POVRATAK U DRESOVE SA ŠAHOVNICOM

Hrvatska će finale igrati u primarnoj garnituri, a sve najveće uspjehe ostvarila je u pričuvnoj


Toni Horvat
13.07.2018.12:30
Hrvatska će finale igrati u primarnoj garnituri, a sve najveće uspjehe ostvarila je u pričuvnoj
Julian Finney/Getty Images

sažeto

U plavoj, odnosno crnoj garnituri Hrvatska na SP-ima ima omjer 8-1, a u crveno-bijeloj skromnih 5-8


Toni Horvat
13.07.2018.12:30

Iako su crveno-bijeli kvadratići oduvijek bili najprepoznatljiviji detalj hrvatske nogometne reprezentacije, pa ako hoćete i Hrvatske uopće, na SP-u u Rusiji u prvoj varijanti dresa izabranici Zlatka Dalića odigrali su samo jednu utakmicu, i to onu prvu protiv Nigerije.

Ostatak pobjedničkog niza dečki su odradili u crnoj garnituri, ali za finale se vraćaju u "kockice". Dosad je bilo teško igrati u njemu jer je većina protivnika imala varijante u crvenoj i bijeloj boji, pa se naš prvi dres ne bi dobro razlikovao od njihovog. Francuzi su primarno plavi, što je otvorilo vrata našoj šahovnici, pa će Hrvatska SP završiti u garnituri u kojoj ga je i započela.

No je li to dobra ili loša vijest? Naravno da dečki ne igraju bolje ili lošije u jednim ili drugim dresovima, ali povijest kaže da su na SP-ima u pravilu puno bolje prolazili u pričuvnoj garnituri.

Na SP-u 1998. Hrvatska je dobila sve tri utakmice u plavim dresovima, i to sve redom u eliminacijskoj fazi - protiv Rumunjske, Njemačke i Nizozemske. Sve tri utakmice u skupini igrala je u bijelim dresovima sa stiliziranim crvenim kvadratićima, pobijedivši Jamajku i Japan, a izgubivši od Argentine. Nije nam taj dres donio sreću ni protiv domaćina u polufinalu, valjda u nedjelju neće opet biti tako. Ukratko, u Francuskoj smo u prvoj garnituri imali po dvije pobjede i dva poraza, u plavoj tri veličanstvene pobjede.

Svjetska prvenstva 2002., 2006. i 2014. donijela su nam samo po tri utakmice u skupini, a ono u Japanu pamtimo po jedinom porazu u plavim dresovima, protiv Ekvadora. Prethodno smo u prvoj garnituri izgubili od Meksika i pobijedili Italiju.

U Njemačkoj 2006. sve tri utakmice Hrvatska je igrala u bijelo-crvenim majicama, te ubilježila poraz od Brazila te remije s Japanom i Australijom, koje slobodno možemo voditi kao poraze jer su tako djelovali na šanse za prolazak skupine. Nakon propuštene smotre u Južnoj Africi 2010., Hrvatska se na SP vratila u Brazilu, gdje je opet odigrala sve utakmice u prvoj garnituri, pobijedila Kamerun, a izgubila od domaćina i Meksika. Na ta tri nesretna prvenstva "kockice" su nam donijele dvije pobjede, dva remija i četiri poraza (čitaj: dvije pobjede i šest poraza), a plava boja jedan poraz.

Tim De Waele/Getty Images

No u Rusiji za poraz ne znamo bez obzira na to što igrači nosili. Jedna pobjeda u prvoj garnituri i čak pet u pričuvnoj crnoj.

Ukupno gledajući, u dresovima kakve će nositi u nedjeljnom finalu Hrvatska je dobila samo pet od 13 utakmica na SP-ima, a tek Italija 2002. može se smatrati velikim "skalpom", dok u pričuvnim varijantama pamti samo onaj jedan poraz od Ekvadora, uz ukupno osam pobjeda.

Ali nema veze, tradicije su tu da se ruše. Uostalom, tradicija kaže i da Hrvatska nikad nije bila prvak svijeta, pa i nju u nedjelju namjeravamo srušiti...

hrvatska nogometna reprezentacija

SP 2018.

Francuska

finale

dresovi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter