RETROVIZOR: Najosebujniji klub u Hrvatskoj

Nemaju novca, pa im zaigra i 73-godišnji najstariji nogometaš na svijetu: 'Nije istina da sam s traktorom iščupao gol, podvaljuju mi banditi!'


Slaven Knežević
27.08.2019.19:00
Nemaju novca, pa im zaigra i 73-godišnji najstariji nogometaš na svijetu: 'Nije istina da sam s traktorom iščupao gol, podvaljuju mi banditi!'
Facebook / Ivan Bandur

sažeto

Hajduk iz Lipovog Brda kraj Bjelovara godinama ne zna za pobjedu, a ponekad u igru uleti i 73-godišnji predsjednik, ali oni ne odustaju


Slaven Knežević
27.08.2019.19:00

U rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije tekstove, reportaže i intervjue koje je redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Ovaj intervju objavljen je su ožujku 2019....

Hajduk iz Lipovog Brda jedan je od najposebnijih klubova u Hrvatskoj, a i šire. Iako igraju u sedmom rangu hrvatskog nogometa klub iz okolice Bjelovara godinama plijeni pažnju medija zbog nesvakidašnje statistike i neobičnih sportskih događaja. Tako su Hajdukovci godinama najgori hrvatski klub, a povremeno im, zbog nedostatka igrača u igru uleti i 73-godišnji osnivač i predsjednik kluba Ivan Bandur. Na polusezoni su ponovno uvjerljivo zadnja ekipa, a u šest odigranih utakmica zabili su dva gola i primili 51. Iako godinama ne znaju za pobjedu, dečki ne odustaju i ove godine slave 50. rođendan.

Facebook / Ivan Bandur

"Za Hajduk, onaj splitski, navijam od kada sam krenuo u prvi razred osnovne škole. Igrao je tada Beara i znali smo cijelu postavu kluba na pamet, a ove danas ne možeš primiti ni za glavu ni za rep kako se kaže", objašnjava nam Bandur zašto je svoj klub nazvao Hajdukom, te dodaje kako je došlo do osnivanja kluba:

"Osnovao sam klub 1969. godine u šestom mjesecu. Kada mi se pružila prilika da osnujem klub, kao velikog navijača splitskog kluba nitko me nije mogao zaustaviti da se moj klub zove Hajduk. Sve sam ja odlučio. Kod mene u klubu nema puno glasanja. Tko ne izvršava obaveze, odmah ide iz kluba i to iste sekunde preko aut linije ako je utakmica. Ne dozvoljavam nesportsko ponašanje. Gubili smo i s 22-0, ali nitko nije smio napustiti igralište ili se nesportski ponašati."

Facebook / Ivan Bandur

Vaš model upravljanja je dosta drugačiji od onog koji ima splitski Hajduk koji Vam je i uzor. Tamo navijači zagovaraju transparentni klub i postoje cijele uprave, dok Vi odlučujete sve sami.

"A tko financira klub? Ako meni općina da od tri od pet tisuća kuna godišnje, a ja moram do 15.000 koliko nam je potrebno da bismo preživjeli naći kako god znam i umijem, onda mi nitko ne može pametovati ako ne pomaže financijski. Ja posudim klubu na račun dvije, tri, pet tisuća, koliko treba, pa kad novci pristignu, onda ja vraćam. Ne može meni netko doći prodavati politiku, a ništa ne doprinosi tom klubu", kaže nam Bandur pa dodaje:

"Treba nekad sjest u auto i potrošiti benzin za otići nekuda, a treba i uložiti novce. Nemam ja veliku penziju. Dobijem 500 eura i ne mogu sve svoje davati u klub, ali imam svoje ljude i uvijek netko pomogne. Od svih 50 godina, jedino sam prošle godine bio na nuli. Našao sam dva, tri sponzora tako da sam imao prihode od 15.000 kuna i pozatvarao sve minuse unazad godinu dvije pa smo konačno u plusu."

Odakle odluka da osnujete klub. Nije lako biti predsjednik kluba.

"Od 1958. do 1966. godine, dok nisam išao u JNA, bio sam u jednom klubu, Omladincu iz Podgorice, gdje sam imao sporednu ulogu. Bio sam nekoliko mjesta od prvog čovjeka, ali tamo sam se uhodao i naučio što sve treba raditi: pripremiti igralište, kositi travu, pomagati i sve to... Naučio kako voditi ekipu i sastavljati postavu i onda sam odlučio osnovati svoj klub", kaže nam Bandur pa nastavlja:

"U ovih 50 godina napravili smo dva igrališta. Lipovo Brdo je malo selo. Sada nema 20 kuća u kojima ljudi žive, a bilo ih je 50-ak.To se razišlo po Njemačkoj i okolo pa je svaka druga kuća prazna. No, kroz moj klub je prošlo preko tisuću nogometaša koje sam registrirao, rješavao im liječničke preglede i pobrinuo se za njih. Ima tu dosta obaveza. Imamo ovdje jednog doktora koji je zaslužio Nobelovu nagradu. On nam uvijek poštambilja knjižice, poznaje ljude koji su iz općine i ne naplati nam nikada ništa. Zna da nemamo novaca ni za drugo. Pomažu nam tako ljudi, no da ja nisam uporan, ne bi toga bilo."

Facebook / Ivan Bandur

Banduru ništa nije teško kada je njegov Hajduk u pitanju pa, ako zatreba, oblači i dres i kopačke i uletava u igru.

"Znali smo odigrati utakmice i sa sedam, osam igrača, a ja upadam uvijek kada ih nema dosta. Ne mogu u ovim godinama igrati, ali onda odem na krilo. Nemam što raditi na centru kada ne mogu trčati kao oni. Čuvala me jednom dvojica, nisam mogao glavu dignuti od njih. Kad god potrčim, oni za mnom. Tako sam im oslobodio automatski prostor za dva čovjeka. Ne mogu im puno pomoći da im dijelim lopte, ali taktički im puno pomognem", kaže Bandur koji je ulaskom u igru u 72. godini prošle godine postao vjerojatno i najstariji nogometaš na svijetu:

"Ne znam jesam li postao najstariji nogometaš na svijetu, ali pomogao sam svojoj ekipi. Prije te utakmice imali smo 70 utakmica bez osvojenog boda i sve smo odigrali. Niti jednu nisam dao prekinuti. Na jednoj su me počeli nagovarati da stanemo. Bilo je 15, 16-0 za protivnike. Rekao sam da tko god izađe s terena može ići iz kluba i nitko nije izašao. Nije cilj igrati pet minuta, dobiti tri gola i onda odustati. Onda se možemo i razići."

Facebook / Ivan Bandur

Ipak, godinama slovite za najgori klub u Hrvatskoj. Kakav je osjećaj nositi tu nezavidnu titulu?

"Po rezultatu smo najgori, ali mi smo imali srce. Dečki su uvijek, trčali, borili se i nitko nije rekao da neće i ne može. Svatko je dao koliko može. Uz to, nikada nikome nismo ostali dužni. Posuđivali smo, ali i vraćali sve svoje dugove. Sada sam registrirao i novih sedam igrača za ovu sezonu i imamo pet, šest starih i taman će nas biti dovoljno. Bit će 14-15 kandidata. S time ćemo sigurno proći proljeće. Igramo samo šest utakmica jer nas je sedam u ligi."

Jeste li ikada požalili što ste osnovali klub i što se predsjednik? Jeste li pomislili kako bi bilo bolje gledati nogomet kao navijač i uživati u mirovini sa suprugom?

"Ma nije bolje. Živim na selu i ne volim biti kod kuće i ležati cijeli dan i gledati televiziju. Imam malo šume, malo poljoprivrede, malo nogometa... Što se više krećem, to se bolje osjećam. Kako bih ostao u nedjelju kod kuće, a utakmice oko mene samo zuje? Nema šanse da nisam tamo. Ratujem malo sa ženom, ali što ću joj ja. Ne smije ništa reći jer ja sam taj koji se udao. Ona je u svojoj kući, a ja sam zet. Zna mi reći da kako to da ona nigdje ne mora ići, a ja idem, pa sam joj rekao: 'Da sam kao ti, ja bih samo kuću čuvao i ne bih išao nigdje iz dvora, ali ovako ja mogu ići kud god želim kada moje nije ništa', hahaha. Ma podržava me i ona."

Facebook / Ivan Bandur

Optužili su Vas iz NK Hrvatskog Sokola da ste na igralištu u Podgoricama u 29. kolovoza 2017. godine u jutarnjim satima stigli na teren i traktorom iščupali gol te ga vukli po terenu dok se nije raspao. Postoje i problemi s vlasništvom vezani uz to igralište.

"Ma nije to istina. U 7:52 ujutro sam bio kod svog doktora. Imam i žig koji to dokazuje. Gledajte, njihov načelnik općine Rovišće je mene tužio da sam ukrao igralište i da sam svašta napravio. Kada je donesena presuda na Trgovačkom sudu, on kao tužitelj nije imao niti jedan dokaz i naloženo mu je da plati troškove u visini od 25.000 kuna. Onda su se žalili u Zagreb i to stoji već tri godine. Ove godine bi moglo doći na red i on tu parnicu 300 posto gubi", kaže nam Bandur pa objašnjava:

"Sve je krenulo 1995. godine. Možete slobodno napisati, Narodne novine 77/95, član 88a do 88i, tamo piše tko može biti vlasnik, a tko korisnik sportskih objekata. Piše da je 1995. godine u 10. mjesecu bio rok od 90 dana u kojoj je svaka općina mogla uzeti igralište u vlasništvo. Općina Rovišće to nije uzela ni nekoliko godina poslije. U to vrijeme je Hajduk Lipovo Brdo igrao u Podgoricama jer sam ja u tom selu odrastao i nije bilo drugog kluba tamo. Mi smo u tom trenu bili korisnici, a time smo postali i vlasnici. Ne može mi to nitko srušiti, ni ovaj sud, ni europski, nemaju šanse, a pogotovo ta općina Rovišće."

U spomenutoj općini, tvrdi Bandur, žele što više odugovlačiti sa sudskim sporom.

"Četiri godine je trajao spor na trgovačkom sudu, a onda su se žalili u nadi da će i u Zagrebu trajati četiri godine. Nadaju se da ću umrijeti pa će oni lako. Rekao sam da ću im to pokloniti ako umrem, ali za sada se to ne bi trebalo dogoditi po zdravlju i po svemu. Dobit ću tu presudu, a s njima se uopće neću naganjati iz inata. Mi smo trebali tamo skupa igrati dok se to ne završi, a on meni ne da svlačionice jer su u vlasništvu općine."

Facebook / Ivan Bandur

Sud će donijeti konačnu odluku, ali zašto su Vas iz kluba optužili da ste traktorom iščupali gol!?

"Oni su to meni namjestili da me kazne za prvostupanjsku presudu, a sad kad to bude gotovo, ako bude trebalo, ja ću lijepo uzet lopatu i bagera i odem i onaj drugi gol lijepo otkopam i preokrenem ga. Pozvat ću i novinara neka me slika da vide da ih se ne bojim. Ako sam ja već godinama vlasnik jedan kroz jedan, nema pašalije, nema načelnika, nema nikoga tko bi me od tamo istjerao", kaže nam Bandur pa dodaje kako je tražio da se teren oslobodi:

"Tražio sam sudski da se oni maknu s tog terena, ali sutkinja je dosudila, po njihovom nalogu, da je postupak u prekidu dok ne završi sud. Ja njima navodno nisam smio smetati u posjedu, ali ja sam u posjedu još od ranije. Njihov načelnik ima tu svoju navijačku bazu koja je sastavljena od Kosovara koji neće glasati za njega ako im ne omogući da tamo igraju. Zato on to oteže da ne izgubi mjesto načelnika. Ima devet milijuna proračun, što je njemu dati 20-30 tisuća da ostane na poziciji?", objašnjava Bandur.

Usprkos svim nedaćama Hajduk još uvijek gura prema naprijed. Teško je naći i sponzore, ali Bandur nekako uspijeva.

"Teško je, ali ja sam skroman. Ne tražim pet ili 10.000 kuna, nego po 500 kuna pa im je neugodno odbit, a nama je to jedna utakmica. Moraš raditi pametno. Da od nekog tražim 10.000 poslat će me k vragu, ali ovako ga je sram reći da ne da 500 kuna", kaže Bandur pa dodaje da u klubu znaju kako proslaviti nakon utakmice:

"Nakon utakmice ide gajba pive, malo se zadržimo, družimo se. Uvijek smo nakon utakmice zajedno barem sat, dva. Poanta je druženje i nogomet. Dok ne dobijem kvalitetne igrače, nećemo imati rezultat. Ako nemaš dobar materijal, beton se raspadne, tako je i ovdje", zaključio je Bandur.

nogomet

100posto sport izdvojeno

Hajduk Lipovo Brdo

Ivan Bandur

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter