VIDEO: 'VATRENI' SUTRA S FINSKOM

Evo zašto su slabi u nogometu: Nose žene preko prepreka, bacaju čizme u dalj i kuhaju se u saunama


Toni Horvat
05.10.2017.08:15
Evo zašto su slabi u nogometu: Nose žene preko prepreka, bacaju čizme u dalj i kuhaju se u saunama
Reuters, YouTube

sažeto

Finska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima nogomet nije najpopularniji sport. Znamo za njihove hokejaše, automobiliste i nordijce, ali Finci imaju i pregršt neobičnih sportova


Toni Horvat
05.10.2017.08:15

U dosadašnjih osam utakmica u skupini I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu iduće godine finski nogometaši osvojili su sedam bodova - četiri protiv Kosova i tri protiv Islanda. Kao petoplasirani od šest momčadi u skupini, nemaju više ni teoretske šanse za plasman na mundijal u Rusiji te ne bi trebali predstavljati prevelik zalogaj za hrvatsku reprezentaciju u petak navečer na Rujevici.

Ali to ni ne čudi jer je Finska jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima nogomet nije sport broj jedan. Hokej je apsolutni kralj sportova u toj nordijskoj zemlji, u kojoj su jako popularni brojni zimski sportovi, poput skijaških skokova, a o kvaliteti njihova nogometa dovoljno govori podatak da su Jari Litmanen i Sami Hyyppiä jedini nogometaši izabrani za sportaša godine u 70 godina postojanja izbora.

Osim u zimskim sportovima, Finska je proizvela dosta zvijezda u automobilizmu, poput Kimija Raikkonena, Mike Hakkinena ili Juhe Kankkunena, imala je i nekoliko vrhunskih bacača koplja, ali brojni Finci su odlazili u sportove za koje u Hrvatskoj, pa i u većem dijelu svijeta, nitko nikad nije čuo.

Nošenje žena

O ovom sportu, koji se u nekim slučajevima može nazvati i ekstremnim, ovisno o gospođinoj težini i raspoloženju, već ste mogli čitati u hrvatskim medijima, ali vrijedi utvrditi gradivo.

Dakle, pravila su jednostavna. Suprug svoju bolju polovicu prebaci preko ramena i trči kroz razne prepreke, a pobjednik je, dakako, onaj bračni par koji prvi prođe kroz cilj. Muž treba biti posebno oprezan da mu žena ne ispadne. Takav kiks neće rezultirati diskvalifikacijom, ali lako bi mogao zanovijetanjem.

Legenda kaže da je sport nastao krajem 19. stoljeća kad su poznati lokalni kradljivac Herkko Rosvo-Ronkainen i njegova banda iz finskih sela krali hranu i žene, prebacili bi ih preko ramena i bježali preko polja.

Svjetsko prvenstvo u nošenju žena održava se svake godine u Sonkajärviju, a pobjednik dobiva onoliko litara piva koliko je žena teška.

Bacanje čizme

Iako je ovaj sport nastao u malom selu Upperthong u Engleskoj, gdje se održava Svjetsko prvenstvo, Finci su ga prihvatili kao svoj i zovu ga saappaanheitto. Osim u Finskoj, igra se još i u Poljskoj, Njemačkoj te Novom Zelandu.

Svi smo mi u nekom trenutku života vjerojatno bacili nekakav komad obuće, makar gađajući dosadnoga komarca. Ali ovaj sport korijene vuče iz incidenta u kojem je netko prolio pola litre piva u čizmu jednog mještanina, pa je drugi netko izazvao trećeg nekog da je baci što dalje može.

Za razliku od diska, koplja, kladiva ili kugle, bacanje čizme (još) nije postalo olimpijska disciplina, ali princip je isti. Tko je najdalje baci - pobjeđuje.

Kuhanje u sauni

Finske saune među najpoznatijima su u svijetu, pa je nekako logično da su i one nekako postale sportska disciplina. I to vrlo zahtjevna. Od 1999. do 2010. Svjetsko prvenstvo se održavalo u Heinoli, ali je ukinuto nakon smrti jednog od natjecatelja.

Pravila su bila poprilično izravna - natjecatelji ulaze u saunu u kojoj je temperatura čak 110 stupnjeva Celzijevih, a pobjednik je onaj tko posljednji ostane unutra i u stanju je izaći bez pomoći. Taj posljednji detalj dovoljno govori o kako se opasnom sportu radi, natjecatelji su riskirali svoje zdravlje, a tragedija iz 2010. mu je definitivno presudila.

Mölkky

Ovaj sport nije toliko bizaran kao prethodno navedeni, a najbolje bi ga se moglo opisati kao kombinaciju kuglanja i kartaške igre ajnc, odnosno "blackjack".

Korijene vuče u stoljećima staroj kyykki, a ovisi o umijeću, sreći i matematici. Naime, cilj je drvenim čunjem srušiti druge drvene čunjeve numerirane od 1 do 12. Rezultat se dobije zbrajanjem brojeva na srušenim čunjevima, a pobjednik je onaj tko prvi dođe do točno 50. Ukoliko igrač prijeđe 50, rezultat mu se smanjuje za 25.

Zvuči jednostavno, a svakako nije opasno kao sauna, pa niti kao nošenje žene.

Finska

sport

nošenje žena

bacanje čizme

sauna

Podijeli članak