Analiza trenera čudesnog Rogera

Federer s Ljubom osvojio drugi naslov, a sam ih je uzeo čak - 37!


Vjekoslav Paun
20.03.2017.12:35
Federer s Ljubom osvojio drugi naslov, a sam ih je uzeo čak - 37!
Reuters

sažeto

Osam trenera (Carter, Lundgren, Roche, Higueras, Cahill,  Annacone, Edberg i Ljubičić) vodilo je Rogera Federera u grandioznoj seniorskoj karijeri. Sa Ivanom Ljubičićem osvojio je dva naslova, ukupno sa svim trenerima uzeo je 53 naslova. A sam ih je osvojio čak 37...


Vjekoslav Paun
20.03.2017.12:35

Ivan Ljubičić na najbolji je mogući način proslavio svoj 38. rođendan. Njegov pulen Roger Federer osvojio je jubilarni 90. naslov u Indian Wellsu, upravo tamo gdje je Hrvat uzeo svoju najvrijedniju "kantu" u karijeri. Njihov je to zajednički tek - drugi naslov. Ljubo je osmi trener koji je službeno surađivao sa Federerom, a Ivan je tek jedan od četvorice koji je uspjevao zajedno sa Švicarcem uzeti Grand Slam naslov. Nevjerojatno zvuči podatak da je Federer osvojio čak devet Grand Slam naslova "sam samcat"...

Negdje u jesen 1991.. godine, dok su se na ovim prostorima prekrajala karta jugoistočne Europe, u tradicionalno mirnoj Švicarskoj nešto je poremetilo svakodnevicu Adolfa Kacovskog, lokalnog učitelja tenisa u Baselu. U njegov The Old Boys Tennis Club pokucao je, zajedno s roditeljima, jedan dečko, kao talentiran je, pa bi zakoračio jednu stepenicu više u svom razvoju.

“Roger, kažeš. Ha dobro, stavit ću te u grupu, pa ćemo vidjeti, zar ne?”,rekao je cijenjeni trener 10-godišnjaku i zakazao mu “probni ispit”.

Maleni Roger Federer imao je do tada već i neke nastupe po turnirima i trenirao je po tri puta tjedno, ali roditelji su odlučili napraviti korak više i pružiti sinu još i veću – podršku. Dan poslije, na treningu, Švicarac poljskog podrijetla odmah je uočio da ima posla s nebrušenim - dijamantom.

“Malo je bio divlji”, reći će, ali i dobaciti ono ključno:
“Odmah se je vidjelo da je poseban talent. Da je rođen s reketom u ruci!”

Klub ga je odmah izdvojio, postao zvijezda svog kraja. Iako, priznat će jedan od njegovih prvih trenera, bio je malo - preglasan…
“Stalno je spominjao da želi biti najbolji na svijetu. Ljudi su mu se smijali na cesti. Ja sam mu se smijao. Mislio sam da će biti najbolji u Švicarskoj, možda. Možda čak i u Europi kao junior, ali u svijetu, to nisam mislio. To nitko nije mislio!”.    

Ostalo je povijest. Nakon što je kao 12-godišnjak raskrstio s idejom, nemogućim scenarijem što mu se motao po glavi, da će možda igrati uz tenis i profesionalni nogomet, već dvije godine kasnije postao je prvak Švicarske. Nakon pobjede na juniorskom Wimbledonu 1998., samo se uspinjao, uspon je trajao doslovno sve do, 20 godina kasnije, jednog Australian Opena.  

Od Adolfa Kacovskog do Ivana Ljubičića, brojni su se trener izmjenjivali, ali svima je zajedničko divljenje jednom nevjerojatnom talentu i čudesnoj volji i želji za obaranjem nekih novih granica koje za sada, ne postoje. Pa niti na pragu 36. rođendana. Osam ih je imalo priliku voditi Federera kroz seniorsku karijeru, s četvoricom je osvajao najveće naslove (Lundgren, Roche, Annacone, Ljubičić), a najviše, čak osam Grand Slam titula, osvojio je, zvuči nevjerojatno, – sam. Bez službenog trenera na klupi…

O trenerima koji su ga vodili možda se i najmanje zna o Peteru Carteru. Tjedan prije Federerova 21. rođendana Australac je poginuo u automobilskoj nesreći u Južnoj Africi. Upravo te suradnje prisjetio se i Federer nakon osvajanja naslova “dowm under”.
"Peter je imao nevjerojatan utjecaj na moju tehniku. Presudan. Postavio je temelje. To mi je stvarno puno značilo. Sretan sam da sam vidio njegove roditelje na finalu u Melbourneu", rekao je Roger na pressici nakon pobjede na Australian Openu.

Pravi početak, prve velike pobjede, ostvario je sa Šveđaninom Peterom Lundgrenom. Tada je Šveđanin bio jedan od trenera u Švicarskom teniskom savezu i bio je solidno rješenje nakon nesreće u kojoj je stradao Peter Carter. Ta suradnja trajala je do prosinca 2003. godine u sezoni u kojoj je Roger po prvi puta osvojio Wimbledon a za koji je tada legendarno nagrađen od svojih Švicaraca - domaćom kravom.
“S Peterom sam ostvario stvari za koje sam mislio da nikada neće ovako brzo doći.

Osvojili smo Wimbledon i to je fenomenalno dostignuće”, napisao je tada Federer u šturoj, diplomatskoj izjavi.
I tada, kada se je čekalo neko novo ime na popisu, Federer je šokirao. Nije nikoga zaposlio. I bio je sjajan, najbolji ikada dotada. U 2004. godini osvojio je Australian Open, Wimbledon I US Open, čudesno se domogao po prvi puta prvog mjesta na kraju sezone. I tek u 2005, dva tjedna uoči prvog Grand Slam turnira sezone, šalje poziv Tonyju Rocheu te s njim potpisuje, kako je jednom Australac otkrio, ugovor koji to zapravo – nije.

“Samo smo se rukovali. Nije bilo potrebe za nikakvim potpisima”.
Nitko nije očekivao da će toliko dugo trajati suradnja, bila je dogovorena na nekoliko tjedana, te je i isplata navodno bila na – tjednoj bazi. Na kraju su osvojili skupa čak šest Grand Slam naslova.
"Svaki trener donio je nešto posebno. Svaki me podignuo jednu stepenicu više. S njim sam možda i najviše radio. Najteže. Volim tu staru, ekstremno radnu školu koju je Roche bacio na stol.", komentirao je Federer njihovu suradnju u Melbourneu.

Roche je pomogao Federeru u nekoliko stvari. Australac je osvojio Roland Garros i trebao ga je približiti osvajanju tog jedinog turnira koji mu je tada nedostajao, no druge dvije stvari bile su još ključnije – bio je ljevak i trebao je Federeru trener koji će razbiti tajnu Nadalove supremacije, a i Roche je imao sjajan volej te je trebao Rogera još više "gurnuti" prema naprijed. No kako su se nizali brojni porazi od Nadala, pa i nekoliko uoči Roland Garrosa 2007. godine, ljubav je puknula i samo dva tjedna uoči Pariza čuveni Roche dobio je – cipelu. Iako bez njega Federer osvaja Hamburg (tada iz Masters Serije) i odlazi sve do finala Pariza…

Godinu kasnije za zemljanu sezonu angažirao je Josea Higuerasa, Španjolca koji je u ranim osamdesetima dva puta igrao polufinale Pariza, ali ta suradnja trajala je svega nekoliko mjeseci. Sredinom 2009. kratko je surađivao i s Darrenom Cahillom, ali I to je bilo više koncentrirano samo na određene turnire.
"Probaj s Paulom, nećeš požaliti", predložio mu je njegov blizak prijatelj Pete Sampras svog bivšeg trenera.
I u srpnju 2010. godine počeli su Federer i Paul Annacone raditi skupa, cilj je bio "smiriti" nadolazećeg Đokovića i nastaviti osvajati Grand Slam naslove.

No u sljedeće tri godine koliko su surađivali, Federer je sve češće gubio od (ponajviše) Đokovića i ekipe, Grand Slam turniri izgledali su miljama daleko. A onda, 2012. godine., promarširao je u svom stilu na njemu najdražem turniru i po sedmi puta u karijeri osvojio Wimbledon. I to je jedini Grand Slam naslov koji je osvojio s Annaconeom na klupi. Zapravo i posljednji uoči Australian Opena 2017. godine. No prije Ivana Ljubičića jedan je trener ipak odigrao značajnu ulogu. Stefan Edberg. Legendarni Šveđanin, majstor "chip and charge" tenisa, još je više gurnuo Federera naprijed i taj utjecaj itekako se osjetio i na ovogodišnjem (ekstremno ubrzanom) Australian Openu. Edberg i Federer počeli su raditi u prosincu 2013. i njihova suradnja trajala je dvije godine.

Kada je 'raskinuo' ugovor s Milošem Raonićem, Ivan Ljubičić doslovno je preko noći ušao u tabor Rogera Federera. Jako su dobri prijatelji, zbližile su ih i obiteljske brige, teme oko podizanja djece, a dobro prijateljstvo prenijeli su i na teren. Ozljeda koljena zaustavila je tu suradnju na šest mjeseci, a onda se, nakon najtežih priprema koje je ikada imao uoči početka sezone, dogodila – čarolija.
"Morao sam Ivana smirivati uoči finala, bio je jako nervozan. Ipak mu je to bilo prvo Grand Slam finale", našalio se Federer.
Imao je fantastičnu priliku oprostiti se s trofejem , otići u stilu, ali, na sreću navijača, to nije učinio. Možda i neće više osvojiti niti jedan Grand Slam, ali on osjeća da ima još vatre u njegovom tenisu i da je suradnja s našim Ljubom pun pogodak. Ciljaju oni Wimbledon, nema tu nikakvih dvojbi, gdje će tražiti još jedan ulaz u povijesne knjige. S ukupno osmim, vjerojatno posljednjim, trenerom u jednoj grandioznoj karijeri...

Reuters

Treneri Rogera Federera

Peter Carter
trener od 1997. do 2000.
0 naslova

Peter Lundgren
trener do 2000 do 2003
Grand Slam naslovi:1
ostali naslovi:9
ukupno: 10

Tony Roche
trener od 2005. do svibnja 2007.
Grand Slam naslovi: 6
ostali naslovi: 18
ukupno: 24

Jose Higueras
trener od ožujka 2008. do srpnja 2008
Grand Slam naslovi: 0
ostali naslovi: 1
ukupno: 1

Darren Cahill
trener u ožujku 2009.
Grand Slam naslovi:0
ostali naslovi: 0

Paul Annacone
trener od kolovoza 2010. do listopada 2013.
Grand Slam naslovi: 1
ostali  naslovi: 13
ukupno: 14

Stefan Edberg
trener od prosinca 2013. do prosinca 2015.
Grand Slam naslovi: 0
ostali naslovi: 11
ukupno: 11

Ivan Ljubičić
trener od prosinca 2015.
Grand Slam naslovi: 1
ostali naslovi: 1
ukupno: 2


tenis

Roger Federer

Ivan Ljubičić

Podijeli članak