VIDEO. Šveđani, hvala vam!

Hrvatska je u drugoj jakosnoj skupini: Švedska prošla Italiju u utakmici s čak pet nedosuđenih penala


Slaven Knežević
13.11.2017.22:40
Hrvatska je u drugoj jakosnoj skupini: Švedska prošla Italiju u utakmici s čak pet nedosuđenih penala
Getty Images

sažeto

Švedska je u Milanu uspjela obraniti 1-0 iz prve utakmice i tako se plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Time je pomogla i Hrvatskoj koja će sada biti u 2. skupini na ždrijebu


Slaven Knežević
13.11.2017.22:40

Italija je na San Siru u Milanu dočekala Švedsku u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Švedska je u Milano stigla s prednošću 1-0 iz prve utakmice i taj ih je rezultat vodio na SP.

Naime, skupine na SP-u odlučivat će se ždrijebom. U prvoj skupini bit će Rusija kao domaćin, a uz njih se tamo nalaze i Brazil, Njemačka, Poljska, Portugal, Francuska i Argentina. U drugoj jakosnoj skupini nalaze se Meksiko, Engleska, Španjolska, Urugvaj i Kolumbija. Preostale tri momčadi dolaze iz playoffa, a to su trenutno Italija, Švicarska i Peru. Hrvatska je prva ispod crte i prolazak Švedske gurnuo bi nas u drugi "pot".

Utakmica je za Italiju bila od presudne važnosti. Ostanak doma dok su drugi na SP-u za Talijane bi bila prava katastrofa. San Siro nije Šveđane dočekao u prijateljskom raspoloženju pa su zviždali kada je svirala gostujuća himna. Gianluigi Buffon još je jednom pokazao da je veliki gospodin i pljeskom pozdravio švedsku himnu, vjerojatno jedini na stadionu.

Što se same utakmice tiče Talijani su pokušavali doći do gola koji bi im barem osigurao produžetke, a Šveđani se branili i svoju priliku da sve riješe tražili iz kontranapada. Zanimljivo, glavni sudac propustio je dosuditi čak četiri jedanaesterca, po dva na svakoj strani.

U 8. minuti Parolo je pao u šesnaestercu Švedske nakon što je na njega nasrnuo Augustinsson, no sudac nije reagirao.

U 13. minuti Berg je pogodio Darmiana u ruku u šesnaestercu Italije, no sudac Antonio Mateu Lahoz nije se obazirao na prosvjede Šveđana.

U 29. minuti Forsberg je pokušao ubaciti s lijeve strane, a lopta je stigla samo do ruke Barzaglija, no ni to nije dosuđeno kao jedanaesterac.

Nakon što je dva puta oštetio goste, a jednom domaćine, sudac je odlučio poravnati i taj skor. U 50. minuti Mikael Lustig udario je Mattea Darmiana u vlastitom šesnaestercu, ali sudac je dosudio da je Talijan igrao rukom. Ponovljena snimka pokazala je da nema govora o ruci.

Utakmica je produžena pet minuta, a Šveđani su u produžetku opet igrali rukom, no Lahoz ni to nije vidio. Švedska je tako uspjela izdržati sve napade Talijana i s 1-0 iz prve utakmice plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Italija će izgubiti oko 100 milijuna eura time što se nije kvalificirala pa će vjerojatno i izbornik postati bivši. To ujedno znači i da će Hrvatska biti u drugoj jakosnoj skupini i imati nešto lakšu skupinu na svjetskoj smotri. Hvala Šveđani!

nogomet

Svjetsko prvenstvo

Italija

Švedska

kvalifikacije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter