EUROPSKA LIGA

Hajduk na protivnika koji ga je pregazio 1999., Osijek ponovno kreće u Andori


Toni Horvat
19.06.2017.15:10
Hajduk na protivnika koji ga je pregazio 1999., Osijek ponovno kreće u Andori
Vladimir Dugandzic / CROPIX

sažeto

Protivnik Hajduka u 2. pretkolu Europske lige bit će Levski iz Sofije ili Sutjeska iz Nikšića. Osijek na startu igra protiv andorske UE Santa Colome, a nakon nje protivnik joj je švicarski Luzern


Toni Horvat
19.06.2017.15:10

Nogometaši Hajduka u drugom pretkolu Europske lige igrat će protiv Levskog iz Sofije ili Sutjeske iz Nikšića, a Osijek je u prvom pretkolu izvukao UE Santa Colomu iz Andore, nakon čega ga očekuje okršaj sa švicarskim Luzernom.

Splićani zaista nisu imali sreće jer Levski je po imenima jedan od najjačih klubova kojeg su mogli izvući, a na bugarskog predstavnika imaju loša sjećanja jer su se s njim sastali u kvalifikacijama za Europsku ligu 1999. te nakon 0-0 na Poljudu u Sofiji glatko izgubili 3-0.

Levski je drugi najtrofejniji bugarski klub s 26 naslova prvaka, pet manje od sugrađana iz CSKA, ali posljednji put krunu je osvojio 2009. Dobra vijest za Hajduk je to što već godinama Levski ne uspijeva nikog izbaciti u Europi. Igrao je u skupini Europske lige 2010. te zauzeo posljednje mjesto, iako je osvojio respektabilnih sedam (domaćih) bodova, ali nakon toga redovito je padao na prvoj prepreci (Spartak Trnava, Sarajevo, Irtiš, Maribor).

Sutjeska je peti put u Europi, ako ne računamo odavno ugašeni Intertoto kup, ali nikad nikoga nije prošla. U kvalifikacijama za Europsku ligu izbacivali su ih Partizan Minsk (2009.) i Debrecen (2015.), a u međuvremenu ju je u pretkolu Lige prvaka dvaput eliminirao moldavski Sheriff.

Ždrijeb prvog pretkola Europske lige nogometašima Osijeka donio je možda i najlakšeg mogućeg protivnika, UE Santa Colomu iz Andore.

Taj klub ne treba miješati s FC Santa Colomom, koja je bila potencijalni protivnik Rijeke u pretkolu Lige prvaka, a Osječani su je izbacili posljednji put kad su igrali u Europi prije pet godina (1-0 i 3-1).

UE Santa Coloma završila je na trećemu mjestu andorske lige, a u Europu izlazi sedmi put u posljednjih osam godina. Nikad nikoga nije prošla, a u posljednja tri navrata ispadala je od klubova iz zemalja bivše Jugoslavije - Zrinjskog iz Mostara 2013., skopskog Metalurga 2014. te zagrebačke Lokomotive prošle godine, kad je naš predstavnik slavio 3-1 i 4-1, ali i postao prvi klub kojem je ovaj sastav iz Andore zabio gol u obje utakmice.

Prođe li Andorce, što ne bi smjelo doći u pitanje, Osijek će u drugom pretkolu igrati protiv Luzerna, švicarskoga kluba koji također nema značajnih uspjeha u europskim natjecanjima, u kojima se pojavio 10 puta, počevši s 1960. godinom, ali u iduću fazu plasirao se samo dvaput - 1990. izbacivši mađarski MTK u 1. kolu Kupa Uefe te 1992. kad je u 1. kolu Kupa pobjednika kupova eliminirao Levski.

Hajduk

Europska liga

NK Osijek

Levski

Santa Coloma

Sutjeska

Podijeli članak