozicijama.

Ali Ochoa ima odličan razlog za izbor ovog broja. Naime, "ocho" na španjolskom, njegovu matičnom jeziku, znači "osam". Dodaš "a" i dobiješ njegovo prezime. Jednostavno i genijalno, a baš bi engleski mediji "doktorirali" na naslovima s briljantnim igrama riječi, poput ove Ochoine.

Uostalom, nije ni prvi ni zadnji koji se odlučio na neobičan broj. U današnjem nogometu sve je češća pošast uzimanja brojeva sve do 99, pa čak i nekih koji nisu zapravo pravi brojevi.

Najbolji primjer je škotski napadač Derek Riordan, koji je 2008. potpisao za Hibse, ali njegov omiljeni broj 10 već je bio zauzet, pa ga je okrenuo u revolucionarni 01. Ivan Zamorano u Interu je htio devetku, ali već ju je nosio Ronaldo, pa je Čileanac uzeo broj 18, ali između znamenki je ugurao mali plus i dobio 1+8.

Reuters

Uostalom, Ochoin izbor samo je polovično bizaran u odnosu na onaj mladog Gianluigija Buffona, koji je još 2000. u Parmi uzeo broj 88, pa ga je talijanska židovska zajednica zamolila da ga promijeni jer je taj broj simbol neonacizma, uz obrazloženje da je H osmo slovo abecede pa se 88 može protumačiti kao HH, odnosno kratica za "Heil Hitler". Gigi je pristao na njihov zahtjev te uzeo podjednako bizarni, ali manje kontroverzni broj 77.

dres

Gianluigi Buffon

Guillermo Ochoa

Ivan Zamorano

Derek Riordan

Podijeli članak