Kad 'starci' marširaju

Federer i Nadal očitali svima lekciju: Dvije legende podijelile 'plijen' i ušutkali usta zlobnicima


Vjekoslav Paun
13.09.2017.11:00
Federer i Nadal očitali svima lekciju: Dvije legende podijelile 'plijen' i ušutkali usta zlobnicima
Reuters

sažeto

Roger (36) i Rafa (31) osvojili su sve Grand Slam turnire ove sezone


Vjekoslav Paun
13.09.2017.11:00

Uoči starta 2017. godine tko je uopće mogao predvidjeti da će dva velikana bijelog sporta, nakon što su jednog već protjerali u mirovinu a za drugog vezali niz (nikad dokazanih) doping skandala, obilježiti - cijelu sezonu? Roger Federer i Rafael Nadal podijelili su plijen ispred Murraya, Đokovića, Čilića i ekipe, određenu grupaciju šokirali, ali milijune drugih razveselili - "pravi" tenis, neki bi rekli, vratio se!

Ušli su u godinu, realno, kao autsajderi. Federer je bio 16. tenisač svijeta, a koji je pauzirao šest mjeseci, dok je Nadal doduše bio nešto bolji (9), no daleko od tenisača koje je najavljivao finala Grand Slam turnira. Jer samo godinu dana ranije Rafa je izgledao - skandalozno loše. Recimo u Melbourneu se oprostio u prvom kolu (Verdasco), a na US Openu ga je izbacio - Lucas Pouille. Lutao je dosta, doduše bilo je i problema sa zglobom, ali bila je to slika tenisača koji - propada.

Federer? Izgledao je daleko bolje sezonu ranije. Sa Ivanom Ljubičićem na klupi upisao je polufinala u Melbourneu i Wimbledonu, ali se nakon poraza od Miloša Raonića u All England Clubu - povukao. Odlučio je sanirati ozljedu koljena, još jednom probati - kako treba.

I tako, dok su se kod Novaka Đokovića (što zbog igračkih, što zbog privatnih razloga) motori pregrijali, slično se dogodilo i u taboru Andyja Murraya koji je nakon što se popeo na tron jednostavno - ugasio. I sada će njih dvojica, nakon što su sve živo pootkazivala do kraja godine, pokušati ponoviti recept Feda i Rafe...

Sezona 2017?. Tko je gledao sjajno, fenomenalno finale Australian Opena, vjerojatno i najbolji meč cijele sezone, osjetio je možda da se ipak nešto posebno sprema. Andy Murray, doduše, bio je na tronu, ali u njegovu tenisu, kao i kod Novaka Đokovića, nije bilo energičnosti, osjetilo se kroz cijelu sezonu da oni jednostavno nisu - sto posto.

Federer je pažljivo birao turnire, Rafa je također bio nešto suzdržaniji, konkurencija je "spavala" i dogodilo se čudo. Roger uzeo Melbourne, Rafa Pariz, pa Roger otišao do kraja u Wimbledonu, pa Rafa opet na tronu u New Yorku.

I sad zvuči nevjerojatno ako se zna da je Federer posljednji Grand Slam naslov uoči ove sezone osvojio još 2012. godine, a Rafa je zadnju "provalu adrenalina" osjetio - 2014. godine.

Što li nam tek nudi 2018. godina?

Reuters

RAFAEL NADAL

Sezona - 2016

AUSTRALIAN OPEN - 1. kolo
ROLAND GARROS - 4. kolo
WIMBLEDON - nije igrao
US OPEN - 4. kolo

Sezona - 2017

AUSTRALIAN OPEN - FINALE
ROLAND GARROS - OSVOJIO!
WIMBLEDON - 4. kolo
US OPEN - OSVOJIO!

Twitter

ROGER FEDERER

Sezona - 2016

AUSTRALIAN OPEN - polufinale
ROLAND GARROS - nije igrao
WIMBLEDON - polufinale
US OPEN - nije igrao

Sezona - 2017

AUSTRALIAN OPEN - OSVOJIO
ROLAND GARROS - nije igrao
WIMBLEDON - OSVOJIO
US OPEN - četvrtfinale

tenis

Roger Federer

Rafael Nadal

Podijeli članak