Liga prvaka ostaje najelitnije natjecanje

FIFA zaprijetila pokretačima i sudionicima Superlige: 'Ako mislite pokretati novo natjecanje, nećete sudjelovati niti u jednom od starih'


100posto
08.11.2018.15:00
FIFA zaprijetila pokretačima i sudionicima Superlige: 'Ako mislite pokretati novo natjecanje, nećete sudjelovati niti u jednom od starih'
Getty Images

sažeto

Bogati klubovi na čelu s Bayernom htjeli bi osnovati novo elitno natjecanje, no FIFA je najavila kazne za pokretanje takve lige


100posto
08.11.2018.15:00

Nogometni svijet potresla je nova vijest o pokretanju europske Superlige, zatvorenog natjecanja rezerviranog samo za najbogatije i najmoćnije klubove u Europi. Ideja Superlige postoji već godinama, ali sada je Football leaks otkrio kako je taj projekt pomalo nadrastao ideju i postaje stvarnost.

Inicijator svega je minhenski Bayern koji tako želi okupiti najbogatije klubove i stvoriti natjecanje koje bi, barem po imenima, bilo atraktivnije od Lige prvaka. Naravno da im tako nešto neće proći bez blagoslova FIFA-e i UEFA-e, a taj blagoslov za sada nemaju.

Sudeći po izjavama predsjednika FIFA-e, Giannija Infantina, Superliga nikada neće dobiti zeleno svijetlo od krovnih organizacija. Kako bi spriječili stvaranje novog natjecanja, iz FIFA-e su poručili kako će kažnjavati igrače koji će sudjelovati u Superligi ako ona i nastane.

"Ili su unutra ili si vani. Igrači koji ne igraju u organiziranom nogometu ne igraju organizirani nogomet, a to onda uključuje sve, od nacionalnih liga i konfederativnih natjecanja do Europskog i Svjetskog prvenstva", jasan je bio Infantino koji je tako poručio svima da Superliga nije dobrodošla u nogometnu obitelj.

Njegove riječi potvrdio je i direktor pravnih poslova u FIFA-i Alasdair Bell.

"Ako se odvojiš, odvojio si se. Ne možeš jednom nogom ostati unutra. To je generalni stav koji smo zauzeli, ali odvjetnici će o tome još dugo raspravljati. Svjetsko klupsko prvenstvo je odgovor na bilo kakvo pokretanje neovisnih liga", zaključio je Bell.

nogomet

Liga prvaka

Bayern

FIFA

Superliga

newsletter

Prijavite se na Newsletter