Od pete hrvatske lige do najvišeg ranga u Slovačkoj

'Hajdukova škola nije bila dobra i samo sam nazadovao, zato sam otišao u petoligaša, no nadam se da ću jednom ponovno obući bijeli dres'


Slaven Knežević
17.08.2019.07:50
'Hajdukova škola nije bila dobra i samo sam nazadovao, zato sam otišao u petoligaša, no nadam se da ću jednom ponovno obući bijeli dres'
Roko Jureškin

sažeto

Roko Jureškin je od petog ranga u Hrvatskoj došao do prve slovačke lige u kojoj sa samo 18 godina nastupa za seniore


Slaven Knežević
17.08.2019.07:50

Naš novi gost u rubrici 'Wunderkind' je Roko Jureškin čija je priča, iako ima tek 18 godina, već pravi predložak za film. Karijeru je počeo u lokalnom GOŠK-u iz Kaštel Gomilice, a onda s 12 godina prešao u Hajduk. Iz Hajduka prelazi u petoligaški Adriatic da bi danas igrao za seniorsku ekipu slovačkog prvoligaša Sereda. No, krenimo redom, kako je sve počelo?

"S nogometom sam počeo još kao dijete. Čim sam se rodio lopta u noge i krećemo, hahha. Otac je isto bio nogometaš. Njegov san je propao zbog nekih drugih razloga i sada je na meni da nastavim tamo gdje je on stao", kroz smijeh nam govori simpatični Jureškin koji nam se javio iz Slovačke.

Roko Jureškin

Roko nam je ispričao i svoj nogometni put.

"Krenuo sam u GOŠK-u, to je lokalni klub iz Kaštela u kojem sam i zavolio nogomet. Igrali smo razne turnire i na jednom me primijetio Hajduk. Tada je trener bio Boris Marin kojeg je pridobila moja agresivnost i želja za tim nogometom. Kasnije nije išlo sve kako treba. Počelo se sve to topiti. Hajdukova škola nije baš bila dobra za napredak, samo sam nazadovao i otac je, da me spasi, odlučio da me odvede u Adriatic."

Hajdukova škola je u zadnje vrijeme dosta hvaljena. U to doba nije bilo baš tako dobro?

"Moj san je bio igrati za Hajduk, ali tada je klub bio u jako lošem financijskom stanju. Bilo je to od 2011. do 2015. godine. Kakvo je stanje bilo najbolje pokazuje činjenica da su se treneri u školi međusobno morali boriti za kapice i čunjeve. U takvoj atmosferi je teško napredovati. Moj san ostaje zaigrati u bijelome dresu i nadam se da ću se jednoga dana vratiti u svoj Hajduk."

Iz Hajduka je otišao u Adriatic.

"U Adriaticu sam se izgradio u igrača. Treneru Anti Zebiću mogu biti najzahvalniji. On mi je dao slobodu da igram koliko god hoću, koju god poziciju hoću i usmjerio me na pravi put. Pomogao mi je da si postavim neke ciljeve u glavi i mislim da je to trener koji mi je promijenio sve što se nogometa tiče."

Roko Jureškin / Sered Online

Uslijedio je prelazak u Primorac iz Stobreča.

"Imao sam nekih problema s Frankom Bogdanom. Jednostavno su nam se putevi razišli. On je imao jedne planove, a ja druge i tu su ušla braća Vučko. Igrali smo jednu ligašku utakmicu za juniore u kojoj sam dao dva gola i tu su me njih dvojica vidjeli. Svaki dan su me zvali da dođem u Primorac i govorili da žele da budem njihov projekt i da igram za seniorsku ekipu. Sa 17 godina za mene je to bilo fantastično", kaže Jureškin pa nastavlja:

"Onda sam opet napravio korak unazad. Otišao sam u Dugopolje i mislio sam da je to pravi korak zato što njihovi juniori igraju 1. HNL. No, to je bila greška jer je trener imao neke igrače u planovima ispred mene. Ne znam iz kojih razloga jer mogu reći da nisu bili bolji od mene. No, što je, tu je. Stisnuo sam zube i otišao. Vratio sam se u Primorac odraditi polusezonu da se vratim u formu i eto, stigla je ponuda iz Slovačke. Bio je to pravi izbor jer se tu mogu izboriti svojom snagom i brzinom."

Roko Jureškin / Sered online

Za svoj Sered je već skupio nekoliko seniorskih nastupa.

"Stigao sam ovdje i sve je bilo super već na pripremnim utakmicama. Dao sam gol i trener je stvarno bio zadovoljan sa mnom. Prvo je u planu bilo da ne igram prvih par utakmica za seniorsku momčad. Nije me htio odmah stavljati u vatru, ali kako sam se trudio na treninzima sam dobio priliku odmah prvu utakmicu. Igrao sam 45 minuta iako je u planu bilo da počnem od prve minute, ali imali smo pucački trening i tamo sam istegnuo preponu i evo već četiri tjedna vučem tu ozljedu. Zbog te ozljede i nisam startao u prošle četiri utakmice nego igrao samo po pola sata."

Kako je u Slovačkoj? Kakav je život tamo i kakva im je liga?

"Život je stvarno super. Baš je sve kako treba, a i liga je odlična za razvoj mladog igrača. Ima jako puno starijih igrača. Ja sam najmlađi u ekipi. Prosjek nam je 28 godina. Ima jako dobrih igrača i tu stvarno mogu napredovati", kaže Jureškin pa dodaje:
"Trener koji je došao kaže da je ova liga sigurno jača od Hrvatske ili da su barem u istom rangu. Trener ima ogromne ambicije i želi samo pobjede. Stvarno je dobro izgradio momčad i mislim da se možemo boriti za vrh."

Roko Jureškin / bazala.sk

Mladi Roko igra na poziciji krilnog napadača, a uzor mu je jedan od najvećih igrača svih vremena.

"Oduvijek mi je uzor Ronaldinho, od malih nogu. Navijam za Barcelonu, a on je stvarno bio poseban. Uvijek mu je osmijeh bio na licu bez obzira na to koliko je puta bio fauliran. Nikada mu nitko nije mogao doći ni blizu. On je u svoje vrijeme bio nogometni bog. Takav se jednom rađa."

Koliko se teško bilo priviknuti na rad na ipak višem nivou od dosadašnjeg?

"Naravno da se osjeti razlika. Ovdje su igrači daleko bolji od onih s kojima sam do sada igrao, dosta jače se ide u duele, napornije se radi. U prvoj ligi klubovi imaju i veće ciljeve nego u trećoj i svatko se bori za svoje mjesto. Puno je veća konkurencija i to je bolje", kaže Jureškin pa dodaje:

"Jednom prilikom mi je trener Vučko rekao da će mi biti dosta teže igrati u trećoj nego u prvoj ligi baš zbog igrača. U prvoj ligi mogu dobiti pravu loptu i onda je sve na meni, a u trećoj nemam od koga dobiti loptu i moram sve napraviti sam."

Roko Jureškin

Kakvi su planovi za dalje?

"Želim ići stepenicu po stepenicu. Ovo je sada ogroman korak iz 3. HNL u prvu ligu Slovačke. Dosta je ljudi sumnjalo da neću uspjeti jer je ovo stvarno ogromna stepenica ze mene, ali izgleda da su krivo procijenili. Želim u što kraćem roku ići prema gore i napredovati", kaže Jureškin pa dodaje:

"Već me nakon prve utakmice tražio trener Trnave. Rekao mi je da se čujemo u siječnju iduće godine. Imao je veliku želju dovesti me već nakon prve prijateljske utakmice. Kako smo prvu ligašku utakmicu igrali baš protiv njih, taj trener je došao gledati našu pripremnu utakmicu da vidi kakvi smo. U toj utakmici sam zabio gol i asistirao i odmah je nazvao mojeg menadžera da me odmah dovede u Trnavu. Odbio sam jer sam htio ispasti korektan prema Seredu jer da njih nije bilo ne bih ni bio u Slovačkoj. Mora biti tu neki respekt, ne mogu se samo skupiti i otići iz kluba", zaključio je Jureškin.

nogomet

Hajduk

Wunderkind

Slovačka

Roko Jureškin

Sered

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter