RETROVIZOR: Joško Jeličić

'Fizičko odvajanje Mamića od Dinama i HNS-a nešto je najbolje što se dogodilo, utjecaj 'gazde' drastično je smanjen, a novi vjetrovi će otpuhati i začahurene uhljebe po savezima i HNS-u'


Vjekoslav Paun
26.08.2019.07:50
'Fizičko odvajanje Mamića od Dinama i HNS-a nešto je najbolje što se dogodilo, utjecaj 'gazde' drastično je smanjen, a novi vjetrovi će otpuhati i začahurene uhljebe po savezima i HNS-u'
Cropix

sažeto

'Da mogu opet ispočetka kretati s ovom pameti i tržištem sasvim je svejedno bi li opet igrao za Dinamo i Hajduk, kad vidim tko danas uzima bezobrazan novac, karijeru bih sigurno završio s 50 milijuna nečega!', otkrio nam je Joško u intervjuu


Vjekoslav Paun
26.08.2019.07:50

Iza njega je impresivna igračka karijera, ali znalci iz tog, njegovog vremena, reći će da je, obzirom na nevjerojatan talent koji je posjedovao u ophođenju s "balunom", jednostavno morao i trebao - više.

Karijera Joška Jeličića obilježena je i nezaboravnim (s jedne strane i nikad oproštenim) transferom na relaciji Hajduk - Dinamo, a pamte se njegovi golovi čuvenoj jugoslavenskoj "četvorci", jedan je od rijetkih koji se svima - upisao.

Trku po travnjacima posljednjih godina uspješno je zamijenio prepoznatljivim cinizmom s malih ekrana, "solinskom kulturom ophođenja", kako će sam nazvati svoj prepoznatljivi stil, britke komentare koji guraju legendarnog 48-godišnjaka u sasvim nove vode, a u kojima sasvim dobro - "plovi"...

Planet Sport

Od prošle jeseni gledali smo ga tako u ulozi komentatora utakmica u suradnji sa Stipom Pletikosom. Koliko je on osobno zadovoljan?

"Smisao svakog posla je da ga voliš raditi i da napreduješ. Mislim da i mi na Planet sportu kao i naši gledatelji, možemo biti zadovoljni jer napredujemo, a jasno je da možemo, moramo i sasvim sigurno, hoćemo bolje. Ovo je kompletno novi projekt i nužno je potrebno vrijeme da dođemo tamo gdje želimo. Jedini problem je što nemamo konkurencije pa sam stalno na BT Sportu i upijam Linekera", otkrio je Joško.

Vaši osvrti se često citiraju i komentiraju, izazivaju polemike, a i vaše pošalice oduševljavaju gledatelje. Koliko se pripremate za utakmicu, jeli sve to u vašem slučaju dolazi spontano?

"Da bi osam godina trajali u ovom poslu, morate svakodnevno raditi na sebi, učiti i napredovati. Temeljito se pripremam za svaku emisiju, poznajem sve ekipe u Ligi prvaka, njihove rostere, trenere, ideje i načine kako igraju. Ovaj drugi, neformalni dio je rezultat mojeg mentaliteta, duha, odrastanja u mojem Solinu gdje je cinizam zapravo, kultura ophođenja.", kaže Joško i dodaje:

Jakov Prkic / CROPIX

"Mislim da su gledatelji prvenstveno prepoznali jasne, argumentirane stavove. Uvijek sam otvoren, bez podilaženja ikome, isključivo s jednim interesom, a to je da moje znanje prenesem svakome ispred ekrana, što jednostavnije i bez kočnice. Uz to, imamo odličnu atmosferu na Planet sportu, Pletikosa i ja smo kliknuli. I to mi pomaže biti upravo onakav kakav i jesam."

Hajduk je prošle sezone ostvario rekordan transfer, pomalo neočekivan. Niti Luka Modrić nije išao u inozemstvo sa 17, 18 godina, koliko je to dobar put u slučaju Ante Palaverse? Dosta je "klinaca" koji su se opekli...

"Baš sam pročitao podatak o 13 mladih igrača koje je kupio City i od kojih su samo dva, tri primirisala travnjaku Guardioline ekipe. City je zaradio na njihovim transferima u druge klubove, kad je postalo jasno da nisu konkurentni za njih.", rekao je Jeličić i nastavio:

"Palaversa će teško ili ne daj Bože nikada zaigrati za prvu momčad, naravno ovisno o njegovom razvoju. S obzirom na stanje u Hajduku i našim klubovima odnosno njihovoj egzistencijalnoj ovisnosti o transferima, logično da su Antu prodali i k tome imaju ga još godinu i pol u Splitu – rekli bi dobro za sve tri strane".

screenshot

Kakav je vaš savjet za Hajduk, formula po kojoj bi "bijeli" konačno došli do titule u HNL-u?

"Ne dajem besplatne savjete pa tako ni Hajduku, hehehe! Šalu na stranu, umoran sam i žalostan kako je postao predmet prepucavanja, razdvajanja, podsmjehivanja, a to hrvatski nogometni gigant ne zaslužuje. Jedino sto me veseli u zadnjih par mjeseci je broj mladih igrača iz škole u prvoj momčadi odnosno prvih 11. To je put kojem trebaju stremiti jer sirovine u Dalmaciji nikada neće nestati.", rekao je 48-godišnjak iz Solina.

Da se možete koji slučajem vratiti u prošlost, bi li opet igrali za Dinamo i za Hajduk ili bi ipak izabrali samo jedan od ta dva kluba? Torcida vam nikad nije oprostila, možda zbog "mirnijeg života" kad ste u Dalmaciji?

Cropix

"Da se mogu vratiti u prošlost? Hehe, s ovom pameti i današnjim tržištem, od Kine preko arapskog svijeta do brutalnog europskog nogometnog novca, sasvim svejedno bi bilo jesam li igrao za Dinamo ili Hajduk. Kad vidim tko danas uzima bezobrazan novac, karijeru bih završio s 50-ak milijuna nečega i vjerojatno sada ne bih davao ovaj intervju, hahaha!

Odvajanje Zdravka Mamića od Dinama pokazalo se kao (rezultatski) dobitna kombinacija za klub, što prognozirate, kako će se taj odnos razvijati u bližoj budućnosti, odnosno može li njegov utjecaj i doslovno uskoro postati stvar prošlosti?

"Fizičko odvajanje od Zdravka Mamića je najbolje što se dogodilo Dinamu, polako se reflektira i na cijeli hrvatski nogomet. Pritom ne mislim samo na rezultate, oni su i više nego očiti, nego početak vraćanja povjerenja u hrvatski nogomet. Treba vremena ali vjerujem da proces krenuo i da će naš nogomet biti ono što je po definiciji svaki sport – pošten, pravedan, transparentan i da svakom pruža jednake šanse.", rekao nam je bivši veznjak Seville.

Cropix

Kakvu budućnost vidite u hrvatskom nogometu, HNS-u, odnosno, koliko će Šuker ostati na tronu još dugo, kako će se Dalić i "nova" Hrvatska snaći u novim izazovima?

"Mislim da će se stvari u HNS-u mijenjati jer već sad je razvidno da je utjecaj "vlasnika" hrvatskog nogometa, drastično smanjen. Naravno, da je to proces, jer tu političku, nogometnu infrastrukturu ne možeš mijenjati preko noći. Nadam se da će ovi "novi vjetrovi" uspjeti otpuhati one brojne, začahurene nogometne uhljebe po županijskim savezima i HNS-u. Vjerujem da će Šuker odraditi mandat, ali on je i onako manje bitan jer živi vani i nije upućen u sve probleme i borbe unutar hrvatskog nogometa.", rekao je Jeličić i osvrnuo se potom na A momčad:

"Što se tiče reprezentacije, moraju iskoristiti ovaj val, ovaj pozitivni tsunami koji su pokrenuli u Rusiji. S obzirom na iskustva, logično je da nismo optimistični. Ipak, osobno sam veliki optimist u smislu Dalića i njegovih momaka, a i zbog činjenice da smo nepresušan izvor mladih, kvalitetnih nogometaša. Vjerujem da će se smjena generacija odraditi bezbolno, da ćemo i jesmo ubrizgali svježu krv, mlade igrače.", kaže Joško i nastavlja na tu temu:

Cropix

"Dugoročno vjerujem da će to i rezultati potvrditi. Moramo napraviti pravilan sustav razvoja nogometnih škola, akademija, nogometaša, uz pravu infrastrukturu. Samo rad i strpljivost, kako onih koji su čimbenici razvoja tako i nas kao navijača, jer smo poznati kao nerealna nacija. Nećemo imati problema u kvalifikacijama, ako nastavimo ponizno i skromno. Svjesni svojih kvaliteta, na Euro moramo doći prije svega zdravi i fizički spremni. Onda je sve moguće!"

Cropix

nogomet

Liga prvaka

100posto sport izdvojeno

Joško Jeličić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter