Deset najluđih nogometnih rituala

Gledaju se u ogledalo, ulaze u teren zadnji ili čak udaraju suigrače


Slaven Knežević
09.08.2017.08:15
Gledaju se u ogledalo, ulaze u teren zadnji ili čak udaraju suigrače
Reuters

sažeto

Izdvojili smo 10 najluđih priprema nogometaša uoči svake utakmice. Neki od rituala su stvarno čudni


Slaven Knežević
09.08.2017.08:15

Ritual dolazi iz latinskog jezika od riječi "ritualis" koja u prijevodu označava "nešto u vezi obreda". Ritual je zapravo svečana ceremonija koja se održava u skladu s određenim pravilima i ima simbolično značenje. Ovakve "ceremonije" nisu strane ni u svijetu sporta. Brojne nogometne zvijezde prije svake utakmice imaju svoje rituale bez kojih ne mogu početi susret. Izabrali smo 10 najluđih rituala u nogometu.

10. David Beckham patio je od opsesivno kompulzivnog poremećaja

Getty Images

Legendarni Englez patio je od neugodnog poremećaja koji mu nije dozvoljavao da utakmicu započne ako sve nije u najboljem redu. Imao je brojne rituale koji su morali biti održani točno u pravilnom rasporedu kako bi mogao izaći na teren. Znao je i potpuno promijeniti izgled hotelske sobe kako bi sve bilo savršeno, a bacao je i sokove iz frižidera ako su bili u neparnom broju.

9. Kolo Toure morao je biti zadnji

Getty Images

Toure je jednostavno morao biti zadnji igrač koji ulazi na teren. Ovaj ritual mu je donio probleme kada je 2009. godine igrao za Arsenal. Tijekom utakmice Lige prvaka protiv Rome njegov se suigrač William Gallas ozlijedio i nakon poluvremena nije odmah mogao ući u igru već je čekao da ga liječnici "pokrpaju". Toure nije želio ući na teren prije Gallasa, pa je Arsenal drugo poluvrijeme počeo s dva igrača manje. Da stvar bude gora, Toure je zaradio i žuti karton jer se nakon Gallasa ušetao u igru bez dozvole suca.

8. Cristiano Ronaldo i magično zrcalo

Getty Images

Još dok je igrao u Manchester Unitedu, njegov tadašnji suigrač Wayne Rooney, otkrio je neobičan ritual Cristiana Ronalda uoči svake utakmice. Cristiano prije početka svakog susreta stane pred ogledalo i pobrine se da je sve kako treba. Prvo provjerava dres, pa kostobrane, pa čarape i na kraju kopačke. Kada se uvjeri da je sve na mjestu ostane stajati pred ogledalom do početka susreta i tako se "nabrijava" na utakmicu. Ovaj običaj ostao mu je još iz mladih dana kada je počinjao u Sportingu.

7. Suigraču se nije sviđao ritual Johana Cruyffa

Getty Images

Jedan od najvećih nogometaša u povijesti sporta, Johan Cruyff, imao je jedan od najčudnijih rituala prije utakmice. Naime, Cruyff bi uoči svakog dvoboja morao svojeg suigrača Gerta Balsa udariti u trbuh. Gert je bio jedini na kojem je ovaj ritual radio. Osim što je ozljeđivao jadnog Balsa, Cruyff je prije početka susreta pljunuo žvakaću gumu na protivničku polovicu. Zanimljivo, to je zaboravio napraviti 1969 kada je u finalu Europskog kupa igrao protiv Milana. Njegova ekipa izgubila je 4-0.

6. Laurent Blanc nije mogao bez Bartheza

Getty Images

One legendarne 1998. godine kada je Hrvatska bila treća na svijetu, Francuska je osvojila naslov prvaka. To možda ne bi bilo tako da Laurent Blanc nije prije svake utakmice za sreću poljubio vratara Fabiana Bartheza u ćelavu glavu. Osim srećonoše Bartheza, francuska ekipa je prije izlaska na teren slušala hit Glorije Gaynor "I will Survive".

5. Gary Lineker je "čuvao golove"

Getty Images

Autor čuvene izreke da je nogomet "jednostavna igra u kojoj 22 igrača natjeravaju loptu 120 minuta i u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci", legendarni Gary Lineker, čuvao se za utakmicu. Lineker tijekom zagrijavanja nije želio pucati po golu kako ne bi "ispucao normu" za utakmicu. Ako u prvom poluvremenu nije zabio gol, na pauzi bi obukao novu majicu da mu donese sreću.

4. Pippo Inzaghi "pazio" je na "prehranu"

Getty Images

Filippo Inzaghi u Italiji je dobio nadimak "Pippo" što u prijevodu znači "Šiljo", legendarni Disneyjev pas kojeg nije odlikovala spretnost. Inzaghi je rijetko trčao, nije znao driblati, nije mu išlo dodavanje, ali je najbolje na svijetu zabijao golove. Napadač Juventusa, Milana i Italije prije svake je utakmice pojeo kutiju keksa za djecu, a važno je bilo da u kutiji ostavi samo dva keksa.

3. Pepe Reina nije želio ostati bez goriva

Getty Images

Bivši vratar Liverpoola koji trenutno brani boje Napolija, Pepe Reina, prije svake utakmice morao je napuniti gorivo u svoj automobil i to uvijek na istoj benzinskoj pumpi. Nije važno koliko mu goriva nedostaje u automobilu, ali tankati je morao do vrha. Uz to, dok je bio u Liverpoolu inzistirao je da parkira uvijek na istom mjestu pored stadiona.

2. Adrian Mutu nije se bojao prokletstva

Getty Images

Rumunjski napadač Adrian Mutu prije svake utakmice imao je nekoliko jako čudnih običaja. Jedan od njegovih rituala bio je stavljanje listova bosiljka u svoje čarape. Jednom prilikom rumunjske su ga vještice upozorile da bi mu karijera mogla propasti zbog kletve koju je na njega bacila bivša djevojka, no Mutu je samo odmahnuo rukom i rekao: "Nema problema. Kletve mi ne mogu ništa jer gaće oblačim na drugu stranu."

1. Ivan Rakitić dobro pazi na redoslijed oblačenja i ulaženja u teren

Getty Images

Veznjak Barcelone i hrvatske nogometne reprezentacije, Ivan Rakitić, bez odrađenog rituala ne ulazi u utakmicu. Najprije si zavojem omota lijevu nogu, onda obuje lijevu čarapu i lijevu kopačku, pa tek obavlja sve ostalo. Ipak, na teren uvijek ulazi s desnom nogom.

nogomet

ritual

Podijeli članak