REVOLUCIONARNA PROMJENA

Fiba pretumbala svjetski poredak, pogledajte kako su novi kriteriji promijenili status Hrvatske


Toni Horvat
11.10.2017.18:40
Fiba pretumbala svjetski poredak, pogledajte kako su novi kriteriji promijenili status Hrvatske
Reuters

sažeto

Fiba je predstavila novu ljestvicu najjačih svjetskih reprezentacija, koja se dobiva puno sofisticiranijim sustavom računanja


Toni Horvat
11.10.2017.18:40

Svjetska košarkaška organizacija Fiba pokrenula je danas novu ljestvicu reprezentaciju koja obuhvaća sve 153 reprezentacije pod njenom nadležnosti umjesto dosadašnje 91.

Za razliku od starog sustava, koji je računao samo utakmice s velikih natjecanja i jednako vrednovao sve pobjede u razdoblju od osam godina, ovaj je daleko sofisticiraniji i precizniji.

Novi revolucionarni sustav daje veću važnost svježijim (ne)uspjesima, uzima u obzir renking oba protivnika (više se dobiva za pobjedu protiv bolje plasirane reprezentacije), a u suštini se svodi na podjelu jednog punog boda na svakoj utakmici, koji se između protivnika lomi ovisno o visini pobjede, odnosno poraza.

Zasad je novi sustav Fiba pokrenula samo za muške senioprske reprezentacije, a planira ga s vremenom proširiti na ženske i mlađe selekcije.

Na prvoj Fibinboj ljestvici dobivenoj novim sustavom računanja Hrvatska je profitirala i ušla među najboljih deset reprezentacija svijeta, na osmo mjesto s 499,5 bodova, što je pomak od tri pozicije u odnosu na ljestvicu iz vremena starog sustava.

Vodeća svjetska košarkaška nacija su, dakako, Amerikanci, a slijede Španjolska, Srbija i Francuska. Ispred Hrvatske još su se svrstale Argentina, Litva te novi europski prvak Slovenija, a Top 10 zatvaraju Australija i Brazil.

hrvatska košarkaška reprezentacija

FIBA

Podijeli članak